Skip to main content

Τα πέντε μέτρα που θα προστατεύσουν το σπίτι σας από πυρκαγιά

Τα πέντε μέτρα που προτείνουν η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική για την προστασία των σπιτιών από ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Της Καλλιόπης Καλύμνιου

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια ανέδειξαν τον γιγάντιο αλλά συχνά άνισο αγώνα των ανθρώπων να προστατεύσουν πάση θυσία την περιουσία τους.

Δυστυχώς, χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς στις πληγείσες περιοχές, καθώς και καταστήματα που αποτελούσαν τον βίο πολλών ανθρώπων.

Σε εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου απαθανατίστηκαν καθημερινοί πολίτες να προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές που πλησίαζαν τα σπίτια τους και που αρνούνταν να απομακρυνθούν μέχρι την τελευταία στιγμή από τα σημεία αυτά, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να αποτρέψουν ή έστω να περιορίσουν την καταστροφή που έφερε με το πέρασμα της η φωτιά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προτείνουν τη λήψη ορισμένων μέτρων, τα οποία μπορούν βοηθήσουν στην προστασία μίας οικείας από δασική αλλά και αστική πυρκαγιά. 

1) Προμηθευτείτε πυροσβεστήρα

Η ύπαρξη ενός πυροσβεστήρα μες στο σπίτι μπορεί να φαίνεται κάτι το αυτονόητο, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που παραλείπουν να προμηθευτούν ένα για έκτακτες ανάγκες. Παράλληλα με την ύπαρξη του πυροσβεστήρα, εξίσου σημαντική είναι και η γνώση χρήσης του, όπως και η συντήρησή του. Επιπλέον, μπορεί κανείς να έχει έναν πυροσβεστήρα μες στο σπίτι του, καθώς και έναν στην είσοδο της πολυκατοικίας του για μεγαλύτερη ασφάλεια.

2) Κλαδέψετε τα δέντρα σας και καθαρίστε την αυλή σας

Για την προστασία του σπιτιού σας από οποιαδήποτε είδους πυρκαγιά, είναι απαραίτητο να κλαδέψτε τα δένδρα στην αυλή σας, ιδανικά μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα, βέβαια και με την ηλικία και την κατάστασή τους, ώστε να μην επεκτείνουν πιθανή φωτιά. Ταυτόχρονα, εξίσου σημαντικό είναι να έχετε πάντα καθαρή την αυλή από εύφλεκτα υλικά, όπως είναι για παράδειγμα οι πευκοβελόνες και τα ξερά φύλλα.

3) Καθαρίστε το τζάκι σας

Αν και χρονοβόρο, είναι σημαντικό να καθαρίζετε τακτικά τη καπνοδόχο του τζακιού σας καθώς και να φροντίσετε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού σας να είναι από άφλεκτο υλικό, ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες ή καύτρες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένη ζημιά στο εσωτερικό του σπιτιού.

4) Αγοράστε μία δεξαμενή νερού

Αν και κοστοβόρο, το να εξοπλίσετε το σπίτι σας με μια δεξαμενή νερού, καθώς και με μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού, μπορεί να είναι η καλύτερη επένδυση που θα κάνετε ποτέ. Κατά το ξέσπασμα πυρκαγιάς εντός του σπιτιού ή ακόμα κι αν γνωρίζετε ότι πλησιάζει μία πυρκαγιά προς την οικεία σας, μία δεξαμενή νερού μπορεί να σας παρέχει επιπλέον γρήγορη βοήθεια μέχρι να έρθει η πυροσβεστική υπηρεσία. 

5) Απομακρύνετε τα καυσόξυλα

Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους και γενικά μεριμνήστε η αποθήκευση καυσόξυλων να γίνεται όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σπίτι σας, καθώς μπορούν πολύ εύκολα να ενισχύσουν την έκταση της φωτιάς.

Τέλος, μην ξεχνάτε να προετοιμαστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο για το σενάριο μίας πυρκαγιάς και...εξασκηθείτε αναφορικά με το πως θέλετε να αντιδράσετε, πώς θα εκκενώσετε το σπίτι σας και ποια αναγκαία αντικείμενα θέλετε να πάρετε μαζί σας, σε περίπτωση που έχετε χρόνο, καθώς και ποιες διεξόδους έχετε εύκαιρες. Υπογραμμίζεται ότι είναι εξίσου σημαντικό να έχετε εκπαιδεύσει και το κατοικίδιο σας, ώστε να μπαίνει εύκολα στο κλουβί μεταφοράς του και να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα σας, για να απομακρυνθείτε από την οικεία σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα.