Skip to main content

Sugarela: Το ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης όπου η ζαχαρόπαστα… ζωγραφίζει

Η Χριστίνα Κάκκου δημιούργησε πριν από 12 χρόνια… τάση με τη Sugarela, που φτιάχνει παραμυθένιους, γλυκούς κόσμους για μικρούς και μεγάλους

Έχει δημιουργήσει στο εργαστήρι της έναν κόσμο που θυμίζει παραμύθι. Η ζαχαρόπαστα κάνει τα μαγικά της κι η σοκολάτα γράφει ευφάνταστα σενάρια. Σε αυτόν τον κόσμο η Χριστίνα Κάκκου της Sugarela κάνει καθημερινά πράξη τη συμβουλή του πατέρα της όταν μικρή ακόμα ψαχνόταν επαγγελματικά: «απλώς βρες τι είναι αυτό που σου αρέσει» της είχε πει. Και η ζαχαροπλαστική αρέσει στη Χριστίνα Κάκκου, που δεν άνοιξε πριν από 12 χρόνια ένα ακόμα ζαχαροπλαστείο, αλλά κατάφερε, χωρίς να το επιδιώκει, να δημιουργήσει μια τάση στο γλυκό.



Πλέον η Sugarela είναι θεσμός, η ανδριανή της και το lemon pie της ξεπουλάνε, ενώ οι τούρτες της, που κάθε μια είναι ένας διαφορετικός κόσμος από ζαχαρόπαστα, χαρίζουν χαμόγελα. Η Χριστίνα Κάκκου όμως δεν σταματά εκεί. Ετοιμάζεται να λανσάρει μια νέα σειρά γλυκών στο ζαχαροπλαστείο της, τα οποία δεν θα περιέχουν ζάχαρη, θα είναι vegan και θα έχουν υψηλή διατροφική αξία.




Παράλληλα, έχει έτοιμο το επόμενο πρότζεκτ της, τα Sugarela Workshops, όπου θα διδάσκει η ίδια ζαχαροπλαστική σε έναν χώρο απέναντι από το λιμάνι, ενώ εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκινήσει κι ένα κανάλι στο you tube, το Sugarela Studio, όπου παρουσιάζει συνταγές. «Ο στόχος μου από την πρώτη στιγμή ήταν ένας: αυτό που προσφέρω στους πελάτες να είναι το καλύτερο» λέει στη Voria.gr η Χριστίνα, που έχει κι εκείνη τις αδυναμίες της στα γλυκά της, αφού δεν μπορεί να αντισταθεί στα μπισκότα με ζαχαρόπαστα, αλλά και στο σουφλέ σοκολάτας.  



Το πέρασμα από τη μαγειρική στη ζαχαροπλαστική

Από παιδί η Χριστίνα μπλεκόταν στην κουζίνα. Της άρεσε να ανακατεύει τα υλικά και να φτιάχνει κέικ και μεγαλώνοντας, μετά από πολλή σκέψη και αναζήτηση, αποφάσισε να σπουδάσει μαγειρική, σε μια εποχή μάλιστα που μόνο γοητευτική προοπτική δεν φάνταζε το επάγγελμα. Έτσι, το 1995 έφυγε για το Παρίσι και το Le Cordon Bleu και στη συνέχεια έκανε πρακτική σε ξενοδοχεία με εστιατόρια που είχαν αστέρια Michelin. Κάπου εκεί η ζαχαροπλαστική άρχισε να της κινεί το ενδιαφέρον, χωρίς όμως ακόμα να έχει αποφασίσει να ασχοληθεί. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και εστίασε στη μαγειρική, εργάστηκε για κάποιο καιρό σε μια εταιρεία catering και αντιλήφθηκε πως θα μπορούσε να κάνει και μόνη της κάτι παρόμοιο. Σκεφτόταν κάτι μικρό, δικό της, όταν η αδερφή μιας φίλης της την πρότεινε για το τραπέζι μιας βάφτισης και άρχισε έτσι να παίρνει μικρές δουλειές που υλοποιούσε από το σπίτι της. Ο δρόμος όμως δεν ήταν σπαρμένος με ροδοπέταλα. Είχε, όπως λέει, πολλή απογοήτευση, πολλά σκαμπανεβάσματα, πολλές δουλειές που δεν απέδωσαν όπως φανταζόταν. Μάλιστα, επί δύο χρόνια σταμάτησε να ασχολείται με τον κλάδο, έχοντας σχεδόν αποφασίσει να τα παρατήσει. Και τότε μια αιφνίδια πρόσκληση να εργαστεί στην κουζίνα ενός μπουτίκ ξενοδοχείου στη Σίφνο άλλαξε τη ροή των πραγμάτων. Εκεί σιγουρεύτηκε πως η ζαχαροπλαστική ήταν η μεγάλη της αγάπη και γυρίζοντας στη Θεσσαλονίκη άρχισε να αναζητά χώρο για να στεγάσει το νέο της επαγγελματικό σχέδιο. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο της ζαχαροπλαστείο, το «Γλυκά και άλλα…», στην οδό Γαμβέτα. Μάλιστα, η Χριστίνα έφευγε περιοδικά στη Γαλλία, όπου παρακολουθούσε επαγγελματικά σεμινάρια στις σχολές Le Nôtre και Bellouet Conseil στο Παρίσι, ώστε να επενδύσει με περισσότερες γνώσεις την αγάπη της για τη ζαχαροπλαστική. Το μικρό μαγαζί της Γαμβέτα έγινε γρήγορα γνωστό, με τη φήμη του να διαδίδεται από στόμα σε στόμα. Σύντομα οι παραγγελίες άρχισαν να αυξάνονται και οι φίλοι της Χριστίνας την προέτρεψαν να μεταφερθεί πιο κεντρικά.




Το επόμενο βήμα έγινε στη Μητροπόλεως 102, όπου και δημιουργήθηκε και πρωτοστεγάστηκε η Sugarela και έμεινε εκεί περίπου μια εξαετία. Το νέο ζαχαροπλαστείο είχε άλλες απαιτήσεις. Ξαφνικά από εκεί που η Χριστίνα Κάκκου είχε ακόμα δύο άτομα μαζί της, άρχισε να χρειάζεται περισσότερο προσωπικό για να μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Μπήκε λοιπόν στη διαδικασία να εκπαιδεύσει κόσμο και να του μεταφέρει τα μυστικά της. Μια μικρή αναφορά για τη Sugarela σε ένα περιοδικό της πόλης ήταν αρκετή ώστε το ζαχαροπλαστείο να γίνει talk of the town. Η επόμενη μετακόμιση ήρθε λίγα χρόνια αργότερα στη Νικηφόρου Φωκά 12, που είναι και η σημερινή στέγη της Sugarela, όπου η Χριστίνα συνεχίζει να φτιάχνει τα σπιτικά, φρέσκα γλυκά της σε πολλούς ευφάνταστους συνδυασμούς, να φορά τον σκούφο της και να αναδίδει μυρωδιές σοκολάτας και βανίλιας.