Skip to main content

Η Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ γιόρτασε τα 90 χρόνια λειτουργίας (video)

Η Φιλοσοφική Σχολή αποτελεί το ουσιαστικότερο κομμάτι του ΑΠΘ, επεσήμανε ο πρύτανης του ακαδημαϊκού ιδρύματος Περικλής Μήτκας.

της Βάσιας Μπάρμπα

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη συμπλήρωση 90 χρόνων λειτουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο εορτασμός έγινε παρουσία του πρύτανη του ακαδημαϊκού ιδρύματος Περικλή Μήτκα καθώς και του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθηγητή Δημήτρη Μαυροσκούφη.

«Η Φιλοσοφική Σχολή αποτελεί το ουσιαστικότερο κομμάτι του ΑΠΘ», επεσήμανε ο κ. Μήτκας, ενώ ο κ. Μαυροσκούφης δήλωσε πως από τη Σχολή έχουν βγει εξέχουσες προσωπικότητες, όπως σπουδαίοι ακαδημαϊκοί και πολιτικοί. «Το πανεπιστήμιο έχει συνεισφέρει πάρα πολλά στην κοινωνική, πολιτική, οικονομική ζωή αυτού του τόπου», επεσήμανε ο κοσμήτορας, ενώ, όπως εξήγησε, σκοπός της εκδήλωσης είναι όχι μόνο να τιμηθεί η ιστορία της Σχολής, αλλά να έρθει ο κόσμος, να παρακολουθήσει και η Σχολή να γίνει ακόμη περισσότερο γνωστή και αγαπητή στην κοινωνία.

«Σύνθημά μας στον αγώνα που κάνουμε είναι η προσταγή του Νίκου Καζαντζάκη "φτάσε όπου δεν μπορείς". Το οφείλουμε άλλωστε, στην υψηλή παράδοση της Σχολής, στους εαυτούς μας και στους νέους και νέες που έρχονται μετά από εμάς», τόνισε ο κ. Μαυροσκούφης.

Η Φιλοσοφική Σχολή άρχισε να λειτουργεί το 1926 και αριθμούσε στο ξεκίνημα της 65 φοιτητές. Η απόφαση ίδρυσής του από το δημοτικιστή πρωθυπουργό Αλέξανδρο Παπαναστασίου συνδέθηκε με την ανάγκη να δημιουργηθεί μια νέα Φιλοσοφική Σχολή, όσο γινόταν διαφορετικής νοοτροπίας από εκείνην που τα χρόνια εκείνα χαρακτήριζε τη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας. Η Φιλοσοφική Σχολή της Θεσσαλονίκης καθόρισε από πολύ νωρίς τις συντεταγμένες της: πιο προοδευτική στο πνεύμα και στη γλώσσα από τη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας, εξελίχθηκε με το πέρασμα των χρόνων σε αληθινό προπύργιο του εκπαιδευτικού και φιλολογικού δημοτικισμού, αλλά και σε καθοριστικό παράγοντα της φυσιογνωμίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.