Skip to main content

Στο μυθιστόρημα «Les Impatientes» το δεύτερο βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας

Το μυθιστόρημα της Καμερουνέζας Djaïli Amadou Amal «Les Impatientes» είναι το πρώτο της έργο που κυκλοφόρησε στη Γαλλία.

Το δεύτερο βραβείο Γκονκούρ της Ελλάδας απονέμεται στην Djaili Amadou Amal για το μυθιστόρημά της Les Impatientes (éd. Emmanuelle Collas). Έλαβε 7 ψήφους ενώ δύο ψήφοι ήταν υπέρ της Ανωμαλίας του Ερβέ Λε Τελιέ και δύο υπέρ του έργου Thésée, sa vie nouvelle του Camille de Toledo.

Ποια είναι η συγγραφέας

Η Καμερουνέζα συγγραφέας Djaïli Amadou Amal (1975-) ήταν μία από τις συγγραφείς-εκπλήξεις της χρονιάς για τη Γαλλία. Το μυθιστόρημά της «Les Impatientes» είναι το πρώτο της έργο που κυκλοφόρησε στη Γαλλία και απέσπασε το Βραβείο Γκονκούρ των Μαθητών Λυκείου της Γαλλίας. Αυτή η διάκριση αποτελεί για την ίδια μία ελπίδα για το μέλλον. Είναι η πρώτη Αφρικανή συγγραφέας που προσεγγίζει τον καταναγκαστικό γάμο, την ενδοοικογενειακή βία και την πολυγαμία μέσω της μοίρας τριών γυναικών οι οποίες ακούνε συνεχώς τη φράση :  Mynual ! (Υπομονή!).  Το 2012 η Djaïli Amadou Amal ίδρυσε τον Σύλλογο ‘’Γυναίκες του Σαχέλ΄΄ που αγωνίζεται για την εκπαίδευση των νέων κοριτσιών.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τρεις γυναίκες, τρεις ιστορίες, τρεις μοίρες που συνδέονται μεταξύ τους με τραγικό τρόπο. Αυτό το πολυφωνικό μυθιστόρημα περιγράφει τη μοίρα της νεαρής Ramla, που αναγκάζεται να παντρευτεί τον σύζυγο της Safira, ενώ η αδερφή της Hindou, αναγκάζεται να παντρευτεί τον ξάδελφό της. Υπομονή! Αυτή είναι η μοναδική συμβουλή που ακούνε από τους δικούς τους, καθώς είναι αδιανόητο να αντιταχθείς στη θέληση του Αλλάχ. Όπως λέει η παροιμία του λαού Πελ: «Στο τέλος της υπομονής, υπάρχει ο ουρανός. Αλλά ο ουρανός μπορεί να μετατραπεί σε κόλαση. Πώς αυτές οι τρεις ανυπόμονες γυναίκες θα μπορέσουν να απελευθερωθούν; Το μυθιστόρημα της Djaili Amadou Amal σπάει τα ταμπού καταγγέλλοντας την κατάσταση των γυναικών στο Sahel και παραδίδει ένα συγκινητικό μυθιστόρημα σχετικά με το παγκόσμιο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι δέκα κριτικές επιτροπές βασίστηκαν στην τελική επιλογή των τεσσάρων έργων που προκρίθηκαν από την Ακαδημία Γκονκούρ τον Νοέμβριο του 2020, τα μελέτησαν υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους και απένειμαν διαδικτυακά στις 8 Ιουλίου, παρουσία του συγγραφέα και Ακαδημαϊκού Πιερ Ασουλίν, το 2ο Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας.