Skip to main content

ΣΒΕ: Μεγάλο πλήγμα στην κονσερβοποιία οι καταστροφές σε καλλιέργειες φρούτων

Να κυρηχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεντρική Μακεδονία ζητά ο ΣΒΕ μετά την καταστροφή που υπέστη το αγροτικό κεφάλαιο της περιοχής.

Πρωτοφανή χαρακτηρίζει Σύνδεσμός Βιομηχανιών Ελλάδος την καταστροφή λόγω παγετού που υπέστησαν οι καλλιέργειες φρούτων (ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, ακτινίδια), την προηγούμενη εβδομάδα σε Πέλλα και Ημαθία, κάτι που μεταφράζεται σε σημαντικά προβλήματα στις μεταποιητικές βιομηχανίες που ασχολούνται με κονσερβοποίηση.

Διαβάστε ακόμα: Β. Ελλάδα: Οι παγωνιές χτύπησαν σκληρά τα ροδάκινα - Κίνδυνος για ελλείψεις

Ο ΣΒΕ, του οποιου οι κονσερβοποιίες είναι μέλη υποστηρίζει ότι η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί τον μοναδικό τρόπο υποστήριξης του συνόλου των εμπλεκομένων στην παραγωγή, μεταποίηση και διακίνηση των εν λόγω προϊόντων.

«Οι επιπτώσεις της κρίσης λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών είναι σημαντικές για το σύνολο του κλάδου, άρα και για όλες τις συνεργαζόμενες μ’ αυτόν επιχειρήσεις, για την τοπική οικονομία και για τις εξαγωγές της χώρας», σημειώνει ο ΣΒΕ.

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει δε την τεράστια σημασία του κλάδου παραγωγής κομπόστας στην εθνική οικονομία, αφού μόνον 15 βιομηχανίες που παράγουν κομπόστες, απλό ή συμπυκνωμένο χυμό ροδάκινου και βερίκοκου και κατεψυγμένο κύβο φρούτων, προμηθεύονται φρούτα από περισσότερες από 12.000 αγροτικές οικογένειες, στις συγκεκριμένες βιομηχανίες απασχολούνται πάνω από 10.000 εργαζόμενοι σε μόνιμη ή εποχιακή βάση, ενώ τα προϊόντα των βιομηχανιών αυτών εξάγονται σε ποσοστό 98%, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την εισαγωγή στη χώρα συναλλάγματος που κυμαίνεται ανάμεσα σε 400 και 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.