Skip to main content

Στο νέο αρχηγείο των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών

Ο πρόεδρος της μυστικής υπηρεσίας BND Μπρούνο Καλ μετακομίζει το καλοκαίρι στη νέα έδρα της στην καρδιά του Βερολίνου

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Μυστικής Υπηρεσίας BND Μπρούνο Καλ θα έχει από το νέο του γραφείο άμεση οπτική επαφή με την Καγκελαρία και την Ομοσπονδιακή Βουλή στα αριστερά. Ευθεία μπροστά του, στο βάθος, θα βλέπει τον λόγο Τόιφελσμπεργκ, ένα σύμβολο του παρελθόντος: Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου είχαν εγκαταστήσει εκεί οι Αμερικανοί τους μηχανισμούς παρακολούθησης και υποκλοπών, στραμμένους προς Ανατολάς. Οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν αποχωρήσει από εκεί προ πολλού, ωστόσο ο συγκεκριμένος τόπος αποτελεί ένα σύμβολο που θυμίζει μέχρι σήμερα το πόσο σπουδαία ήταν για την BND η συνεργασία με τις ΗΠΑ –τότε, αλλά και σήμερα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Μέχρι το καλοκαίρι που έρχεται ο Μπρούνο Καλ θα συνεχίσει να εργάζεται στο παλιό του γραφείο, που βρίσκεται μέσα σε ένα παλιό πρωσικό στρατόπεδο στη συνοικία Λιχτερφέλντε του Βερολίνου. Εν συνεχεία ο 55χρονος επικεφαλής της BND θα μπορέσει να μεταφερθεί επιτέλους στη νέα του βάση στο Μίτε, στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας. Το νέο κτηριακό σύμπλεγμα των μυστικών υπηρεσιών είναι το μεγαλύτερο του είδους που έχει ανεγερθεί στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Μετά την αποχώρηση του μεγαλύτερου αριθμού των εργατών από την έκταση, που ισοδυναμεί περίπου με 14 ποδοσφαιρικά στάδια, και ενώ έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι ασφαλείας στο κτήριο, οι υπάλληλοι της BND που ήδη εργάζονται εκεί δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε όλους τους χώρους.

Οι καιροί για τους κατασκόπους έχουν αλλάξει

Το γραφείο του προέδρου της υπηρεσίας θα έχει εμβαδόν 42 τ.μ., αλεξίσφαιρα τζάμια, ξύλινο γραφείο με γκρι καρέκλα και απέναντι του θα έχει ένα καθιστικό με μαύρα έπιπλα για τους προσκεκλημένους και τους συνομιλητές του. Σε πολύ κοντινή απόσταση θα έχει άμεση πρόσβαση σε ντους, δεν θα έχει όμως στη διάθεσή του κρεβάτι. Εξάλλου, όπως λένε στην BND, «ο πρόεδρος δεν κοιμάται ποτέ στη δουλειά».

Οι υπόλοιποι υπάλληλοι της BND που εργάζονται εντός του κτηρίου επιφορτισμένοι με διάφορα καθήκοντα θα πρέπει να αρκεστούν κατά κανόνα σε χώρους 17 τ.μ. που θα πρέπει να μοιράζονται με κάποιον συνάδελφό τους. Σε περίπτωση που κάποιος εργάζεται σε ατομικό γραφείο, αυτό δεν ξεπερνά τα 11 τ.μ., λιγάκι μεγαλύτερο από ό,τι προβλέπεται από τις σχετικές προδιαγραφές. Για τον καθένα προβλέπονται δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές και δύο τηλέφωνα. Χρησιμοποιούν ένα σύστημα για μυστική εσωτερική επικοινωνία, πλήρως προστατευμένο από εξωτερικές υποκλοπές, και ένα δεύτερο, το οποίο επιτρέπει επικοινωνία με τον έξω κόσμο.
Το νέο κτηριακό συγκρότημα φιλοξενεί 5.200 γραφεία ενώ θα απασχολούνται εκεί περί τους 4.000 πράκτορες, όταν ολοκληρωθεί η μετακόμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη από την παλιά έδρα. Ήδη εργάζονται εκεί 700 άτομα, ανάμεσά τους τα στελέχη του τμήματος που είναι αρμόδιο για την άμυνα κατά της τρομοκρατίας. Ο πρόεδρος της BND ελπίζει ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης μετακόμιση. Ο Μπρούνο Καλ αισιοδοξεί παρά τις χρόνιες καθυστερήσεις, αναβολές και τις βλάβες που οδήγησαν σε αύξηση του κόστους από 720 εκατομ. σε 1,1 δις ευρώ –συν 400 εκατομ. για τον εξοπλισμό και τα έξοδα μετακόμισης.

Οι καιροί για τους κατασκόπους έχουν εμφανώς αλλάξει σήμερα. Αυτό το έχει επισημάνει επανειλημμένα ο Μπρούνο Καλ. Στο παρελθόν, όταν ακόμη τα κεντρικά των μυστικών υπηρεσιών ήταν περικυκλωμένα από ψηλά τείχη κρυμμένα στα δάση της Βαυαρίας, στο Πούλαχ, κοντά στο Μόναχο, η BND θύμιζε συνωμοτική ομάδα με ξεκάθαρους εχθρούς. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας, η παλιά αρχή της απομόνωσης και μυστικότητας, σύμφωνα με την οποία ο κάθε πράκτορας δεν επιτρεπόταν να γνωρίζει τι κάνουν οι συνάδελφοί του, έπαψε προ πολλού να ισχύει, έχει αντικατασταθεί πλέον σήμερα από τη λογική της ανταλλαγής πληροφοριών. Που σημαίνει ότι πρέπει κανείς να εξετάζει με ακρίβεια ποιες πληροφορίες θα πρέπει να μοιραστεί με άλλους εργαζόμενους εντός της υπηρεσίας για να διασφαλιστεί η επιτυχία της δουλειάς.

Γεργκ Μπλανκ (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: Deutsche Welle