Skip to main content

Στο σούπερ μάρκετ Μασούτης που εξυπηρετεί άτομα με οπτική αναπηρία ο Χατζηδάκης (video)

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δοκίμασε την εφαρμογή σε κινητό τηλέφωνο για αναγνώριση των προϊόντων και ενημέρωση προσφορών.

Το κατάστημα της αλυσίδας Μασούτης ΑΕ στην οδό Αλμπέρτου Ναρ της Θεσσαλονίκης, που έχει τοποθετήσει το πρωτοποριακό σύστημα εξυπηρέτησης ατόμων με οπτική αναπηρία επισκέφτηκε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός ενημερώθηκε από τους ίδιους τους δημιουργούς του προγράμματος για τη βοήθεια που προσφέρει το σύστημα, που περιλαμβάνει επισήμανση με έντονο κίτρινο χρώμα κύριων σημείων του καταστήματος, οδηγό όδευσης στο πάτωμα ολόκληρου του καταστήματος ο οποίος και είναι αποτυπωμένος σε απτικοακουστικό χάρτη, ο οποίος με τη χρήση γραφής μπράιγ και με τη βοήθεια ενός στυλού (pen friend) που μπορεί να διαβάζει φωνητικά, δίνει στον αναγνώστη μια νοητική κάτοψη ολόκληρου του καταστήματος. Παράλληλα, δοκίμασε την εφαρμογή σε κινητό τηλέφωνο για αναγνώριση των προϊόντων και ενημέρωση προσφορών.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η βοήθεια σε άτομα με αναπηρία πρέπει να γίνεται πράξη στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις και χαρακτήρισε το πρόγραμμα παράδειγμα έμπρακτης ευαισθησίας. «Έχει αξιοποιηθεί η νέα τεχνολογία προς όφελος των ανθρώπων αυτών», είπε και συνεχάρη την εταιρεία για την πρωτοβουλία και όλους όσοι εργάστηκαν για να γίνει πράξη. «Θέλω να πιστεύω ότι τους μήνες και τα χρόνια που έρχονται, αυτό που βλέπουμε σήμερα εδώ δεν θα είναι ένα παράδειγμα που θα συζητάμε, αλλά θα γίνει σταδιακά ο κανόνας», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Σιδέρης, μέλος της εταιρείας Tandem που υλοποίησε το πρόγραμμα με τη βοήθεια του ΕΚΕΤΑ με τη συνεργασία του Κέντρου Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών ευχαρίστησε την εταιρεία "για ευκαιρία που μου δίνει να έρθω στο κατάστημα ανεξάρτητα, με ασφάλεια και ισότιμα. Ο ίδοος χαρακτήρισε το πρόγραμμα μοναδικό και πρωτοποριακό και εξέφρασε την ευχή να το αγκαλιάσουν και άλλες επιχειρήσεις και να προσφέρουν προσβασιμότητα σε άτομα με οπτική αναπηρία.