Skip to main content

Τα 750 δισ. για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και η ανακωχή στην αγορά της Θεσσαλονίκης

Η Ελλάδα οφείλει να διεκδικήσει μερίδιο στην επόμενη φάση του Ουκρανικού και η… Εύα που επέβαλε ανακωχή ανάμεσα σε Άδωνι και τους εμπόρους

Καλημέρα σας!

Καλή εβδομάδα!

Κάθε φορά που εξελίσσεται κάποιος πόλεμος, την ώρα των πιο σκληρών μαχών, όταν χάνονται άνθρωποι και οι καταστροφές είναι μεγάλες, κάπου στο πλάι, είτε αθέατα, είτε στο φως, ξεκινούν οι ζυμώσεις για την επόμενη ημέρα. Ως γνωστόν -αν και κυνική άποψη- η ζωή συνεχίζεται. Από τον κανόνα δεν ξεφεύγει ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις συζητήσεις για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το πέρας των μαχών να έχουν ξεκινήσει σε πολλά επίπεδα. Από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, μέχρι τους G20 προχωρούν σε υπολογισμούς του κόστους για την αποκατάσταση των υποδομών στην Ουκρανία και την επιστροφή της ζωής στην κανονικότητα, που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ενδέχεται να προσεγγίσει τα 750 δισ. δολ. και να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Αυτοί που θα αναλάβουν τις δουλειές ετοιμάζονται και καλά θα κάνει η ελληνική πλευρά να βρίσκεται σε εγρήγορση, ώστε η χώρα να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί. Οι κατασκευαστικές εταιρείες και ο χρηματοπιστωτικός τομέας που θα τις χρηματοδοτήσει βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, αλλά έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στην πολύπαθη Ουκρανία θα κληθούν να εισφέρουν στη διαδικασία αποκατάστασης πολλοί κλάδοι παραγωγής.

Νέο σίριαλ εντυπώσεων

Ανεξάρτητα από το πως θα εξελιχθεί η υπόθεση των καταγγελιών του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις πολιτικών, επιχειρηματιών και δημοσιογράφων είναι σαφές ότι έναν νέο θεαματικό σίριαλ εντυπώσεων με φόντο τη δικαιοσύνη βρίσκεται προ των πυλών. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος έχει ήδη δώσει παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, να διενεργήσει ποινική προκαταρκτική έρευνα για τα καταγγελλόμενα και να καλέσει σε κατάθεση τον Κ. Βαξεβάνη, οποίος πρέπει να κληθεί άμεσα να εξεταστεί και να προσκομίσει όσα στοιχεία διαθέτει, ενώ παράλληλα να κληθούν και να εξεταστούν και τυχόν άλλα πρόσωπα τα οποία θα προτείνει, προσκομίζοντας όσα στοιχεία διαθέτουν για την εν λόγω υπόθεση προς απόδειξη των όσων αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντοκουμέντο». Ο εκδότης έχει ήδη κληθεί από την προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης Αγγελική Τριανταφύλλου, προκειμένου να προσέλθει σε κατάθεση, αλλά αρνήθηκε δηλώνοντας ότι θα επισκεφθεί σήμερα τον ίδιο τον κ. Ντογιάκο. Η συνέχεια επί της οθόνης με φόντο δικαστικά μέγαρα.

Τα ελληνικά κοσμήματα

Ολοκληρώνεται σήμερα στο περίπτερο 6 του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ – Helexpo στη Θεσσαλονίκη, η φετινή -36η- διεθνής έκθεση κοσμήματος, ωρολογίων, πολύτιμων λίθων, μηχανημάτων, εξοπλισμού και συσκευασίας Kosmima. Πρόκειται για το ετήσιο ραντεβού του ευρύτερου κλάδου της αργυροχρυσοχοΐας, που στην Ελλάδα έχει παράδοση 6.000 χρόνων. Γι’ αυτό άλλωστε το 50% της εγχώριας παραγωγής κοσμημάτων πωλείται στο εξωτερικό, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες μέσω του τουρισμού. Σήμερα το 65% των κοσμημάτων που πωλούνται στη χώρα είναι ελληνικής κατασκευής, έναντι 35% που είναι τα εισαγόμενα. Πριν από 20 χρόνια η αναλογία ήταν 80% - 20% υπέρ των ελληνικών, αλλά όπως φαίνεται το χαμηλότερο κόστος ορισμένων εισαγόμενων κερδίζει έδαφος στον ανταγωνισμό. Δυστυχώς μέχρι στιγμής η τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας δεν έχει βρει στέγη στα ελληνικά πανεπιστήμια, ώστε η παράδοση που υπάρχει να συστηματοποιηθεί και να υπάρξει εξελισσόμενη. Τελευταία έχει αναπτυχθεί μια αλληλογραφία ανάμεσα στη Συνομοσπονδία των Αργυροχρυσοχόων και στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που βρίσκεται στη Φλώρινα, οπότε ενδέχεται κάτι καλό να προκύψει.

«Εκεχειρία» στο εμπόριο λόγω κακοκαιρίας

Τελικά ούτε τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, ούτε καμίας άλλης περιοχής της χώρας άνοιξαν χθες Κυριακή, αφού λόγω της αναμενόμενης για το Σαββατοκύριακο κακοκαιρίας που οι Ιταλοί ονόμασαν Εύα ο Άδωνις Γεωργιάδης πήρε πίσω την απόφαση του και μετέθεσε τη λειτουργία της αγοράς για την επόμενη Κυριακή. Κάπως έτσι εκτονώθηκε σε αυτή τη φάση η κόντρα ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και τους εμπόρους της χώρας, οι οποίοι δεν συμφωνούν με το άνοιγμα της αγοράς καμία Κυριακή του Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος είχε θέσει το θέμα στους συναδέλφους του με τη λογική της δημοσκόπησης ζητώντας τους να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τους, ώστε ο κλάδος να συνεχίζει να αγωνίζεται για το… ποτέ την Κυριακή, εμφανίζονταν το Σάββατο ικανοποιημένος με την εξέλιξη. Τι θα γίνει, όμως, σε μία εβδομάδα; Η ανακωχή θα συνεχιστεί ή θα αποδειχθεί μια εύθραυστη εκεχειρία; Θα επιμείνει ο κ. Γεωργιάδης για τις 13 Νοεμβρίου ή το θέμα θα… ξεχαστεί μεταξύ υποκλοπών, ελληνοτουρκικών, καλαθιού του νοικοκυριού και απεργιακών κινητοποιήσεων, αφού μεσολαβεί την Τετάρτη η απεργία της ΓΣΕΕ στην οποία συμμετέχουν οι έμποροι.