Skip to main content

Στο Υπερταμείο: Λαογραφικό Μουσείο, Χαρίσειο Γηροκομείο και Οσία Ξένη!

Εμβληματικά ακίνητα της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας και των Σερρών βρίσκονται στη λίστα των προς εκχώρηση ακινήτων του Δημοσίου.

Εμβληματικά ακίνητα της Θεσσαλονίκης, εκτός της Βίλα Αλλατίνι, βρίσκονται στη λίστα των 1.995 ακινήτων που μεταφέρονται στο Υπερταμείο, θέμα για το οποίο είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ πριν από μερικές μέρες η Voria.gr.

Το θέμα είχε φέρει στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ως ανακοίνωση (θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση ως ερώτηση) η επικεφαλής της παράταξης Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Η κ. Χαραλαμπίδου, στέλεχος της Λαϊκής Αριστερής Ενότητας, είχε ενδεικτικά αναφέρει τη Βίλα Αλλατίνι και σημαντικά κτήρια του νομού Σερρών που περνούν στο Υπερταμείο, ενώ είχε ζητήσει από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και από άλλους φορείς ενημέρωση για το σύνολο προς εκχώρηση ακινήτων.

Σήμερα, η ΛΑΕ και η κ. Χαραλαμπίδου, δίνει στη δημοσιότητα πολλά περισσότερα ακίνητα, πέρα από το διατηρητέο της Βίλα Αλλατίνι. Μεταξύ τους το Λαογραφικό Μουσείο και το Χαρίσειο Γηροκομείο, μέχρι το κτήριο του Ντεπό όπου στεγάζεται η Στατιστική Υπηρεσία κι ο ναός της Οσίας Ξένης στην Παπαναστασίου!

«Όλα στο σφυρί», λέει η ΛΑΕ, «το υπουργείο Οικονομικών, εφαρμόζοντας το τρίτο μνημόνιο, που ψήφισαν όλα τα μνημονιακά κόμματα στη Βουλή, μετέφερε στο Υπερταμείο, ό,τι έχει και δεν έχει στην κατοχή του το Δημόσιο. Είμαστε η μοναδική χώρα παγκοσμίως όπου το Δημόσιο δεν θα κατέχει ούτε ένα εκατοστό του εθνικού εδάφους! Γνωρίζοντας το μέγεθος του σκανδάλου, από αυτή την πρωτοφανή αποποίηση του Δημοσίου από την περιουσία του για έναν αιώνα, το υπουργείο Οικονομικών, στην πρόσφατη κατάσταση των μεταφερόμενων στο Υπερταμείο ακινήτων δημοσίευσε μόνο τους αριθμούς των κτηματολογίων, ενώ θα έπρεπε να δημοσιεύσει κάθε ακίνητο με τα πλήρη στοιχεία του, τη διεύθυνσή του, την επιφάνειά του, τη χρήση του κτλ. Ελπίζοντας ότι κι όλοι εμείς, τόσο εύκολα όσο οι κυβερνώντες και οι υπόλοιποι μνημονιακοί, θα αφήσουμε να μας πάρουν τη δημόσια περιουσία, τους αρχαιολογικούς χώρους και κτήρια σύμβολα της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα, στη Θεσσαλονίκη 1.995 ακίνητα μεταφέρονται στο Υπερταμείο (ποσοστό 19,32% του συνόλου).

Στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης βρίσκονται 408 από αυτά τα ακίνητα. Από όσα διερεύνησε ήδη η Λαϊκή Ενότητα Α' Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε ότι μεταξύ αυτών είναι:

-Το Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης (Β. Όλγας).

-Έκταση 11 στρεμμάτων στην Άνω Τούμπα, κατάφυτη, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι νέες εγκαταστάσεις του Χαρίσειου Γηροκομείου.

-Το κτήριο όπου στεγάζεται η ΣΤ' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης.

-Ο ναός Οσίας Ξένης (Παπαναστασίου).

-Το κτήριο στο Ντεπό όπου στεγάζεται και η Στατιστική Υπηρεσία.

-Οικόπεδο εμβαδού 3.930 τ.μ. στη Β. Όλγας, που χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ της Άμεσης Δράσης.

-Τμήματα της περιοχής του ΟΛΘ, που έχουν ήδη παραχωρηθεί στην κοινοπραξία, η οποία ανέλαβε το λιμάνι! Μεταξύ αυτών στην περιοχή της βάσης του Προβλήτα 4 κοντά στην Πύλη 11, άλλο τμήμα στην Πύλη 10, επίσης στην περιοχή της βάσης του Προβλήτα 3, του Προβλήτα 2 κοντά στην Πύλη 7 κτλ.

Δεν είναι όμως μόνο η Θεσσαλονίκη. Είναι για παράδειγμα και η Ημαθία. Πάντα, σύμφωνα με τη ΛΑΕ, στο Υπερταμείο μεταφέρονται αρχαιολογικοί χώροι που βρίσκονται στη Βεργίνα, ενώ στο συνοικισμό Μετοχίου Αγίας Βαρβάρας τρεις πλατείες (με εμβαδό 895 τ.μ., 1.038 τ.μ. και 2.369 τ.μ.) και ένα πάρκο 1.446 τ.μ., καθώς και το στρατόπεδο στην Αγία Βαρβάρα, σε ένα τμήμα του οποίου υπάρχει δέσμευση για την ανέγερση μουσικού σχολείου, ενώ άλλο μέρος του έχει παραχωρηθεί στο δήμο Βέροιας. Στη Βέροια επίσης μεταφέρονται στο Υπερταμείο κτίσματα που ανήκουν σε αρχαιολογικούς χώρους.

Στις Σέρρες, όπως είχε ανακοινώσει η κ. Χαραλαμπίδου, μεταφέρονται το Μπεζεστένι στην Πλατεία Ελευθερίας, η παλιά Μητρόπολη Σερρών, το κτήριο της παλιάς Νομαρχίας Σερρών με όλη την πλατεία που το περικλείει, τα Οθωμανικά Τζαμιά, η Καπναποθήκη, το κτήριο της Πυροσβεστικής, οι εκτάσεις των αποθηκών Πυρομαχικών Λευκώνα και το πρώην στρατόπεδο Κολοκοτρώνη.

«Για όσους, όπως ο κ. Σταθάκης και διάφορες οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, διατείνονται ότι αυτά τα ακίνητα θα παραμείνουν στο Δημόσιο, να υπενθυμίσουμε τον επονείδιστο νόμο που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με βάση τον οποίο, περιουσία αξίας μέχρι 25 δισ. ευρώ που υπάγεται στο Υπερταμείο, θα εκποιείται, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δε μπορεί να αποπληρώνει το δημόσιο χρέος. Να ενημερώσουμε επίσης, ότι ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ, όσοι δημόσιοι χώροι δεν έχουν αριθμό κτηματολογίου, μετά την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, θα μεταφερθούν επίσης στο Υπερταμείο!! Η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους πολίτες, να συγκροτήσουν ένα μεγάλο κοινωνικό κίνημα αντίστασης απέναντι σ' αυτήν την πρωτοφανή απάρνηση, αποξένωση και παραχώρηση του Δημοσίου από όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, και κυρίως από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα κτίρια ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Κίνηση στην οποία θα έπρεπε ήδη να έχουν πρωτοστατήσει οι Δήμοι και οι Περιφέρειες», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΛΑΕ.