Skip to main content

Στο ΣτΕ η Εκκλησία για τη μη συμμετοχή πιστών στα Θεοφάνεια

Η Εκκλησία της Ελλάδος αναφέρει πως με την υπουργική απόφαση παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Εκκλησία της Ελλάδας, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 81 Μητροπόλεις της χώρας για τη μη συμμετοχή πιστών στη χθεσινή λειτουργία των Θεοφανείων.

Τις προσφυγές κατέθεσαν ηλεκτρονικά παραμονή των Θεοφανείων κι ενώ είχαν κλείσει οι γραμματείες του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με αποτέλεσμα οι δικαστικοί υπάλληλοι να λάβουν γνώση σήμερα καθώς χθες ήταν αργία.

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της από 2.1.2121 κοινής υπουργικής απόφασης για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από το COVID-19, και αυτό γιατί καταργεί την εξαιρετική  δυνατότητα της συλλογικής άσκησης της λατρείας κατά την ημέρα των Θεοφανείων (6.1.2021).

Σύμφωνα με την Εκκλησία της Ελλάδας, με την υπουργική απόφαση παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους διοικούντες, ενώ παράλληλα εκδόθηκε καθ΄ υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδότησης.

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η Πολιτεία έλαβε αυστηρά μέτρα εν όψει του δημοσίου συμφέροντος κατά την ημέρα των Θεοφανείων και απαγόρευσε την συμμετοχή των πιστών, ενώ δεν έκανε το ίδιο για τον καλλωπισμό, τις επισκέψεις και διασκεδάσεις σε κατοικίες συγγενών και φίλων.

Οι αιτήσεις θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.