Skip to main content

Βόρεια Ελλάδα: 360 ξενοδοχεία προς πώληση σε τουριστικές περιοχές

Περί τα 360 ξενοδοχεία σε τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας αναζητούν νέο ιδιοκτήτη - Στα αζήτητα 160 ξενοδοχεία στη Χαλκιδική.

Δύο όψεις φαίνεται να έχει η ξενοδοχειακή αγορά για τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Την ώρα που παρατηρείται οργασμός κατασκευής νέων ξενοδοχειακών μονάδων σε πολλές περιοχές της χώρας, με τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα να κρατούν τα σκήπτρα των προτιμήσεων για τους εν δυνάμει επενδυτές, πόλεις και νησιά που το καλοκαίρι σφύζουν από τουρίστες, διαθέτουν ένα μεγάλο απόθεμα ξενοδοχειακών μονάδων (από πανσιόν μέχρι πολυτελή καταλύματα) που αναζητούν αγοραστές που θα τους δώσουν ξανά ζωή και μία δεύτερη ευκαιρία για να διεκδικήσουν κομμάτι από την τουριστική πίτα.

Όπως προκύπτει από έρευνα σε δημοφιλείς ιστοσελίδες μεσιτικών γραφείων, υπάρχει περίπου ένα στοκ 360 ξενοδοχειακών μονάδων σε Χαλκιδική, Πιερία, Καβάλα, Θάσο, Σαμοθράκη και Σποράδες που είναι προς πώληση. Οι τιμές τους ποικίλουν με την κατώτερη να ξεκινά από τα 70.000 ευρώ, πρόκειται για πανσιόν στη Σαμοθράκη και την ανώτερη να αγγίζει τα 45 εκατ. ευρώ για ξενοδοχείο 150 δωματίων στην παραλία Κατερίνης. Κάποια από τα ακίνητα που είναι προς πώληση είναι νεόδμητα, κάποια χρήζουν γενναίων επισκευών ενώ άλλα είναι υπό κατασκευή, με αποτέλεσμα να πωλείται ο σκελετός τους. Η πλειονότητα των προς πώληση ξενοδοχειακών μονάδων (160) καταγράφεται στη Χαλκιδική, με αιχμή του δόρατος το πρώτο και το δεύτερο πόδι και ακολουθεί η Πιερία και πιο συγκεκριμένα η παραλία Κατερίνης, με περίπου 100 ξενοδοχειακές μονάδες που αναζητούν το νέο τους ιδιοκτήτη.

Τα παραπάνω στοιχεία πάντως αναδεικνύουν μία διαφορετική πραγματικότητα για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η ξενοδοχειακή αγορά στην Ελλάδα σε σχέση με την ευφορία που δημιουργεί κατά καιρούς η εξέλιξη των διεθνών αφίξεων, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον από ξενοδοχειακούς κολοσσούς για να τοποθετηθούν στη χώρα μας. Από την άλλη, τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τη χαμηλή μέση δαπάνη μεγάλης μερίδας τουριστών που επισκέπτονται τις τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που επηρεάζει τα οικονομικά αποτελέσματα σημαντικού αριθμού ξενοδοχειακών μονάδων, τα οποία κινούνται στα όρια της βιωσιμότητας.

Οι τιμές των προς πώληση ξενοδοχείων, διαμορφώνονται σύμφωνα με την τοποθεσία, την παλαιότητα, τα τετραγωνικά αλλά και τα αστέρια που διαθέτουν.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως η καταγραφή των ακινήτων έχει γίνει βάσει πρόσφατων αγγελιών. Δεδομένου του ότι δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν την πώληση των μονάδων τους και χρησιμοποιούν για λόγους εμπιστευτικότητας άλλα κανάλια εξεύρεσης αγοραστών, ο πραγματικός αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων μπορεί να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται στην έρευνα.

Γιατί τα πουλούν οι ιδιοκτήτες τους – Η περίπτωση της Χαλκιδικής

Τα προβλήματα για τις μικρές οικογενειακές μονάδες άρχισαν να συσσωρεύονται την περίοδο της κρίσης με αποτέλεσμα, κάποια εξ αυτών να καταστούν μη βιώσιμα. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις ξενοδοχείων στο Πολύχρονο, στο Πευκοχώρι, στη Χανιώτη, στα Λουτρά, στην Άφυτο και στην Ελάνη που βρίσκονται σε μεσιτικά γραφεία για χρόνια και δεν έχουν κατορθώσει να πουληθούν. Βασική αιτία όπως λένε γνώστες της αγοράς είναι το γεγονός πως η πλειονότητα των ξενοδοχείων που είναι προς πώληση, δεν είναι πρώτα στο κύμα. Οι τιμές των προς πώληση ξενοδοχειακών μονάδων στη Χαλκιδική που φτάνουν τις 160 κατά μήκος της περιοχής, κυμαίνονται από 420.000 ευρώ για ξενοδοχείο μικρής δυναμικότητας στην Παλλήνη και φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ για ξενοδοχείο στην Κασσάνδρα που εκτείνεται σε 8.000 τμ.    

Πάντως όπως λένε γνώστες της τουριστικής αγοράς δεν είναι μόνο η αρνητική οικονομική συγκυρία που ώθησε κάποιους ξενοδόχους να αναζητήσουν λύση μέσω της πώλησης του ακινήτου τους, αλλά και η μη προσαρμογή στα δεδομένα και τις απαιτήσεις της εποχής καθώς και τα όποια ζητήματα διαφωνιών προκύπτουν μεταξύ των μετόχων.

«Πωλείται» για 100 ξενοδοχεία στην Πιερία

Αν και η περιοχή της Πιερίας διαθέτει ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και  αποτελεί έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς των Βαλκάνιων τουριστών και όχι μόνο, εντούτοις διαθέτει ένα στοκ περίπου 100 ακινήτων (πανσιόν, ξενοδοχείων και κτιρίων που ξεκίνησε η κατασκευή τους αλλά δεν ολοκληρώθηκε) που βρίσκονται στα αζήτητα.

Οι τιμές πώλησης ξεκινούν από 210.000 ευρώ για κατάλυμα μικρής δυναμικότητας και φτάνουν τα 45 εκατ. ευρώ για πολυτελές ξενοδοχείο στην Παραλία Κατερίνης, 150 δωματίων μπροστά στη θάλασσα όπως αναφέρεται στη σχετική αγγελία.  

19 ξενοδοχεία αναζητούν αγοραστή στην Καβάλα – 14 στη Θάσο

Η αμφιθεατρική Καβάλα έχει μία σειρά από παραθεριστικές περιοχές όπως η Νέα Πέραμος, η Νέα Ηρακλείτσα, στις οποίες καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός από τα 19 ξενοδοχεία που βρίσκονται στην περιοχή και είναι προς πώληση. Οι τιμές ξεκινούν από 290.000 ευρώ και φτάνουν τα 2,8 εκατ. ευρώ. Υπάρχει και περίπτωση νεόδμητου ξενοδοχείου, στο κέντρο της Καβάλας, του οποίου έχει κατασκευστεί ο σκελετός και αποτιμάται στα 450.000 ευρώ η τιμή πώλησης του. Μάλιστα στην αγγελία αναφέρεται πως «το έργο μπορεί να ενταχθεί και σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση».

Στο σμαράγδι του Αιγαίου, όπως έχει χαρκατηριστεί η Θάσος, 14 ξενοδοχεία αναζητούν αγοραστή. Οι τιμές πώλησης τους ξεκινούν από 350.000 για ενοικιαζόμενα δωμάτια και φτάνουν το 1,5 εκατ. ευρώ για ανακαινισμένο ξενοδοχείο στη Χρυσή Αμμουδιά.

Προς αναζήτηση επενδυτή 57 ξενοδοχεία στις Σποράδες – 15 στη Σαμοθράκη

Τη μερίδα του λέοντος σε ξενοχοδοχεία προς πώληση,  μεταξύ των τριών νησιών των Σποράδων, κατέχει η Σκιάθος. Πρόκειται για ξενώνες και ξενοδοχεία που αριθμούν τα 45 και βρίσκονται σε διάφορες περιοχές του νησιού. Οι τιμές τους ξεκινούν από 230.000 ευρώ για ξενοδοχείο στη Χώρα της Σκιάθου, 11 δωματίων και φτάνουν τα 7 εκατ. ευρώ για πολυτελές ξενοδοχείο 40 δωματίων που διαθέτει μεταξύ άλλων πισίνα και οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες.   

Δεκαπέντε ξενοδοχεία προς πώληση διαθέτει η Σκόπελος με το εύρος των τιμών να κυμαίνεται από 750.000 ευρώ έως 4,9 εκατ. ευρώ. Διαφορετική είναι η εικόνα στην εναλλακτική Αλόννησο που διαθέτει μόλις δύο ξενοδοχεία προς πώληση. Το ένα πωλείται προς 380.000 ευρώ και διαθέτει 12 δωμάτια και το έτερο προς 800.000 και είναι δυναμικότητας 51 δωματίων.

Τιμές για όλα τα βαλάντια προσφέρουν τα προς πώληση 10 ξενοδοχεία που εντοπίζονται στην ακριτική Σαμοθράκη. Στα 2,2 εκατ. ευρώ είναι η τιμή πώλησης ξενοδοχείου, συνολικής επιφανείας 1.500 τμ στην Παλαιόπολη, ενώ με μόλις 70.000 ευρώ μπορεί να αποκτήσει ενδιαφερόμενος μικρή πανσιόν, που χρήζει ανακαίνισης, στην Καμαριώτισσα.