Skip to main content

Στοϊμενίδης: Ραγδαία κλιμάκωση εργατικών δυστυχημάτων με ρεκόρ δεκαετίας 79 νεκρών

Μέχρι σήμερα τα συνδικάτα καταγράφουν για φέτος αριθμό ρεκόρ εργατικών δυστυχημάτων. Έχουμε νόμους, αλλά δεν εφαρμόζονται.

Σειρά ελλείψεων στα ζητήματα ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας αποτυπώνουν τα συνδικάτα, καθώς όπως τονίζουν ενώ υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και είναι «σχετικά ολοκληρωμένο», δεν εφαρμόζεται.

Αποτέλεσμα, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ και των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Ανδρέας Στοϊμενίδης, στο 3ο Διεθνές Συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, είναι η «ραγδαία κλιμάκωση των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα μας».

Απόδειξη της στρεβλής κατάστασης που επικρατεί είναι χαρακτηριστικά στοιχεία που ανέφερε ο κ. Στοϊμενίδης στην ομιλία του. Ένα χαρακτηριστικό είναι ότι ετησίως στη χώρα μας γίνονται 25.000 προληπτικοί έλεγχοι για 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις, κάτι που σημαίνει ότι κάθε επιχείρηση ελέγχεται ως προς την τήρηση των όρων υγείας και ασφάλειας μια φορά στα 20 χρόνια! Φέτος, μέχρι τώρα, η Διαρκής Ανεξάρτητη Έρευνα των Μηχανικών της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κατέγραψε αριθμό ρεκόρ δεκαετίας 79 θανάτων στην εργασία, όταν σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ όλο το 2020 είχαν καταγραφεί 41 και το 2019 είχαν καταγραφεί 51! Κάθε χρόνο στην ΕΕ καταγράφονται 100.000 θάνατοι, που σχετίζονται με καρκινογόνους ή χημικούς παράγοντες στους εργασιακούς χώρους, αλλά στην Ελλάδα δεν καταγράφεται ούτε ένας!

Σύμφωνα με τον κ. Στοϊμενίδη, αν και η πανδημία του κορωνοϊού θεωρήθηκε «ένα παράθυρο στο μέλλον» για να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας και υγείας στην εργασία στη χώρα μας, η πορεία είναι αντίθετη.

«Η οικονομία άνοιξε με άγριους ρυθμούς για τους εργαζόμενους. Με τους πρόσφατους νόμους η εργασία εντατικοποιείται και γίνεται όλο και πιο ευέλικτη, σε αντίθεση με τους μισθούς που παραμένουν καθηλωμένοι στα επίπεδα της μνημονιακής κρίσης και δέχονται μάλιστα και την επίθεση της ακρίβειας και του πληθωρισμού», τόνισε και υπογράμμισε ότι «κινούμαστε σε αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη της ΕΕ».

«Με την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας τα χρόνια των μνημονίων και τη μη αποκατάστασή τους έως σήμερα, τη συνεχιζόμενη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, την κατάχρηση στον αριθμό των υπεργολαβιών, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό κλάδο, την έλλειψη ισχυρής πολιτικής βούλησης και την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των εργαζομένων σε αυτούς, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους στη χώρα μάς», σημείωσε ο κ. Στοϊμενίδης.

Ανέφερε μάλιστα πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που επιδεινώνουν την κατάσταση, όπως είπε, στις οποίες αντέδρασε η ΓΣΕΕ. Η πρώτη είναι η δυνατότητα σε μη πιστοποιημένους εργάτες να δουλεύουν σε ηλεκτροδοτικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ και η δεύτερη είναι η δυνατότητα χειρισμού ανυψωτικών μηχανημάτων από μη πιστοποιημένους χειριστές.

Σύμφωνα με τον κ. Στοϊμενίδη, δεν αρκούν πλέον μικρές αλλαγές ή περαιτέρω ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών για να αλλάξει η κατάσταση, αφού κι αυτές δεν εφαρμόζονται. Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές, μεταξύ των οποίων:

-Εφαρμογή του νομικού πλαισίου με ενίσχυση και αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, το οποίο σε αντίθεση με όσα προβλέπει η ΕΕ (υπαγωγή στο υπουργείο Εργασίας) από γενική γραμματεία μετατράπηκε σε γενική διεύθυνση και πλέον σε ανεξάρτητη αρχή.

-Στο διοικητικό του συμβούλιο πρέπει να υπάρχει γιατρός και μηχανικός.

-Χρειάζεται ουσιαστική διαβούλευση εργοδοτών – εργαζομένων – κυβέρνησης.

-Πρέπει να συσταθεί Φορέας Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου, καθώς 17 μήνες μετά τη συμφωνία για τη σύστασή του, ακόμη η χώρα μας είναι η μοναδική στην ΕΕ που δεν έχει τέτοιο Φορέα.

-Πρέπει να εντατικοποιηθούν και να αυξηθούν οι προληπτικοί έλεγχοι στους χώρους εργασίας.

-Να αξιοποιηθούν οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας για την καταγραφή των θεμάτων ασφάλειας και υγείας.

-Να πάψει να είναι υποστελεχωμένη και απαρχαιωμένη η Επιθεώρηση Μεταλλείων, διότι στο χώρο καταγράφονται δυστυχήματα.

-Απαιτείται αναμόρφωση του συστήματος αναγγελίας και καταγραφής των εργατικών ατυχημάτων και του συστήματος παρακολούθησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των δεδομένων, ώστε κάθε μήνα να γίνεται καταγραφή και σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισης. Επίσημα στοιχεία για τους θανάτους εργαζομένων στη χώρα μας έχουμε με καθυστέρηση δύο ετών. Πρωτοβουλία καταγραφής ανέλαβαν από φέτος τα συνδικάτα.

-Να εισαχθεί η «επαγγελματική ασθένεια» ως έννοια στη χώρα. Τα περιστατικά κορωνοϊού σε εργαζόμενους ακόμη και στον τομέα της υγείας δεν καταγράφηκαν ως «επαγγελματική ασθένεια».