Skip to main content

Στο κινούμενο σχέδιο «Από το μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη το βραβείο Στράτος Στασινός 2021

Βραβεύτηκαν οι καλύτερες ελληνικές ταινίες κινουμένων σχεδίων που συμμετείχαν σε φεστιβάλ στην Ελλάδα το 2021 - Αναλυτικά οι ταινίες που βραβεύτηκαν.

Βραβεία Στράτος Στασινός 2021 απονεμήθηκαν σε ανοικτή εκδήλωση που διοργάνωσε τη Δευτέρα, 23 Μαΐου στις 8 μμ, η Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ στον θερινό κινηματογράφο Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Βραβεύτηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι καλύτερες ελληνικές ταινίες κινουμένων σχεδίων που συμμετείχαν σε φεστιβάλ στην Ελλάδα το 2021 τόσο στην επαγγελματική όσο και στη σπουδαστική κατηγορία και απονεμήθηκαν επίσης δύο εύφημες μνείες ανά κατηγορία. Για την ανάδειξη των νικητών ψήφισαν όλα τα μέλη της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ με διαδικτυακή ψηφοφορία. Αθλοθέτης των Βραβείων, προς τιμήν του πρωτοπόρου σκηνοθέτη Στράτου Στασινού, είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ).

Εκ μέρους του ΕΚΚ, ο Δημήτρης Μπούρας παρέδωσε το Βραβείο στους δημιουργούς της καλύτερης επαγγελματικής ταινίας «Από το Μπαλκόνι», ενώ η Μαρία Στασινού, κόρη του Στράτου, παρέδωσε το Βραβείο καλύτερης φοιτητικής ταινίας στους διοργανωτές για να το μεταφέρουν στην Αναστασία Παπαδοπούλου, δημιουργό της καλύτερης φοιτητικής ταινίας Elevator Alone. Η δημιουργός έστειλε ευχαριστήριο μήνυμα με βίντεο από την Αγγλία όπου συνεχίζει τις σπουδές της. Η βραβευμένη ταινία ήταν η πτυχιακή της στο ΠαΔΑ υπό την επίβλεψη της Καθηγήτριας Ελένης Μούρη.

Όπως σημειώνεται, ενθουσιασμένοι από την αποδοχή της ταινίας τους από την κοινότητα κινουμένων σχεδίων δήλωσαν και ο Άρης Καπλανίδης και Ηλίας Ρουμελιώτης, εκ των δημιουργών της ταινίας «Από το Μπαλκόνι», ενώ αποκάλυψαν ότι αυτή η πρώτη τους εμπειρία υλοποίησης κινουμένων σχεδίων θα έχει και συνέχεια.

Οι σκηνοθέτες των υπόλοιπων ταινιών που διακρίθηκαν με εύφημη μνεία παρέλαβαν τις διακρίσεις από τον Φωκίωνα Ξένο, διοργανωτή της ψηφοφορίας εκ μέρους του ΔΣ της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, και τον Πρόεδρο της Ένωσης Βασίλη Κ. Καραμητσάνη.

Ο πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ αναφέρθηκε στη στήριξη της Πολιτείας τα τελευταία χρόνια μέσα από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), το ΕΚΚ, την ΕΡΤ, και πρόσφατα την Enterprise Greece, αλλά και την έμπρακτη αναγνώριση από το ΥΠΠΟΑ της κοινότητας των Ελλήνων δημιουργών κινουμένων σχεδίων μέσω του ειδικού προγράμματος χρηματοδότησης κατά των επιπτώσεων της πανδημίας.

Αναλυτικά οι ταινίες που βραβεύτηκαν:

Επαγγελματική κατηγορία

Βραβείο Στράτος Στασινός: "Από το μπαλκόνι" του Άρη Καπλανίδη

1η εύφημη μνεία: "Η συμμαθήτρια" των Αναστασίας Δημητρά και Γιώργου Γκάβαλου

2η εύφημη μνεία: "Έχασα το δρόμο μου" του Παναγιώτη Ράππα

Σπουδαστική κατηγορία

Βραβείο Στράτος Στασινός: "Elevator Alone" της Αναστασίας Παπαδοπούλου

1η εύφημη μνεία: "Melies Trilogy" του Άρη Μελαχροινού

2η εύφημη μνεία: "Egg" της Χρύσσας Βουδούρη

Τη βραδιά της απονομής, όλες οι ταινίες προβλήθηκαν στο κοινό και ακολούθησε δεξίωση γνωριμίας των δημιουργών με την ελληνική κοινότητα κινουμένων σχεδίων. Παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων που προωθούν και διανέμουν το ελληνικό animation, όπως ο Άρης Φατούρος (Βουλή Τηλεόραση), η Μαρία Κομνηνού (Ταινιοθήκη της Ελλάδας) και η Διευθύντρια του Γραφείου του Υφυπουργού ΥΠΠΟΑ Νικόλα Γιατρομανωλάκη, κ. Ορσία Σοφρά και μοιράστηκε ο νέος κατάλογος προώθησης του ελληνικού animation από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ο οποίος θα διανεμηθεί και στο διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων του Αννεσί (13-18 Ιουνίου).

Σύμφωνα με το δελτίο, βραδιά άλλωστε ανήκε στους δημιουργούς και παραγωγούς κινουμένων σχεδίων που παραβρέθηκαν μαζικά στην τελετή, στο πλαίσιο της οποίας ανακοινώθηκε από τον Παναγιώτη Κυριακουλάκο, Αντιπρόεδρο της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ, η 6η συνεχόμενη Ελληνική Αποστολή στο φεστιβάλ του Αννεσί, με 38 σχέδια παραγωγής και ολοκληρωμένες παραγωγές που αναζητούν συμπαραγωγούς ή διανομείς εκτός Ελλάδας.

Τα τρέιλερ των ταινιών προβλήθηκαν λίγο πριν την απονομή των Βραβείων Στράτος Στασινός, ως δείγμα γραφής της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής κινουμένων σχεδίων. Όλοι οι συμμετέχοντες στην Ελληνική Αποστολή έδωσαν το παρών στην εκδήλωση και η άτυπη κουβέντα που ακολούθησε στη δεξίωση έδειξε τη δυναμική που έχει αποκτήσει το ελληνικό animation και την εξωστρέφεια που το διακρίνει.

Στο Ανεσί έχουν επιλεγεί άλλωστε μια ταινία μικρού μήκους στο διαγωνιστικό τμήμα (Ο τυφλός συγγραφέας του Γιώργου Σηφιανού) και ένα σχέδιο παραγωγής σειράς κινουμένων σχεδίων για επίσημη παρουσίαση στην Αγορά MIFA (My Super Hero Husband των Αλεξάνδρας Ταγκαλή και Μικαέλας Κακαρίδη-Δεληγιάννη).