Skip to main content

Στους πολίτες παραδίδεται αύριο το Πάρκο Φωκά στην Πολίχνη

Το Πάρκο Φωκά, στη δημοτική ενότητα Πολίχνης του Δήμου Παύλου Μελά, επιλέχθηκε και εντάχθηκε τελικά ως παρέμβαση πρώτης προτεραιότητας

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο Πάρκο Φωκά του Δήμου Παύλου Μελά και παραδίδεται αύριο στους πολίτες. Η παράδοση θα συνοδευτεί από την κλασική τελετή εγκαινίων και από θεατρική παράσταση – εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Για τα παιδιά όλης της γης» στο χώρο του πάρκου, το οποίο θα παρακολουθήσουν οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Πολίχνης που γειτνιάζει με το πάρκο.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει θεατροποιημένα την παραπάνω παράσταση, με αφορμή το διήγημα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Το κορίτσι με τα σπίρτα». Πρόκειται για ένα ταξίδι αυτογνωσίας και ελπίδας που αφορά στη φτώχεια, την ανέχεια και τα προβλήματα των παιδιών όλης της γης, στο πέρασμα των δύσκολων καιρών μας.

Το Πάρκο Φωκά, στη δημοτική ενότητα Πολίχνης του Δήμου Παύλου Μελά, επιλέχθηκε και εντάχθηκε τελικά ως παρέμβαση πρώτης προτεραιότητας στα πλαίσια του Σχεδίου Υλοποίησης «Εξοικονομώ Πολίχνης», στη δράση «Παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους του αστικού περιβάλλοντος» κυρίως λόγω των παρακάτω:

1.Βρίσκεται εντός του πυκνοδομημένου αστικού ιστού της Πολίχνης, πολύ κοντά σε κεντρικές λειτουργίες πόλης.

2.Λόγω του παραπάνω αλλά και του ικανού μεγέθους του, δύναται να συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό χρηστών και να συμπεριλάβει πολλαπλές δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και αναψυχής που παλιότερα τελούνταν περιορισμένα λόγω έλλειψης σκιασμού και υποδομών του χώρου.

3.Παρά το ότι κατά καιρούς έχουν γίνει σημειακές παρεμβάσεις στο πάρκο, δεν είχαν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά τα ζητήματα του σκιασμού, οι μεγάλες επιφάνειες από σκυρόδεμα καθαριότητας που επικάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος της βατής επιφάνειάς του, η κακή τοποθέτηση των καθιστικών (σε σχέση με τα σημεία σκιασμού) και λοιπά προβλήματα, που θα ενίσχυαν την λειτουργία του πάρκου ως πνεύμονα πρασίνου της περιοχής.

Το Πάρκο Φωκά καλύπτει μια ολόκληρη οικοδομική νησίδα με συνολική έκταση περί τα 4.220 τετραγωνικά μέτρα. Έχουν κατασκευαστεί ράμπες εξωτερικά και εσωτερικά του χώρου του πάρκου στην ανατολική και δυτική είσοδο του προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Το πάρκο βρίσκεται σε περιοχή αμιγούς κατοικίας σε μια από τις κεντρικότερες περιοχές κατοικίας της δημοτικής ενότητας Πολίχνης. Είναι σε άμεση γειτνίαση με τις κύριες εμπορικές αρτηρίες Αγνώστου Στρατιώτου και Αγ.Παντελεήμονα αλλά και το διοικητικό κέντρο αυτής της δημοτικής ενότητας. Βρίσκεται επίσης σε θέση μεγάλης υψομετρικής διαφοράς σε σχέση με αυτές τις κεντρικές λειτουργίες ενώ περικλείεται από οικοδομικές νησίδες παράμετροι που εξασφαλίζουν μια σχετική απομόνωση στον χώρο:οι περιμετρικές οδοί Ζαλόγγου, Ανδριανού και Αδάνων δεν έχουν κυκλοφοριακό φόρτο και η κίνηση των πεζών γίνεται με ασφάλεια και ευκολία ενώ εξαιρετικές είναι και οι συνθήκες σε σχέση με την ηχορύπανση καθώς παρατηρείται ελάχιστη ηχητική όχληση ακόμη και στις ώρες αιχμής του εμπορικού κέντρου. Τα παραπάνω δεδομένα μετατρέπουν το πάρκο σε ιδανικό κοινόχρηστο πάρκο γειτονιάς όπου ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες χρησιμοποιείται από όλες τις ηλικιακές ομάδες και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Το πάρκο προσεγγίζεται εύκολα από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες του Δήμου και η στάθμευση γύρω από αυτό είναι πολύ εύκολη ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες όμως δεν φαίνεται να προσελκύει επισκέπτες πέρα από το επίπεδο της γειτονιάς για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Για τα παιδιά όλης της γης (Σενάριο - Συντελεστές)

Έξι πλούσιοι φίλοι που έχουν καιρό να τα πούνε κλείνουν συνάντηση για να βρεθούν στο σπίτι του ενός παραμονή πρωτοχρονιάς.
Μέσα στη χαρούμενη ατμόσφαιρα της βραδιάς, ακριβώς απέναντι τους, έξω από το μεγάλο ισόγειο τζάμι του σπιτιού, βρίσκεται το κορίτσι με τα σπίρτα.
Εκεί λοιπόν μπροστά στα μάτια τους διαδραματίζεται όλη η ιστορία της ταλαιπωρημένης μικρής και η προσπάθειά της για επιβίωση.
Όταν οι καλεσμένοι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει, τα γέλια και τα τραγούδια διακόπτονται απότομα...
Θα επηρεάσει το γεγονός αυτό τη ζωή τους και πόσο;

Σύλληψη: Βουδούρης, Νίκος

Σκηνοθεσία: Βουδούρης, Νίκος

Επιμέλεια κειμένων: Καραμήτρη, Μαρία

Βοηθός σκηνοθέτη: Σαρόγλου, Δέσποινα

Οργάνωση παραγωγής και συντονισμός ροής παρουσιάσεων:Ανδρώνη, Αθανασία

Ηθοποιοί
Αραμπατζόγλου, Σταυρούλα
Καλπάκογλου, Παντελής
Λιθαρής, Λευτέρης
Νταρακτσής, Χρίστος
Σαρόγλου, Δέσποινα
Τσιακμάκης, Γιάννης
Τους διαλόγους και μεγάλο αριθμό των κειμένων της παράστασης έγραψαν οι ηθοποιοί: Βασίλης Ισσόπουλος, Ειρήνη Καζάκου, Παντελής Καλπάκογλου, Μαρία Καραμήτρη, Λευτέρης Λιθαρής, Δέσποινα Σαρόγλου.
Το κείμενο για τον μικρό Αγιγιομπάμπα έγραψε ο Μπάμπης Ματεντζίδης.
Το κείμενο για τον μικρό Σαμουράι έγραψε ο Γρηγόρης Τίλδης.

Οι παραστάσεις – παρουσιάσεις πραγματοποιούνται στις τάξεις των σχολείων, χωρίς να απαιτείται αλλαγή στη διάταξη τηα αίθουσας και απευθύνονται σε μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού και της Α΄ και Β΄ τάξης του Γυμνασίου.