Skip to main content

Οι καινοτομίες του... αδιάβροχου 40ού Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Αύξηση στις πωλήσεις βιβλίων έφεραν οι περιορισμοί της πανδημίας - Εγκαινιάζεται την Παρασκευή το 40ό Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Αύξηση κατά 30-40% παρουσίασαν οι πωλήσεις βιβλίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της καραντίνας, με τις ηλεκτρονικές αγορές να κερδίζουν έδαφος καθώς τα βιβλιοπωλεία έμειναν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των μέτρων για τη μη διασπορά του κορωνοϊού.

Ο κόσμος στράφηκε στην ανάγνωση βιβλίων ως ένα μέσο διαφυγής από τη ζοφερή πραγματικότητα που δημιούργησε η πανδημική κρίση και η συνεχόμενη ροή άσχημων ειδήσεων και πληροφοριών που δεχόταν κάθε ημέρα, όντας κλεισμένος μέσα στο σπίτι του. Έχει παρατηρηθεί εξάλλου ότι και σε άλλες μεγάλες κρίσεις, όπως για παράδειγμα ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, ο κόσμος βρίσκει καταφύγιο στο βιβλίο.

Σημαντική επίσης ήταν η αύξηση 30-40% στις πωλήσεις βιβλίων κατά τη διάρκεια του περυσινού Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι οι συμμετοχές ήταν μειωμένες κατά 10%, ενώ πολύ σημαντικό θεωρείται ότι παρά την πανδημία εκδόθηκαν στη χώρα μας 10.000 νέοι τίτλοι, είτε με τη μορφή του παραδοσιακού βιβλίου είτε με τον ψηφιακό τρόπο, δηλαδή το ηλεκτρονικό βιβλίο.

Τα μηνύματα για το φετινό 40ό Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θεωρείται επετειακό, είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά καθώς οι συμμετοχές σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένες κατά 15%, με 200 εκδότες να δίνουν το παρών και δέκα χιλιάδες τίτλων βιβλίων να περιμένουν το φιλαναγνωστικό κοινό στη Νέα Παραλία, στο ύψος του Αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 11 Ιουλίου.

Η επίσημη παρουσίαση του 40ού Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης έγινε σήμερα το μεσημέρι από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος κ. Μπάμπη Μπαρμουνάκη σε συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο της πόλης.

Η τελετή των εγκαινίων, σύμφωνα με όσα είπε, θα γίνει την Παρασκευή 25 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, θα είναι λιτή εξαιτίας της πανδημίας και θα περιλαμβάνει χαιρετισμό από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, ενώ δεν αποκλείεται να είναι παρούσα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιας και από την προηγουμένη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Φέτος, σύμφωνα με τον κ. Μπαρμουνάκη, δεν θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις ωστόσο θα στηθεί για πρώτη στην ιστορία του θεσμού κάλπη όπου οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους βιβλία ενώ θα διεξαχθεί από εταιρεία δημοσκοπήσεων έρευνα σχετικά με τις προτιμήσεις του κοινού για τα βιβλία. Επίσης θα γίνει και διαγωνισμός φωτογραφίας με τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν σε καρέ στιγμές από το φεστιβάλ και οι τρεις καλύτερες φωτογραφίες θα βραβευτούν. Επιπρόσθετα, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, θα εκτεθούν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης όλες οι αφίσες που εκδόθηκαν για κάθε Φεστιβάλ, από το πρώτο το 1982 μέχρι και το 40ό.

Χαριτολογώντας ο κ. Μπαρμπουνάκης, εξαιτίας των παιχνιδιών του καιρού κάθε φορά που πραγματοποιείται το φεστιβάλ, σημείωσε ότι με τις βροχές και τα μπουρίνια το φεστιβάλ ρίζωσε για τα καλά και μάλιστα, όπως τόνισε, μέσα από αυτό προέκυψαν και άλλοι σημαντικοί θεσμοί και δράσεις όπως τα περιφερειακά φεστιβάλ βιβλίου, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, οι βιβλιοθήκες σε παραμεθόριες περιοχές κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα εκδίδονται 8-10 χιλιάδες νέοι τίτλοι, με το ζενίθ, σύμφωνα με τον κ. Μπαρπουνάκη, να σημειώνεται πριν από 14-15 χρόνια με 15.000 νέους τίτλους. Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας χτυπήθηκε από την πανδημία, οι 10.000 νέοι τίτλοι είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό γεγονός, όπως τόνισε ο κ. Μπαρμπουνάκης, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος ότι η άνθηση στη συγγραφή αλλά και στις πωλήσεις των βιβλίων θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.