Skip to main content

Στον αέρα ξανά οι Κοινωνικές Δομές-Λουκέτο το 2020 χωρίς χρηματοδότηση

Ο εφιάλτης του κλεισίματος των δομών επιστρέφει και πάλι - Γρίφος από Μιχαηλίδου, καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται  ξανά η συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτές αναμένουν από τη νέα κυβέρνηση να λάβει απόφαση για παράταση.

Οι Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Παροχή Συσσιτίου), στα Κέντρα Κοινότητας και στις Δομές Αστέγων (Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων, Υπνωτήριο Αστέγων), προκειμένου να συνεχίζουν να λειτουργούν πρέπει να αποφασιστεί, όπως και τις προηγούμενες φορές, παράταση της λειτουργίας των παρεχόμενων υπηρεσιών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, στο πλαίσιο του θεματικού στόχου 9 των ΠΕΠ.

Η τελευταία παράταση υπογράφηκε το 2017 και με δεδομένο ότι η παράταση είναι τριετής, εάν δεν αλλάξει τίποτα, αυτό σημαίνει ότι από τον προσεχή Ιανουάριο οι δομές λόγω μη χρηματοδότησης θα αρχίζουν να βάζουν λουκέτο.

Μοναδική εξέλιξη είναι η πρόσφατη δήλωση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, που επεσήμανε ότι η νομοθέτηση της μη χρηματοδότησης παντοπωλείων, φαρμακείων και συσσιτίων έχει «κληρονομηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όσον αφορά το θέμα παράτασης ήταν κατηγορηματική: «Παράταση δεν θα υπάρξει αλλά επαναξετάζουμε εάν θα ξεκινήσουμε νέο κύκλο αυτών».

Όπως είχε αναφερθεί σε δημοσίευμα της Voria.gr τον περασμένο Μάρτιο, η τότε αρμόδια υφυπουργός Θεανώ Φωτίου δεν είχε συμπεριλάβει στη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ τις δομές παροχής βασικών αγαθών, ήτοι  κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια και κοινωνικά φαρμακεία, ενώ άναψε πράσινο για τη συνέχιση της λειτουργίας στα υπνωτήρια αστέγων, τα Κέντρα Κοινότητας και τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας.

Την ώρα που η κ. Φωτίου παρέδωσε τη σκυτάλη στη διάδοχό της Δόμνα Μιχαηλίδου, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα καμία ενημέρωση σχετικά με το θέμα.

Όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι

Από την πρώτη στιγμή, οι εργαζόμενοι των 280 δομών, που εξυπηρετούν 100.000 ωφελούμενους, απευθύνθηκαν στη νέα διοίκηση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ώστε να υπάρξει μια πρώτη επαφή και να γνωρίζουν τι μέλει γενέσθαι.

Ο νέος υπουργός Γιάννης Βρούτσης δήλωσε αρχικά αναρμόδιος για το θέμα, παραπέμποντας στην υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία ωστόσο με τη σειρά της παρέπεμψε στον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Σταμάτη.

Ωστόσο κανένα κυβερνητικό στέλεχος του υπουργείου δεν έχει απαντήσει στα επανηλειμμένα αιτήματα των εργαζόμενων, η αγωνία των οποίων μεγαλώνει...