Skip to main content

Στον Κόκκινο Δρόμο του Καλοχωρίου χτύπησε η καρδιά της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Με μια δράση εξωραϊσμού τίμησαν τη σημερινή Ημέρα Περιβάλλοντος η ΕΥΑΘ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η ομάδα «Εχέδωρου Φύσις»

Του Νίκου Αβουκάτου*

Η ΕΥΑΘ γιόρτασε τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στον «Κόκκινο Δρόμο» στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την ομάδα «Εχεδώρου Φύσις», φυτεύτηκαν 16 αλμυρύκια και τζιτζιφιές από τους εργαζόμενους και εθελοντές, ενώ έγιναν εργασίες συντήρησης και εξωραϊσμού της περιπατητικής διαδρομής.

Με… πινέλα και οικολογικά χρώματα εξωραΐστηκε η προσφιλή αυτή περιβαλλοντική διαδρομή ενόψει του καλοκαιριού, σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την περιβαλλοντική ομάδα «Εχεδώρου Φύσις».

Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας, Άνθιμος Αμανατίδης, μαζί με δεκάδες εθελοντές έβαψαν τα παγκάκια, τις δενδροδόχους και φρόντισαν τον περιβάλλοντα χώρο.

«Είναι ανάγκη να κάνουμε όλοι μας κάτι περισσότερο για το περιβάλλον, για την προστασία της φύσης και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, κάτι περισσότερο ώστε να
οδηγηθούμε πιο γρήγορα μέσα από τα μονοπάτια της βιώσιμης ανάπτυξης σ΄ένα καλύτερο, πιο πράσινο μέλλον. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση έχουμε βάλει σε υψηλή προτεραιότητα την περιβαλλοντική πολιτική. Με ορθή επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων, με ανακύκλωση, με επαναχρησιμοποίησή τους, με επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τη σταδιακή μετάβαση στην πράσινη οικονομία», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές και στη σημασία του project, που είχε στόχο την αναβάθμιση και την εξυγίανση της περιοχής.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε δηλώσεις του τόνισε: «Σήμερα που είναι η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στέλνουμε από τη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου ένα ισχυρό μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος. Επιλέξαμε αυτή την περιοχή γιατί με βάση το σχεδιασμό μας θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια το νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης και όλης της Βόρειας Ελλάδας, καθώς έχουμε ήδη ξεκινήσει τις εργασίες ανάπλασης και αποκατάστασης όλου του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα τεράστιο πρότζεκτ που τα επόμενα χρόνια θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή μας, αλλά και θα αναβαθμίσει συνολικά την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Δεν είναι μακριά η ώρα που όλοι οι επισκέπτες και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής θα έρχονται εδώ τα Σαββατοκύριακα και θα απολαμβάνουν περιβαλλοντικές και ποδηλατικές διαδρομές, ήπιες μορφές ανάπτυξης και θα επισκέφτονται έναν από τους πιο όμορφους τόπους, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της ΝΑ Ευρώπης. Και ξέρουμε ότι είναι δύσκολο σήμερα να αντιληφτεί κανείς ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί σε λίγα χρόνια, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε απολύτως αποφασισμένοι και θα το πετύχουμε. Θα αναβαθμίσουμε όλη την περιοχή και θα την εντάξουμε στο συνολικό πρότζεκτ της ανάπλασης του νέου παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, που θα ξεκινά από εδώ και θα τελειώνει στο Αγγελοχώρι. Ετσι αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη, έτσι αντιλαμβανόμαστε την αναβάθμιση της ζωής των συμπολιτών μας. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει, η Μακεδονία αλλάζει και θα παραδοθεί στους πολίτες ως μια πόλη που θα αγκαλιάζει τη θάλασσα, θα προστατεύει το περιβάλλον, θα είναι πράσινη, έξυπνη, σύγχρονη και ανθρώπινη».

«Στέλνουμε ισχυρό μήνυμα και κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Υλοποιούμε και προωθούμε μια σειρά έργων», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας.

«Η σημερινή ημέρα είναι αφετηρία και υπενθύμιση για την προστασία του Περιβάλλοντος. Εμείς στην ΕΥΑΘ κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και θα διαχειριστούμε το υδατικό δυναμικό της περιοχής με τον καλύτερο τρόπο, συμβάλλοντας και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος.