Skip to main content

Στουρνάρας: Διανύουμε το τελευταίο στάδιο των μνημονίων

Εκδήλωση ΣΒΒΕ: Υπέρ των χαμηλότερων πλεονασμάτων ο διοικητής της ΤτΕ - Η μεταποίηση πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο του νέου μοντέλου ανάπτυξης.

«Διανύουμε το τελευταίο στάδιο των μνημονίων, απομένουν λίγα να γίνουν» είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, ανοίγοντας με ένα μήνυμα αισιοδοξίας την ομιλία του σαν τιμώμενος ομιλητής στην εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Τον κ. Στουρνάρα καλωσόρισε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης ο οποίος αφού μίλησε για απουσία βιομηχανικής πολιτικής την τελευταία 20ετία, μετέφερε την θέση των επιχειρηματιών ότι το βασικό ζητούμενο για την χώρα δεν είναι τόσο η επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, όσο η βελτίωση της κατάστασης στην πραγματική οικονομία. Αλλά, όπως επεσήμανε, η βελτίωση προαπατεί άρση των  capital controls, μείωση του κόστους χρήματος, αποκλιμάκωση της φορολογίας, επενδυτικά κίνητρα.

Παίρνοντας την «σκυτάλη» από τον κ. Σαββάκη, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην «διατηρήσιμη ανάπτυξη» στην οποία ακόμη δεν έχει κατορθώσει η χώρα μας.

Μπορεί, «να μένουν λίγα να γίνουν» για να ολοκληρωθεί η υϊοθέτηση των μέτρων προσαρμογής και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο είναι σημαντικό, χωρίς παλινδρομήσεις, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να υλοποιηθούν οι συμφωνημένες ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες ιδιωτικοποιήσιμες πρέπει να προτιμηθούν γιατί δεν έχουν το κοινωνικό κόστος που έχουν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Ο διοικητής της ΤτΕ είπε μάλιστα ότι το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, του 4%, που επιτεύχθηκε το 2016, δεν είναι επαναλαμβανόμενο, τουλάχιστον στο σύνολό του.

Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί βέβαιο ότι η ψήφιση των πρόσθετων μέτρων του συμπληρωματικού μνημονίου, θα ξεκλειδώσει την επόμενη δόση από πλευράς δανειστών.
Ωστόσο, αυτό που απασχολεί τον διοικητή της ΤτΕ, αυτό που επείγει, είναι η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων δανείων», θέμα που αφορά όχι μόνο τις Τράπεζες αλλά την ελληνική οικονομία συνολικά.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην πρόταση της ΤτΕ για την αναδιάρθρωση του χρέους, με ήπια αναδιάρθρωση των τόκων και μετάθεση των δανείων κατά 8,5 χρόνια που θα συνδυαστεί με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% μετά το 2020.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Στουρνάρας, επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου, με προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων, ανάπτυξη της καινοτομίας και συνεργασίες μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Μέσω αυτών των συνεργασιών και συμπράξεων, και με την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, θα μπορέσουμε, επίσης, να αυξήσουμε την απασχόληση, καθώς και να συμβάλουμε στον επαναπατρισμό και στη δημιουργική απασχόληση των ταλαντούχων ελλήνων επιστημόνων και εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης, οι οποίοι, λόγω της κρίσης, έφυγαν από την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Στο επίκεντρο η μεταποίηση

Ειδικά για τη μεταποίηση, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι στη μεταβατική οικονομική περίοδο που διανύουμε, διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην ελληνική οικονομία, διαθέτοντας όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης της χώρας, συνεισφέροντας στο νέο παραγωγικό πρότυπο.

«Το πρότυπο αυτό στηρίζεται στη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας, κυρίως μέσω της μεταστροφής από κλάδους και επιχειρήσεις μη διεθνώς ανταγωνιστικούς σε κλάδους και επιχειρήσεις παραγωγής διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων, υπηρεσιών, καθώς και προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Σημαντική πρόκληση σήμερα είναι η αναβάθμιση του εξαγωγικού προτύπου, από εξαγωγές προϊόντων χαμηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης, σε εξαγωγές μέσης και υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης, καθώς και η ένταξη των ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς αλυσίδες αξίας. Η ελληνική οικονομία διαθέτει σήμερα όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να παράγει και να εξάγει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες», σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Στουρνάρας στη Βόρεια Ελλάδα που, όπως ανέφερε, μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή, διάχυση και αξιοποίηση της καινοτομίας. «Διαθέτει μία ισχυρή μεταποιητική βάση με μεγάλη παράδοση, κλαδικές συγκεντρώσεις και αρκετά σημαντική τεχνογνωσία. Παρουσιάζει σημαντική παρουσία στους κλάδους τροφίμων και ποτών, κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, καθώς και δομικών υλικών. Οι Περιφέρειές της κατέχουν κομβική γεωγραφική θέση και μεταφορικά δίκτυα υπερεθνικής σημασίας, ενώ σύμφωνα με τις πρόσφατες επιδόσεις τους στο εξαγωγικό εμπόριο, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά», κατέληξε.