Skip to main content

Στoν αέρα το Open Data Hub δημόσιων εταιρειών του Υπερταμείου

Το Υπερταμείο στηρίζει την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία με open data των θυγατρικών του-Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τις 150.000 ευρώ

Στον αέρα βρίσκεται, πιλοτικά, από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς το O2 Hub, το νέο πρωτοποριακό Open Data & Open API Hub, των θυγατρικών και συμμετοχών του Υπερταμείου (data.hcap.gr). Πρόκειται για έναν κόμβο, ο οποίος στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της καινοτομίας και παρέχει πρόσβαση σε επιλεγμένα σύνολα ανοιχτών δεδομένων, που παράγονται από τη λειτουργία των θυγατρικών του Υπερταμείου.

«Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της ψηφιακής μετάβασης» ανέφερε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής παρουσίασης της πλατφόρμας ο Στέφανος Γιουρέλης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, υπογραμμίζοντας ότι «o κόμβος συλλέγει δεδομένα από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας. Η οικονομία των δεδομένων αποτελεί μία νέα μορφή οικονομίας. Τα ανοικτά δεδομένα είναι  η πρώτη ύλη για την έρευνα, τη γνώση και τελικά την ανάπτυξη. Είναι μια πολύτιμη περιουσία που παύει να μένει αναξιοποίητη και πλέον αναδεικνύεται και αξιοποιείται προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».



«Τα οφέλη από την αξιοποίηση των δεδομένων είναι πολλαπλά καθώς δημιουργείται ένα εργαλείο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών ενώ δημιουργείται η κουλτούρα ανοιχτών δεδομένων» ανέφερε ο κ. Γιουρέλης υπογραμμίζοντας πως από το 2010 έως το 2020, ο όγκος των δεδομένων, παγκοσμίως, που δημιουργήθηκαν, καταγράφηκαν, αντιγράφηκαν και καταναλώθηκαν στον κόσμο αυξήθηκε από 1,2 τρισεκατομμύρια gigabytes σε 59 τρισεκατομμύρια gigabytes, αύξηση σχεδόν 5.000%.

Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

Ως σήμερα, στο O2 Hub υπάρχουν διαθέσιμα 41 σύνολα δεδομένων από 7 θυγατρικές εταιρείες, σε 10 θεματικές περιοχές. Ο επισκέπτης του κόμβου μπορεί να βρει δεδομένα των αστικών συγκοινωνιών (Συγκοινωνίες Αθηνών), της παραγωγής και κατανάλωσης πόσιμου νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), της διακίνησης αλιευμάτων, οπωρολαχανικών και κρεάτων (ΟΚΑΑ, ΚΑΘ), δεδομένα ταχυδρομικών υπηρεσιών (εισαγωγές-εξαγωγές ταχυδρομικών αντικειμένων) (ΕΛΤΑ) και πολλά ακόμη χρήσιμα στοιχεία.



Η αγορά των ανοιχτών δεδομένων

Σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας, το μέγεθος της αγοράς ανοιχτών δεδομένων το 2019 ανερχόταν σε 184,45 δις ευρώ και ενώ για το 2025 η αγορά προβλέπεται ότι θα προσεγγίσει τα 199,51-334,2 δις. ευρώ. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στο συγκεκριμένο περιβάλλον το 2019 ανέρχονται σε 1,09 εκατ., ενώ για το 2025 θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 1,97 εκατ. Από την χρήση των open data προκύπτουν οφέλη για τους πολίτες όπως είναι η εξοικονόμηση χρόνου και η προστασία για το περιβάλλον (π.χ 5,8 Mtoe από την εξοικονόμηση ενέργειας). Ομοίως, στα πλεονεκτήματα συγκαταλέγεται και η εξοικονόμηση κόστους στον τομέα της περίθαλψης, η οποία μπορεί να φθάσει τα 400.000 ευρώ λόγω έγκαιρης παροχής πρώτων βοηθειών και τα 79,6 δις. Για τους λογαριασμούς από την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί την έναρξη μιας σειράς πρωτοβουλιών του Υπερταμείου και των θυγατρικών του, με σκοπό την ανταλλαγή γνώσης μέσω ανοιχτών δεδομένων, συμβάλλοντας καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ενίσχυση της διαφάνειας και της καινοτομίας και αποτελώντας σημαντικό εργαλείο για τους τομείς της έρευνας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Ο κόμβος διαθέτει στην αρχική φάση λειτουργίας του, μεταξύ άλλων, δεδομένα για τα αποθέματα ταμιευτήρων ύδρευσης, την παραγωγή και τις καταναλώσεις πόσιμου νερού, τη διακίνηση αλιευμάτων σε ιχθυόσκαλες της χώρας, τις τιμές οπωρο-λαχανικών και κρεάτων, την κίνηση οχημάτων σε υποδομές κεντρικής αγοράς, δεδομένα ταχυδρομικών πληροφοριών (π.χ. εισαγωγές-εξαγωγές ταχυδρομικών αντικειμένων), δεδομένα σταθμών και σημείων εξυπηρέτησης μέσων μεταφοράς (π.χ. προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, δίκτυο πώλησης εισιτηρίων και έκδοσης καρτών, στάσεις λεωφορείων). Πρόκειται για την αρχή μίας σειράς οριζόντιων υπηρεσιών που θα δημιουργήσει το Υπερταμείο σε συνεργασία με τις θυγατρικές του, με σκοπό την ανταλλαγή γνώσης και την αξιοποίηση συνεργειών.

Στόχος του Υπερταμείου είναι η διαρκής αναβάθμιση του Hub και ο εμπλουτισμός του με περισσότερα σύνολα δεδομένων από το σύνολο των θυγατρικών και συμμετοχών του, εξασφαλίζοντας έτσι τη χρηστική βιωσιμότητά του. Παράλληλα, επενδύει στην ανάπτυξη αυτοματισμών για την επικαιροποίηση των δεδομένων και δημιουργεί την απαραίτητη κουλτούρα ανοικτών δεδομένων σε όλο τον όμιλο με τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των θυγατρικών για την  ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, καθώς και για την περαιτέρω αξιοποίηση του Hub ως σημείου αναφοράς στο ευρύτερο οικοσύστημα.  

«Οι υπηρεσίες και τα ψηφιακά προϊόντα προστιθέμενης αξίας, τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα που προκύπτουν για τις εταιρείες γύρω από τα open data API economy, η συμμετοχή του ανθρώπινου οικοσυστήματος, η υποστήριξη δράσεων με κοινωνικό αποτύπωμα, η διαφάνεια και η λογοδοσία και το ESG αποτελούν κάποιες από τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την «Οικονομία των Δεδομένων» σημείωσε η Αφροδίτη Σεβαστή, επικεφαλής Τεχνολογίας και Καινοτομίας του Υπερταμείου, η οποία έκανε και την παρουσίαση της πλατφόρμας.