Skip to main content

Στουρνάρας: Oι τράπεζες επένδυσαν 12.8 δισ. ευρώ σε ομόλογα του Δημοσίου

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ οι ελληνικές τράπεζες τοποθέτησαν πόσο ύψους 12,8 δισ. ευρώ σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου το 2020.

Ποσό που αγγίζει τα 12,8 δισ. ευρώ τοποθέτησαν οι ελληνικές τράπεζες σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου τη χρονιά που μας πέρασε σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Το Ελληνικό Δημόσιο το 2020 άντλησε από τις αγορές μέσω 5 εκδόσεων ομολόγων 12 δισ. ευρώ.

Συνεπώς τα στοιχεία που παρέθεσε σήμερα ο διοικητής της ΤτΕ δείχνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες υπερκάλυψαν με τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα του Δημοσίου τις τοποθετήσεις αυτές. Η πλεονάζουσα ρευστότητα αυτή των ελληνικών τραπεζών προήλθε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αποφάσισε να δέχεται κατ΄ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών.

Όσον αφορά στις τρέχουσες εξελίξεις συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ξεπεράσει το 0,9%.

Η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων δεν περιορίζεται μόνο στην ελληνική αγορά, καθώς την ίδια εικόνα εμφανίζουν οι μεγαλύτερες αγορές ομολόγων στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να ανησυχεί τους αναλυτές, οι προσπαθούν να αποδώσουν τις εξελίξεις αυτές είτε στις απαισιόδοξες μακροοικονομικές προβλέψεις, είτε στην προσπάθεια των επενδυτών να πιέσουν τις κεντρικές τράπεζες προκειμένου να ρίξουν περισσότερο χρήμα στην αγορά. Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έδειξαν πάντως ότι κεντρικοί τραπεζίτες ήταν μάλλον αισιόδοξοι με την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, υποστηρίζοντας ότι παραμένουν σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 248 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 135 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,91% από 0,81% έναντι -0,31% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,24% από 1,15%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,2126 από 1,2089 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η άνοδος του δολαρίου συνδέεται κατά κύριο λόγο από ρευστοποιήσεις θέσεων επενδυτών οι οποίοι τοποθετούνται σε αγορές υψηλότερου κινδύνου.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2139 δολ.