Skip to main content

Στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης ο Πομπέο - Αστακός το κέντρο

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε στις 15.30 στο Μουσείο, υπό την προστασία ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας.

Σε φρούριο μετατράπηκε το κέντρο της Θεσσαλονίκης για την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο Εβραϊκό Μουσείο επί της οδού Βενιζέλου.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έφθασε στις 15.30 στο Μουσείο, υπό την παρουσία ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας. Η επίσκεψή του στο Μουσείο, που ήταν ο τελευταίος σταθμός του στη Θεσσαλονίκη, διήρκησε περίπου είκοσι λεπτά, οπότε και αποχώρησε.

Ήδη από τις 15.00 οι αρχές απέκλεισαν τους περιμετρικούς δρόμους όχι μόνο για τα οχήματα αλλά και για τους πεζούς.

Στην ξενάγηση του Μάικ Πομπέο στο Μουσείο βρισκόταν ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, Γιάννης Μπουτάρης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας κ.α.

Ο κ. Πομπέο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαβίδ Σαλτιέλ και από στελέχη της ΙΚΘ και ξεναγήθηκε από τον έφορο του μουσείου, Ευάγγελο Χεκίμογλου στο ισόγειο. Ο κ. Πομπέο είδε φωτοαπεικονίσεις από το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο και από τις παλιές συναγωγές, φωτογραφίες από παιδιά-θύματα του Ολοκαυτώματος, καθώς και μια ψηφιακή εφαρμογή για την εξεύρεση από τα αρχεία Θεσαλονικιών Εβραίων μαθητών, της περιόδου 1938-1943, η οποία είχε αποκτηθεί με τη συνδρομή του προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μαζί με τη σύζυγό του, πέρασαν στην αίθουσα μνήμης του Ολοκαυτώματος και στάθηκαν απέναντι από τον μαρμάρινο τοίχο, με τα σκαλισμένα πάνω σε αυτόν, ονόματα των μελών της Εβραϊκής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκένρωσης και δίπλα από τα έξι αναμμένα κεριά, που συμβολίζουν τα έξι εκατομμύρια νεκρούς και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Με την αποχώρηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ οι δρόμοι δόθηκαν ξανά σε κυκλοφορία.