Skip to main content

Στο ΕΒΕΘ ο πρωθυπουργός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνη - Πρόταση για επιχειρηματικές συνεργασίες

Οι δεσμοί φιλίας απαιτείται να μετουσιωθούν σε ενδυνάμωση των επιχειρηματικών συνεργασιών, όπου υπάρχουν πολλά περιθώρια.

Πρόσκληση στον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννη Μασούτη, να μεταβεί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής, απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, κ. Radovan Viskovic, που επισκέφτηκε χθες το ΕΒΕΘ.

Ο κ. Viskovic συνοδευόταν από τους συμβούλους του, Danijela Pejić, Dalibor Tomaš και Željko Đurić, καθώς και από την κα. Jelena Jovanović (επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στη Θεσσαλονίκη).

Στη συνάντηση, εκτός από τον κ. Μασούτη, συμμετείχε και ο Ά αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

O κ.Viskovic ευχαρίστησε για την υποδοχή και υπογράμμισε τη διάθεση της χώρας του για οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία με την Ελλάδα.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς φιλίας και γεωγραφικής γειτνίασης, καθώς και στη σημασία που έχει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε όπως οι δεσμοί φιλίας απαιτείται να μετουσιωθούν σε ενδυνάμωση των επιχειρηματικών συνεργασιών, όπου υπάρχουν πολλά περιθώρια.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, κατά τον κ. Viskovic, προσφέρει πολύ χαμηλή φορολογία και επιδοτήσεις για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και πολύ χαμηλό κόστος ενέργειας αυτή τη στιγμή. Πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι επίσης και το επίπεδο κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, λόγω του ανεπτυγμένου εκπαιδευτικού συστήματος. «Και στην τεχνολογία όμως είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις συνεργασίας» είπε ο Πρωθυπουργός, προτείνοντας τη δημιουργία συμπράξεων μεταξύ επιχειρήσεων από τις δύο χώρες για συμπαραγωγή και ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Μασούτης πρότεινε να έρθει στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο ομάδα επιχειρηματιών με την ευκαιρία της συμμετοχής της χώρας με περίπτερο στην 86η ΔΕΘ, προκειμένου να υπάρξουν επαφές με Ελληνικές επιχειρήσεις.