Skip to main content

Στο Ωραιόκαστρο το πρώτο εκπαιδευτικό κέντρο ΚΑΡΠΑ πανελληνίως

Ο δήμος Ωραιοκάστρου υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για τη λειτουργία εκπαιδευτικού κέντρου ΚΑΡΠΑ με την Εκπαιδευτική Ομάδα Υποστήριξης Ζωής.

Μνημόνιο συνεργασίας για την έναρξη λειτουργίας στον δήμο Ωραιοκάστρου του πρώτου εκπαιδευτικού κέντρου στην Ελλάδα για την επιμόρφωση των πολιτών στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση ΚΑΡΠΑ και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή με τη χορήγηση διεθνούς πιστοποίησης υπέγραψαν το μεσημέρι της Δευτέρας ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης και η πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Ομάδας Υποστήριξης Ζωής (ΕΚΠ.Ο.Υ.Ζ.), Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη.

«Στον δήμο Ωραιοκάστρου νοιαζόμαστε και μεριμνούμε για την επιμόρφωση των πολιτών στον τομέα της παροχής πρώτων βοηθειών. Σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ομάδα Υποστήριξης Ζωής προχωράμε στη δημιουργία του πρώτου εκπαιδευτικού κέντρου στην Ελλάδα, όπου πολίτες θα μπορούν να εκπαιδεύονται στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση ΚΑΡΠΑ και στη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή με τη χορήγηση διεθνούς πιστοποίησης», επισήμανε ο κ. Τσακίρης.

Η κ. Μυρωνίδου – Τζουβελέκη αναφέρθηκε από την πλευρά της στα οφέλη που θα έχουν οι πολίτες παρακολουθώντας τα μαθήματα παροχής πρώτων βοηθειών στο εκπαιδευτικό κέντρο που αρχίζει να λειτουργεί στο Ωραιόκαστρο.



Το εκπαιδευτικό κέντρο θα φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του 2ου Λυκείου Ωραιοκάστρου, τα μαθήματα θα γίνονται τα Σαββατοκύριακα και η πιστοποίηση θα χορηγείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης / European Resuscitation Council (ERC).

Το σεμινάριο έχει συνολική διάρκεια 5 ωρών, είναι εγκεκριμένο και πιστοποιημένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης / European Resuscitation Council (ERC) και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

α) Επίδειξη δεξιοτήτων Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης με Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (σενάριο σε πραγματικό χρόνο).

β) Διάλεξη για την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση.

γ) Πρακτική εξάσκηση Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης σε εκπαιδευτικά προπλάσματα (κούκλες) σε ολιγομελείς ομάδες εκπαιδευομένων.

δ) Επίδειξη δεξιοτήτων Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (σενάριο σε πραγματικό χρόνο).

ε) Διάλεξη για τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.

στ) Πρακτική εξάσκηση Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης σε εκπαιδευτικά προπλάσματα (κούκλες) με εκπαιδευτικούς Αυτόματους Απινιδωτές, σε ολιγομελείς ομάδες εκπαιδευομένων.

ζ) Επίδειξη και πρακτική εξάσκηση στην τοποθέτηση σε πλάγια θέση Ασφαλείας (ανάνηψης).

η) Επίδειξη και πρακτική εξάσκηση στην αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα.

Μετά τη λήξη του σεμιναρίου θα χορηγούνται στους επιτυχόντες εκπαιδευόμενους πιστοποιητικά επάρκειας 3ετούς διάρκειας (διεθνούς αναγνώρισης) από το ERC, το οποίο είναι και ο μοναδικός επίσημα αναγνωρισμένος φορέας στην Ευρώπη, που υλοποιεί και πιστοποιεί προγράμματα BLS/AED provider course.

Για τη δημιουργία του εκπαιδευτικού κέντρου είναι πολύτιμη η συμβολή της προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του δήμου Ωραιοκάστρου, Ευαγγελίας Δρόσου, της διευθύντριας του 2ου Λυκείου Ωραιοκάστρου, Κωνσταντίνας Σαρανταυγά και του υποδιευθυντή του 2ου Λυκείου, Γιώργου Χατζηγεωργίου.

Τα πρώτα μαθήματα πρόκειται να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί πως θα μπορούν οι πολίτες να δηλώσουν συμμετοχή.