Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ένας σύμβουλος του Τραμπ στο Κολλέγιο Ανατόλια (φωτο+video)

Αισθάνομαι τυχερός που επισκέφθηκα σήμερα το Κολλέγιο Ανατόλια και είδα τόσα νέα ταλαντούχα παιδιά να εργάζονται, είπε ο Μάικλ Κράτσιος.

Το Κολλέγιο Ανατόλια επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι ο ελληνικής καταγωγής, Μάικλ Κράτσιος, Διευθυντής Τεχνολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών (Chief Technology Officer) και Αναπληρωτής Βοηθός του Προέδρου Τραμπ στο Γραφείο Επιστημών και Τεχνολογίας από τον Μάρτιο του 2019, συνοδευόμενος από τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ.

Τους δύο άνδρες υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, Δρ. Πάνος Βλάχος, και ο Chief Operating Officer for Planning & Innovation & Vice President for Cross Divisional Programs του Κολλεγίου  Γιάννης Τσορμπατζόγλου,  οι οποίοι ανέλαβαν να ξεναγήσουν τους δύο επισκέπτες στο νεότευκτο Anna Papageorgiou STEM Center όπου συνομίλησαν με μαθητές της Α’ Λυκείου, είδαν τα καινοτόμα πρότζεκτ που ετοιμάζουν και παρακολούθησαν ένα πείραμα πυροχημικής ανίχνευσης μετάλλων.



«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Νωρίτερα το πρωί υπογράψαμε μαζί με τον ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, τη διμερή συμφωνία για τη συνεργασία στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα. Είναι η πρώτη συμφωνία που είχαμε μετά από πάνω από 40 χρόνια με την Ελλάδα. Αισθάνομαι τυχερός που επισκέφθηκα σήμερα το Κολλέγιο Ανατόλια και είδα τόσα νέα ταλαντούχα παιδιά να εργάζονται πάνω σε τεχνολογικά και επιστημονικά ζητήματα. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο κ. Κράτσιος.



Στην ξενάγηση, παρών ήταν και ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, ο οποίος σημείωσε ότι Συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες βάζει ένα πλαίσιο για το πώς μπορούμε να διευρύνουμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε αυτούς τους δύο πολύ σημαντικούς τομείς. «Μακάρι η δουλειά που γίνεται στο Ανατόλια να είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για όλα τα σχολεία, ιδιωτικά και δημόσια», υπογράμμισε δηλώνοντας ενθουσιασμένος από το επίπεδο των μαθητών.

Αναφερόμενος στο Anna Papageorgiou STEM Center, ο κ. Βλάχος τόνισε με τη σειρά του πως δεν είναι μόνο ένα πρότυπο κτίριο που έγινε χάρη στη στήριξη των ΗΠΑ αλλά ένα κτήριο που θα τρέξει πραγματικά προγράμματα για παιδιά από όλη την περιοχή και όλη την Ελλάδα ενώ εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την επίσκεψη των Κράτσιου και Πάιατ.



Το Anna Papageorgiou STEM Center υλοποιήθηκε χάρη στη γενναιόδωρη συμβολή του κυβερνητικού οργανισμού των Η.Π.Α. USAID/ASHA (United States Agency for International Development/ American Schools and Hospitals Abroad), του Ιδρύματος Παπαγεωργίου, Εφόρων του Κολλεγίου Ανατόλια, αποφοίτων και γονέων, ιδιωτών και οργανισμών. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2020 και στεγάζει τα εργαστηριακά μαθήματα Χημείας, Φυσικής και Βιολογίας για τους μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια, καθώς και τα προγράμματα του Κέντρου STEM του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού. Οι νέες υποδομές θα χρησιμοποιηθούν, επίσης, για προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά-Ταλαντούχα Παιδιά / Center for Talented Youth Greece του Κολλεγίου Ανατόλια. Παράλληλα και μέσα από τη συνεργασία με οργανισμούς και ερευνητικούς φορείς θα υλοποιηθούν δράσεις για τους μαθητές και φοιτητές της ευρύτερης κοινότητας, ώστε να έρθουν σε επαφή με τεχνολογίες αιχμής.



Αξίζει να σημειωθεί πως το κτήριο είναι βιοκλιματικά σχεδιασμένο, με μηδενικές εκπομπές ρύπων και κάνοντας χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καταδεικνύοντας έτσι την επίδραση της αρχιτεκτονικής στην κατανάλωση της ενέργειας αποτελώντας το ίδιο ένα πρότυπο τεχνολογικής καινοτομίας και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Το κτίριο έχει συνολικό εμβαδό 950 τ.μ.. Μέρος της ρευματοδότησής του καλύπτεται από τη χρήση φωτοβολταϊκών στοιχείων, ενώ για τη θέρμανση και ψύξη των χώρων του έχει αξιοποιηθεί η γεωθερμία καθώς και η πρωτοποριακή μέθοδος της ηλιακής ψύξης. O αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έγινε από το γραφείο schema 4 architects.