Skip to main content

Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας

«Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας για τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο γ.γ. της Συμμαχίας.

«Χαιρετίζω την εποικοδομητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα σχετικά με τις ιστορικές αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, η οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας Ιμπραχίμ Καλίν δεν κατέληξε κάπου.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ συμπλήρωσε ότι «η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έκανε τη Συμμαχία ισχυρότερη και ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή πιο ασφαλή. Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τρομοκρατία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έτσι θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας για τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ανυπομονώ να βρούμε έναν τρόπο προς τα εμπρός το συντομότερο δυνατό».

Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου και Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Επικεφαλής της φινλανδικής αντιπροσωπείας ήταν ο Πέτρι Χακκαράινεν, Διευθυντής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Φινλανδίας και της σουηδικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Όσκαρ Στρενστρομ, Υφυπουργός αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και το Συμβούλιο Πολιτικής Ασφαλείας, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Σουηδίας.