Skip to main content

Στο πόδι οι επαγγελματίες εστίασης - Μεταμεσονύχτια διαμαρτυρία στον Λευκό Πύργο

Επαγγελματίες από τον κλάδο της εστίασης αναμένεται να πραγματοποιήσουν αύριο μεταμεσονύχτια διαμαρτυρία, ζητώντας μετακύλιση του ωραρίου.

Μεταμεσονύχτια διαμαρτυρία κατά του κλεισίματος των καταστημάτων στις 12.00 το βράδυ λόγω των μέτρων για την αναχαίτιση της μετάδοσης του κορωνοϊού διοργανώνουν μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης στη Θεσσαλονίκη.

Οι επιχειρηματίες, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων τους τα μεσάνυχτα, αναμένεται να συγκεντρωθούν στον Λευκό Πύργο και να διαδηλώσουν ζητώντας τη μετακύλιση του ωραρίου και το κλείσιμο των επιχειρήσεων στις 2.00 τη νύχτα.

Το κάλεσμα απευθύνει διαδικτυακά το Κίνημα Εστίασης Θεσσαλονίκης και στη διαμαρτυρία αναμένεται να συμμετέχει και η Ένωση Εστιατόρων, Ψητοπωλών, Καφέ-Μπαρ του νομού.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη Voria.gr, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, κ. Μιχάλης Επιτροπίδης, «ζητούμε τη μετακύλιση του ωραρίου για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα καταστήματα αλλά και να υπολειτουργήσουν κάποια άλλα», αναφερόμενος κυρίως στα μπαρ, τα οποία βλέπουν δραματική μείωση στον τζίρο τους, μιας και άνοιγαν παραδοσιακά στις 11.00 το βράδυ. «Υπάρχουν 600 μπαράκια στη Θεσσαλονίκη. Κάποια άνοιξαν νωρίτερα, προσφέροντας ποτό, αλλά η μείωση των εσόδων δεν σώζεται» σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης.

Σε έρευνα της Ένωσης που πρόκειται να δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Επιτροπίδη, πως 1 στα 3 μαγαζιά αναμένεται να βάλουν λουκέτο, εάν δεν λάβουν την τρίτη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Βάσει των αποτελεσμάτων της ίδιας έρευνας, υπάρχει 40% μείωση του προσωπικού στην εστίαση στη Θεσσαλονίκη, με τις αποχωρήσεις να είναι περισσότερες από τις απολύσεις, καθώς τα καταστήματα αναγκάζονται να προσφέρουν δύο, για παράδειγμα, ημέρες εργασίας, αντί για πέντε που προσέφεραν προ κορωνοϊού. Ο γ.γ. της Ένωσης υπογραμμίζει μάλιστα πως τα μαγαζιά επιβιώνουν στην παρούσα φάση, καθώς δεν καταβάλουν ορισμένες υποχρεώσεις προς το δημόσιο, κάτι το οποίο αναμένεται να επιβαρύνει μακροπρόθεσμα τους επιχειρηματίες.