Skip to main content

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ είναι σε θέση να προστατεύσει τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία

«Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία για δεκαετίες», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τις χώρες της Βαλτικής από εξωτερικές απειλές, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Δεν μοιραζόμαστε ποτέ τις λεπτομέρειες των επιχειρησιακών σχεδίων», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στους Financial Times που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

«Αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία για δεκαετίες, προσαρμόζοντας την παρουσία μας υπό το φως της αξιολόγησης απειλών. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν και θα το κάνουμε ξανά».

Σύμφωνα με τον γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα θα λάβει «ευρείας κλίμακας και σημαντικές αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας». Θα βελτιώσουν ριζικά την άμυνα του μπλοκ στα ανατολικά, μετατοπίζοντας την εστίαση από την αποτροπή οποιασδήποτε εισβολής στην πλήρη προστασία των συμμαχικών εδαφών.

Η νέα στρατηγική αντίληψη, που θα καθοριστεί στην ισπανική πρωτεύουσα, θα ορίσει στόχους και προσεγγίσεις για την επόμενη δεκαετία, καθώς και θα συμφωνήσει σε ένα πολύ διευρυμένο σχέδιο για την άμυνα των ανατολικών συμμάχων ως απάντηση στη ρωσική απειλή, είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι συζήτησε τα θέματα αύξησης των δυνάμεων της συμμαχίας στις χώρες της Βαλτικής με τους ηγέτες τους. «Ήταν υπό σοβιετική κυριαρχία για δεκαετίες. Έχουν μια ιστορία όταν έμαθαν με τον δύσκολο τρόπο τι σημαίνει να είσαι υπό κατοχή και αιχμαλωσία», είπε ο επικεφαλής της συμμαχίας.

Σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις της πρωθυπουργού της Εσθονίας Κάγια Κάλας, είπε: «Καταλαβαίνω ότι θέλει περισσότερη παρουσία στο ΝΑΤΟ και μπορώ να της το υποσχεθώ».

Πηγή: Financial Times