Skip to main content

Το άνοιγμα του τουρισμού και ένα μεγάλο στοίχημα για τη Βόρεια Ελλάδα

Η απώλεια άλλης μιας θερινής τουριστικής περιόδου θα δοκιμάσει τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και αρκετές περιφερειακές οικονομίες,

Σε πέντε μέρες ανοίγει ο τουρισμός στη χώρα μας. Δειλά δειλά, με επισφάλειες, με δυσκολίες, αλλά και με την ελπίδα η φετινή σεζόν να είναι καλύτερη από την περσινή κι όχι καταστροφική.

Το τελευταίο διάστημα εν όψει της 14ης Μαΐου έχουν ειπωθεί πολλά. Σε πολιτικό επίπεδο η αντιπαράθεση είναι αναμενόμενη και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, δεδομένου ότι ο τουρισμός είναι από τα πλέον κρίσιμα μεγέθη για την πορεία συνολικά της εθνικής οικονομίας.

Αν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο τουρισμός αντιπροσωπεύει κατά μέσο όρο ποσοστό περίπου 10% του συνολικού ΑΕΠ, στη χώρα μας φτάνει στο 30%. Επίσης, ο τουρισμός είναι αυτός που φέρνει επενδύσεις. Πανευρωπαϊκά τα τελευταία χρόνια έγιναν στον τουρισμό άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ επενδύσεις, με τη μερίδα του λέοντος στους τουριστικούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων περίοπτη θέση έχει η χώρα μας.

Η απώλεια άλλης μιας θερινής τουριστικής περιόδου θα δοκιμάσει τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και αρκετές περιφερειακές οικονομίες, όπως της Κρήτης, του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και βέβαια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ωστόσο, άνοιγμα χωρίς ασφάλεια και φέτος δεν μπορεί να γίνει. Και η ασφάλεια, τόσο των πολιτών στις τουριστικές περιοχές, αλλά και των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, όσο και των επισκεπτών από το εξωτερικό, από την πανδημία του κορωνοϊού είναι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο οφείλουμε ως χώρα να το κερδίσουμε.

Μια αστοχία στη διαδικασία της επανεκκίνησης μπορεί να στοιχίσει και το φετινό καλοκαίρι, ενώ μια κακή ή προβληματική διαχείριση θα πλήξει ανεπανόρθωτα το εθνικό τουριστικό προϊόν, την εικόνα και τη φήμη της χώρας και σε βάθος χρόνου την εμπιστοσύνη των... πελατών μας.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα βοηθήσει σημαντικά και συνολικά την Ευρώπη για ασφαλέστερα ταξίδια. Πρέπει όμως να δούμε και την εφαρμογή του στην πράξη.

Επίσης, μπορεί την ερχόμενη Παρασκευή να ανοίγουμε και να τους περιμένουμε όλους, όμως κοινούς και ασφαλείς κανόνες μετακίνησης στην ΕΕ δεν έχουμε. Δεν μπαίνω καν στον κόπο να αναλύσω τι έχουμε με τρίτες χώρες...

Μια σημαντική προετοιμασία στους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα έχει γίνει. Πέρα από τους κανόνες που θέτει η Πολιτεία, οι εργαζόμενοι, επιχειρηματίες και φορείς του τουρισμού και της εστίασης δεν πρόκειται να ρισκάρουν την ίδια την υγεία τους και νομίζω ότι η επένδυση στην υπευθυνότητά τους είναι το πιο σημαντικό όπλο για να μη χαθεί άλλη μια χρονιά. Απουσιάζει ωστόσο μια πρωτοβουλία για τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση, αλλά και στις μεταφορές όλων των τύπων, ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς.

Από τα στοιχεία των τουριστικών φορέων οι κρατήσεις κρατούνται προς το παρόν χαμηλά και δίχως εγγυήσεις εξαιτίας διαφόρων εκκρεμοτήτων που δεν αφορούν μόνο στη χώρα μας, αλλά στο συνολικό πλαίσιο του τουρισμού παγκοσμίως. Συνεπώς, υπάρχει ακόμη το περιθώριο να προχωρήσει ένα γρήγορο πρόγραμμα άμεσου εμβολιασμού όλων των εμπλεκομένων στον τουριστικό κλάδο. Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει εγκαίρως τον τουρισμό στις 14 Μαΐου, την οποία γνωρίζουμε πάνω από ένα μήνα τώρα, αυτό ίσως να έπρεπε να έχει ήδη γίνει. Υπάρχει στον αντίποδα η λογική του εμβολιασμού πολλών συμπολιτών μας με τις ηλικιακές παραμέτρους, αλλά θεωρώ ότι μια πρωτοβουλία, λόγω προτεραιοτήτων, για να παρακαμφθεί το μοναδικό κριτήριο (πλην των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων) της ηλικίας θα μπορούσε να έχει αναληφθεί.

Στη Βόρεια Ελλάδα ένα μεγάλο ζήτημα είναι ο οδικός τουρισμός, στον οποίο άλλωστε βασίζονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι τουριστικοί φορείς της περιοχής για ένα καλύτερο καλοκαίρι. Οι έλεγχοι στα σύνορα δεν μπορεί να είναι ανάλογοι των περσινών, όταν λίγο απείχε η διαδικασία από το να χαρακτηριστεί φιάσκο... Ένα χρόνο μετά ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου της χώρας δεν έχουμε.

Και μου είναι αδύνατο να σκεφτώ τι θα γίνει εάν έχουμε και «εισαγωγή κορωνοϊού». Σε μια περίοδο με πάνω από 2.000 κρούσματα ημερησίως, πάνω από 60 θανάτους και πάνω από 700 διασωληνωμένους η πρόσθεση μιας ακόμη πηγής διασποράς θα είναι καταστροφική. Εξάλλου, ταυτόχρονα με το άνοιγμα του τουρισμού θα βλέπουμε και τις επιπτώσεις της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, που σημαίνει στην καλύτερη περίπτωση καθυστέρηση στην πτώση των δεικτών.

Τις επόμενες μέρες δεν θα δούμε... ορδές τουριστών. Είναι ακόμη νωρίς. Έχουμε τα χρονικά περιθώρια να καλύψουμε τις τελευταίες τρύπες στη λειτουργία του τουρισμού με ασφάλεια, ώστε όταν θα αρχίσει ουσιαστικά κι όχι τυπικά το τουριστικό ρεύμα να δώσουμε δείγματα γραφής και να γίνουμε ελκυστικοί, πιο ανταγωνιστικοί και να διεκδικήσουμε ακόμη καλύτερη τουριστική σεζόν κι από την προσδοκώμενη. Τα όρια του τύπου 50% της χρονιάς ρεκόρ του 2019 δεν έχουν αξία. Αξία έχει να προσπαθήσουμε να πατάμε εμείς γερά στα πόδια μας και η ασφάλεια που παρέχουμε να είναι ισάξια του τουριστικού μας προϊόντος.