Skip to main content

Τα 64 χρόνια δρόμος από το φραπέ στο freddo και τα μυστήρια της ΕΛΒΟ

Το 36% των επιχειρήσεων φοβάται ότι θα οδηγηθεί το επόμενο διάστημα σε πτώχευση, η καθοδική πορεία για την εστίαση και τα μυστήρια της ΕΛΒΟ

Οι καλοκαιρινές εξορμήσεις της παρέας του café Αριστοτέλους σε τουριστικές περιοχές της Β. Ελλάδος, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, κατέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα κρύα καφεδάκια με… ιταλική ταυτότητα, τα freddo espresso και cappuccino, αλλά και τα παγωμένα latte κερδίζουν διαρκώς έδαφος έναντι του φραπέ, του ελληνικής εμπνεύσεως κρύου στιγμιαίου καφέ. Το φραπεδάκι έλκει την καταγωγή του στο όχι και τόσο μακρινό 1957, όταν το Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, στην 22η Διεθνή Έκθεση, ο Δημήτρης Βακόνδιος, υπάλληλος στο περίπτερο της Nestlé στην έκθεση και λάτρης του ζεστού στιγμιαίου Nescafé «ξέμεινε» από ζεστό νερό και επινόησε τον κρύο χτυπημένο καφέ. Κυριολεκτικά από ανάγκη και… κατά λάθος. Ο νέος τύπος καφέ πήρε το όνομά του από το γαλλικό frappé που σημαίνει χτυπημένος. Έκτοτε καταναλώθηκαν εκατομμύρια ποτήρια φραπέ, κάτι που δικαίωσε την επινόηση του Βακόνδιου. Προς τιμήν του, λοιπόν, το σημερινό μας πρωινό καφεδάκι είναι φραπέ, σκέτο με λίγο γάλα.

Λίγο πιο αισιόδοξοι από τον Φεβρουάριο

Ελαφρώς βελτιωμένες –αν και εξακολουθούν να κινούνται στο φάσμα της απαισιοδοξίας- είναι οι εκτιμήσεις που καταγράφει η εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, που θα δημοσιευθεί λίγο πριν από τα εγκαίνια της 85ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας το 36% των επιχειρήσεων φοβάται ότι θα οδηγηθεί το επόμενο διάστημα σε πτώχευση, έναντι 40% που ήταν το ίδιο ποσοστό στην έρευνα του περασμένου Φεβρουαρίου.

Αντέχει η εστίαση

Κατά γενική ομολογία η εστίαση από τις αρχές Ιουλίου πηγαίνει πολύ καλά, βοηθούμενη και από την δυναμική πορεία του τουρισμού. Από τις 13 Σεπτεμβρίου όμως –όπως λένε οι επιχειρηματίες του κλάδου- θα ξεκινήσει η καθοδική πορεία με απρόβλεπτες εξελίξεις, καθώς θα αποκλειστεί από τους εσωτερικούς χώρους το 50% των δυνητικών πελατών, οι μη εμβολιασμένοι γενικώς και οι μη εμβολιασμένοι νέοι ειδικότερα. Πάντως, οι φόβοι από το πλήγμα του κλάδου μετά το πολύμηνο lockdown δεν επαληθεύτηκαν, καθώς από τις 80.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περί τις 430.000 εργαζομένους, προέκυψαν 1000 λουκέτα. Δυσάρεστο νούμερο, αλλά όχι καταστροφικό.

Βοήθεια στον ΕΦΚΑ από τη Θεσσαλονίκη  

Οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συμμετέχουν στα σεμινάρια του e-ΕΦΚΑ για να μπουν από τον Σεπτέμβριο στη «μάχη» της γρήγορης έκδοσης των συντάξεων είναι 115. Σημαντικό νούμερο, εάν σκεφτεί κανείς ότι πανελλαδικά σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο σύστημα 800 δικηγόροι και 400 λογιστές, συνολικά 1200 επαγγελματίες, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να κάνουν το αυτονόητο, να εξυπηρετήσουν γρήγορα τους απόμαχους της δουλειάς. Επίσης, μέσα στον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η κατάρτιση των δικηγόρων, οι οποίοι θα θελήσουν να συνεργαστούν με το Κτηματολόγιο στη Θεσσαλονίκης. Άλλο… χάος και ναός της καθυστέρησης, στον οποίο πρέπει να μπει μια τάξη.

Κανονικά οι δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων

Το 80% των μη εμβολιασμένων του Ιουλίου ανάμεσα στους εργαζομένους των 340 αδειοδοτημένων Κέντρων Φροντίδας Ηλικιωμένων, κοινωφελών και ιδιωτικών, έκαναν τελικά το εμβόλιο μέχρι τις 16 Αυγούστου και παρέμειναν στα πόστα τους. Αυτό σημαίνει ότι  οι συγκεκριμένες δομές λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Το μήνυμα είναι ισχυρό, αλλά για να δούμε τι θα γίνει από αύριο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και μία σημείωση: Όπως λένε οι άνθρωποι του κλάδου στη χώρα μας λειτουργούν πάνω από 300 χώροι που φιλοξενούν ηλικιωμένους, αλλά δεν διαθέτουν άδεια, ούτε είναι καταγεγραμμένοι  κάπου. Εκεί κανείς δεν ξέρει τι γίνεται…

Τα μυστήρια της ΕΛΒΟ

Τα μυστήρια της ΕΛΒΟ συνεχίζονται και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν κάποια από αυτά θα λυθούν τις ημέρες των εγκαινίων της 85ης ΔΕΘ, όταν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση έκλεισε –θεωρητικά τουλάχιστον- πριν από έναν ακριβώς χρόνο, με την ανακοίνωση ότι το ενεργητικό της ΕΛΒΟ αγοράζει κοινοπραξία εταιρειών –ομίλων για την ακρίβεια- από το Ισραήλ. Έκτοτε, πέραν κάποιων σκόρπιων δημοσιευμάτων ότι η συμφωνία προχωράει δεν έχουμε ακούσει κάτι. Για παράδειγμα: πότε θα ολοκληρωθεί και τυπικά η μεταβίβαση ή πότε θα υπάρξει μια κάποιου τύπου παραγωγική εργασία στο εργοστάσιο; Στον αντίποδα στην πιάτσας ακούγονται φήμες για απομάκρυνση σκραπ από το εργοστάσιο, αλλά και για προσπάθεια των νέων ιδιοκτητών να μισθώσουν προς κάθε ενδιαφερόμενο κάποιες από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στη Σίνδο. Αλήθεια ή… παραμύθια; Ας δώσει κάποιος μια απάντηση. Στο κάτω κάτω το θέμα αφορά τον ευαίσθητο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας.