Skip to main content

ΣΒΒΕ: Η βιομηχανία του Βορρά επιμένει για πάνω από 100 χρόνια

Από Voria.gr
Η Voria.gr ανοίγει σήμερα τον φάκελο του ΣΒΒΕ, οι σελίδες του οποίου καλύπτουν τα τελευταία 102 χρόνια της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας της πόλης.

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης, από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε η πόλη 23 αιώνες πριν, στα χρόνια της Μακεδονικής δυναστείας, είναι συνυφασμένη με την επιχειρηματικότητα. Το διεθνές εμπόριο, που ευνοείται από το λιμάνι, την αγροτική παραγωγή, την οποία εξασφαλίζει ο εύφορος κάμπος και τη μεταποίηση, που αναπτύχθηκε σταθερά στην ευρύτερη περιοχή από τον 19ο  αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Τον τελευταίο αιώνα –στην πραγματικότητα από το 1912–1913 που η Θεσσαλονίκη και οι άλλες περιοχές του βορειοελλαδικού τόξου ενσωματώθηκαν στον εθνικό κορμό- ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος αποτελεί ξεχωριστή σταθερά στη συλλογική έκφραση των επιχειρηματιών της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου.

Με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, οι άνθρωποι της μεταποίησης του ελληνικού Βορρά συσπειρώνονται για να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται όχι μόνο ως επιχειρήσεις, αλλά και ως οικονομική δραστηριότητα με συγκεκριμένα γεωγραφικά  χαρακτηριστικά. Από την αρχή μέχρι σήμερα η φωνή τους ακούγεται, καταγράφεται και ενίοτε επιβάλλεται.  Είναι χαρακτηριστική η άποψη του σημερινού προέδρου του ΣΒΒΕ, Αθανάσιου Σαββάκη, ότι η γνώση της ιστορίας του Συνδέσμου, η ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του οποίου τοποθετείται στο 2015, «αποδεικνύει με πλήθος τεκμηρίων, ότι ο Σύνδεσμος υποστήριξε, και εξακολουθεί να υποστηρίζει, το «σωστό» για το σύνολο, παραμερίζοντας τη συντεχνιακή λογική, λαμβάνοντας υπόψη τις μελλοντικές εξελίξεις και γενόμενος έτσι με την πάροδο των ετών ενεργός κοινωνικός εταίρος, που πάντοτε απεδείκνυε την προσαρμογή του στις εθνικές και διεθνείς εξελίξεις».  

Έχοντας υπόψιν τη σημασία που έχει το χθες τόσο για να ερμηνεύσουμε το σήμερα, όσο και για να προετοιμάσουμε το αύριο, η Voria.gr ανοίγει σήμερα τον φάκελο του ΣΒΒΕ, οι σελίδες του οποίου καλύπτουν τα τελευταία 102 χρόνια της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής. Οδηγός μας σε αυτά τα εβδομαδιαία ταξίδια της Τετάρτης είναι η έκδοση για τα πρώτα 100 χρόνια του ΣΒΒΕ, την οποία συνέγραψε και επιμελήθηκε ο δρ. Ευάγγελος Χεκίμογλου. Ένα έργο περίπου 400 σελίδων, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται πλήθος ιστορικών και φωτογραφικών ντοκουμέντων από την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής, που αποδεικνύουν πως τουλάχιστον σε ότι αφορά την επιχειρηματικότητα του Βορρά δεν υπήρξαν τον τελευταίο αιώνα ούτε εύκολες εποχές, ούτε ανέφελες διαδρομές.

Αυτή η παράδοση είναι που οδηγεί τους νεότερους, όπως άλλωστε σημειώνει ο κ. Σαββάκης: «Όπως και στα 102 χρόνια που προηγήθηκαν έτσι και στην παρούσα συγκυρία καλούμαστε να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε την ισχυρή παρακαταθήκη των προηγούμενων γενεών που προτάσσει το συλλογικό, προστατεύει το ατομικό και πάντοτε είναι υπεράνω συντεχνιακών συμφερόντων. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κρίση έχει πλήξει τις επιχειρήσεις μας χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση και έχει καταφέρει να τις φέρει στο όριο της επιβίωσης. Μέσω του ΣΒΒΕ θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε έμπρακτα στη διάσωση και στην ανάπτυξη της τοπικής βιομηχανίας. Θα συνεχίσουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των μελών μας για ένα επιχειρηματικό περιβάλλον πραγματικά ευνοϊκό για τις ίδιες και την κοινωνία».