Skip to main content

Στους δρόμους ξανά οι Σέρβοι κατά του Βούτσιτς

Εδώ και μήνες όλο και περισσότεροι Σέρβοι διαδηλώνουν για περισσότερη δημοκρατία. Ο πρόεδρος Βούτσιτς δείχνει ωστόσο να αδιαφορεί.

Από το 2012 ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι ο ισχυρός άνδρας της σερβικής πολιτικής. Είτε ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είτε ως πρωθυπουργός, είτε ως πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την εποχή του προέδρου Μιλόσεβιτς ήταν ένας ακραίος και σωβινιστής υπουργός Πληροφοριών. Στο μεταξύ όμως μετεξελίχθηκε σε υποστηρικτή της ένταξης της χώρας του στην ΕΕ. Το κόμμα του κυβερνά με άνετη πλειοψηφία και ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος των μέσων ενημέρωσης.

Η κομματική ταυτότητα θεωρείται προϋπόθεση για να προχωρήσει κάποιος σήμερα στη Σερβία. Καλά εκπαιδευμένοι νέοι εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα. Το χάσμα μεταξύ της πραγματικότητας στη Σερβία και την εικόνα για την χώρα που μεταφέρουν καθημερινά τα ΜΜΕ στους πολίτες διευρύνεται συνεχώς. Η λεκτική και κάποιες φορές σωματική βία σε βάρος πολιτικών αντιπάλων, η αδυναμία αποτελεσματικής προσφυγής στη δικαιοσύνη κατά της αυθαιρεσίας, τα υπεροπτικά σχόλια του αρχηγού του σερβικού κράτους, αλλά και η αλαζονεία της εξουσίας εξοργίζουν ολοένα και περισσότερους πολίτες. Από τις 8 Δεκεμβρίου πραγματοποιούν κάθε εβδομάδα σε περίπου 100 πόλεις της χώρας διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο Βούτσιτς απαντά με αντιδιαδηλώσεις οπαδών του

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Βούτσιτς προσπαθεί να μειώσει τη σημασία των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων, είτε διοργανώνοντας αντιδιαδηλώσεις οπαδών του, είτε υποδεχόμενος ξένους ηγέτες με τυμπανοκρουσίες και «αυθόρμητες» συγκεντρώσεις πολιτών, όπως πρόσφατα τον ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν. Τα σχέδια του ισχυρού άνδρα της χώρας όμως δεν φαίνεται να πραγματοποιούνται. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης εισήλθαν στις 16 Μαρτίου στο κτήριο της δημόσιας ραδιοφωνίας μαζί με διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν για τον περιορισμένο τηλεοπτικό χρόνο που αφιερώνουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στις αντιπολιτευτικές φωνές στη χώρα. H κατάληψη τελείωσε γρήγορα λόγω της επέμβασης ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ενώ οι κυβερνώντες έκαναν λόγο για πράξη βίας κατά της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Ένας από τους διαδηλωτές είναι ο τηλεοπτικός παραγωγός Βλίντιμιρ Μίλιτς, ο οποίος συμμετέχει στις κινητοποιήσεις για δύο λόγους, όπως λέει: «Πρώτον, οφείλω να είμαι παρόν για επαγγελματικούς λόγους. Δεύτερον, θέλω από κοινού με συμπολίτες μου να διαμαρτυρηθούμε, φωνάζοντας "ως εδώ και μη παρέκει". Κατά την εκτίμησή του, οι διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών έδρασαν απελευθερωτικά για τους πολίτες που φοβούνταν να εκφραστούν ανοιχτά κατά της κυβέρνησης. Ο 56χρονος Σέρβος τονίζει ότι «οι σέρβοι πολίτες υπερασπίζονται θεμελιώδεις αρχές που έχει πάψει πια να υπερασπίζεται η ΕΕ στη Σερβία». Ως νέα απάντηση στις κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος Βούτσιτς προανήγγειλε για τις 19 Απριλίου μία μεγάλη διαδήλωση οπαδών του στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας, η οποία, όπως υπογραμμίζει, «θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 40 ή 50 ετών». Στόχος του αυταρχικού Βούτσιτς είναι προφανώς να αποδείξει στη σερβική κοινή γνώμη ότι οι οπαδοί είναι πολύ περισσότεροι από τους αντιπάλους του.

Ντράγκοσλαβ Ντέντοβιτς

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle