Skip to main content

Στον Πόντο χτυπά η καρδιά της Χριστιανοσύνης - Στην Παναγία Σουμελά ο Πατριάρχης

Ο κ. Βαρθολομαίος θα τελέσει τη θεία λειτουργία στο ιστορικό μοναστήρι του 4ου αι. που ανακαινίστηκε εκ βάθρων. Συρροή Ποντίων για το ιερό προσκύνημα.

Λαμπρή ημέρα σήμερα για τη Χριστιανοσύνη που τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου και στο επίκεντρο των εκδηλώσεων θα βρεθεί μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Τη θεία λειτουργία θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και μαζί του θα συλλειτουργήσουν ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρίσκεται ήδη στην Τραπεζούντα και χθες το βράδυ χοροστάτησε στον μέγα εσπερινό για την Κοίμηση της Θεοτόκου που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας, παρουσία και του κ. Ελπιδοφόρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετά το τέλος της θείας λειτουργίας θα τελεστεί τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αείμνηστου Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου, ο οποίος εκοιμήθη τον περασμένο Μάιο από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε ηλικία 52 χρόνων. Ο κυρός Παύλος είχε ιδιαίτερη σχέση με τον Πόντο και στο παρελθόν πολλές φορές παραβρέθηκε στην Παναγία Σουμελά, ενώ το 1991 εξελέγη ηγούμενος της Ιεράς μονής Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ομώνυμου ιδρύματος.

Για τους απανταχού Πόντιους το προσκύνημα στην ιστορική μονή της Τραπεζούντας αποτελεί όνειρο ζωής και αρκετοί αναμένεται να βρεθούν σήμερα εκεί.

Το μοναστήρι που χρονολογείται στον 4ο αιώνα ήταν κλειστό από τον Σεπτέμβριο του 2015, οπότε και ξεκίνησαν εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης, οι οποίες έγιναν σε δύο φάσεις και κόστισαν συνολικά 6,53 εκατ. δολάρια.

Εκτός από το κεντρικό κτήριο του ναού, πλήρης ανακαίνιση έγινε σε 10 παρεκκλήσια, στο καμπαναριό, στη βιβλιοθήκη, στα κελλιά και στον ξενώνα.

Η Παναγία Σουμελά είναι λαξευμένη στους βράχους σε μια δασώδη περιοχή στην πλαγιά του βουνού Karadag στην πόλη Macka, 300 μέτρα πάνω από την κοιλάδα Altindere και περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.