Skip to main content

Στο Εurogroup Απριλίου η απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ

Παρότι η χώρα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή το 1 δισ., η πιθανή καθυστέρηση της εκταμίευσης θα στείλει αρνητικό μήνυμα στις αγορές.

Δεν προβλέπεται απόφαση στο Εurogroup της Δευτέρας για την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ καθώς η ελληνική κυβέρνηση μέχρι την Πέμπτη το βράδυ δεν είχε ολοκληρώσει όλες τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή».

Αρνητικό μήνυμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρόλο που η Ελλάδα δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή το ένα δισεκατομμύριο, η πιθανή καθυστέρηση της εκταμίευσης θα στείλει αρνητικό μήνυμα στις αγορές για την πορεία της οικονομίας σε μια περίοδο που η Ελλάδα θέλει να στείλει το μήνυμα ότι επιστρέφει στην κανονικότητα.

Ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι «η έκθεση της Επιτροπής δείχνει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα, υπάρχουν μερικές μέρες ακόμη, θα δούμε τη Δευτέρα πού θα έχουμε φτάσει».

Το βασικό θέμα που παραμένει ανοιχτό δεν είναι άλλο από το νομοσχέδιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών και κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βάζουν το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα, αφού ο νόμος που θα αποφασιστεί επηρεάζει άμεσα τη βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών.

Συγχρόνως, εξέφρασε την ανησυχία των θεσμών για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας και χαρακτήρισε τις πρόσφατες αυξήσεις του κατώτατου μισθού που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση «υψηλές», τονίζοντας πως είναι αμφίβολο το κατά πόσον μπορούν να μειώσουν την ανεργία. Καθώς δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για την εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε πως αν δεν υπάρχει κάποια σημαντική αλλαγή της τελευταίας στιγμής, η απόφαση για την εκταμίευση θα μπορούσε να ληφθεί «τον Απρίλιο στο άτυπο Εurogroup στο Βουκουρέστι».