Skip to main content

Τα Αirbnb με αριθμούς σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Φούσκα ή Ελ Ντοράντο για τα ακίνητα; Η έκρηξη του Αirbnb προβληματίζει - Τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Για κάποιους εκπροσώπους της κτηματαγοράς αποτελούν φούσκα που σύντομα θα σκάσει, για άλλους το Eλ Ντοράντο των ακινήτων. Το βέβαιο πάντως είναι πως για τους κατόχους ιδιοκτησιών που τις βλέπουν ανεκμετάλλευτες, επί μακρόν, αποτελούν την έσχατη λύση για να βγάλουν κάποια κέρδη. Ο λόγος για την… κοινότητα των Airbnb, που έχει χαρακτηριστεί ως «οικονομική και πολιτισμική επανάσταση» και χωρίζεται σε οικοδεσπότες και φιλοξενούμενους με τους πρώτους να έχουν έσοδα από τις κρατήσεις και τους δεύτερους να επιλέγουν έναν πιο οικονομικό τρόπο διακοπών από τον παραδοσιακό ενός δωματίου σε ξενοδοχείο.

Στη χώρα μας τα Airbnb γνωρίζουν άνθιση την τελευταία τριετία αν και τα δειλά τους πρώτα βήματα τα έκαναν το 2010. Εννέα χρόνια πριν τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν ξεπερνούσαν τα 130, ενώ πλέον, υπολογίζεται, πως πανελλαδικά, έχουν εκτιναχθεί περίπου στα 90.000 καταλύματα, με την Κρήτη να κρατά τα σκήπτρα, με τον μαγικό αριθμό να αγγίζει τα 22.585 ακίνητα, και την Αθήνα να έπεται με 11.355.

Για τη Θεσσαλονίκη, που κατά κύριο λόγο διαθέτει Airbnb, στην πυρίκαυστη ζώνη της πόλης, η εικόνα είναι περισσότερο υποτονική με τα εν λόγω ακίνητα να μην ξεπερνούν τα 2.200.

Την ίδια ώρα, το τσουνάμι της βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει κατακλύσει τη Χαλκιδική που διαθέτει 6.162 ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Και μπορεί τα εν λόγω καταλύματα να αναζωογονούν την κτηματαγορά, καθώς συχνά, πλέον, ωθούν και τις μακροχρόνιες μισθώσεις προς τα επάνω, ωστόσο δεν λείπει ο αντίλογος, καθώς πολλά εκ των Airbnb, πανελλαδικά δεν είναι δηλωμένα στην εφορία, ενώ την ίδια ώρα εξελίσσονται σε σκληρό ανταγωνιστή για τα ξενοδοχεια, λόγω των σαφώς χαμηλότερων τιμημάτων  ανά βραδιά.

Στο πλαίσιο αυτό, τον δικό του οδικό χάρτη για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, ετοιμάζεται να καταθέσει, τους επόμενους μήνες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μαζί με την αρμόδια ομάδα του υπουργείου Τουρισμού.

Ποια είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη

Μπορεί ο αριθμoς των Airbnb στη Θεσσαλονίκη να μοιάζει μικρός, ωστόσο στα μέσα του 2016 οι χώροι αυτοί έφθαναν μόλις τους 229. Την ίδια ώρα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ιδιωτικών δωματίων, ο αριθμός των οποίων δεν είναι εξακριβωμένος καθώς δεν δηλώνονται στην εφορία. Ωστόσο αν και δεν μπορεί να είναι ακριβής ο αριθμός των δωματίων που διατίθενται για αυτού του τύπου την ενοικίαση, εντούτοις, όπως λένε γνώστες της αγοράς, αυξάνονται σταδιακά. Πάντως στις περισσότερες περιπτώσεις ούτε οι ένοικοι της οικοδομής δεν αντιλαμβάνονται πως κάποιος από τους ιδιοκτήτες νοικιάζει, δωμάτιο, στην οικία του, σε τουρίστες.

Η ζήτηση, όπως λένε άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο χώρο  προέρχεται, κατά κύριο λόγο, από Βούλγαρους, Άγγλους, Γερμανούς, Τούρκους, Σκοπιανούς, Ρουμάνους και Σέρβους που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη και αναζητούν πρωτίστως οικονομικό κατάλυμα, που θα προσφέρει, όμως και σπιτική θαλπωρή, στην πυρίκαυστη ζώνη της πόλης

Το μεγαλύτερο ποσοστό επιλέγει διαμερίσματα με τιμή διανυκτέρευσης τα 50 ευρώ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις για το 45% των επισκεπτών της πόλης η διαμονή αγγίζει, κατά μέσο όρο, τα δύο βράδια. Το 40% μένει για ένα βράδυ, ενώ το 9-10% κάνει τρεις διανυκτερεύσεις. Το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται. Το πρώτο που κοιτά ο ενοικιαστής Airbnb, όπως και ο πελάτης ξενοδοχείου, είναι η θέση του καταλύματος και μετά οι παρεχόμενες υπηρεσίες, με την κατάσταση του μπάνιου να βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των «απαιτήσεων».

Στον αστερισμό των Airbnb η Χαλκιδική

Συνολικά  6.126 Airbnb εκτιμάται πως έχει η Χαλκιδική, με το πρώτο πόδι, την Κασσάνδρα, να κρατά τα σκήπτρα με 3.048 και τη Σιθωνία να έπεται με 1.719. Λιγότερα Airbnb καταγράφονται στη Νέα Προποντίδα 987, ενώ στο τρίτο πόδι μόλις 408. Μια μικρή αναζήτησή μπορεί να αποτελέσει λύση για κάποιους που αναζητούν ενοικιαζόμενες κατοικίες ακόμη και σε απόσταση λίγων μέτρων από τη θάλασσα στη θάλασσα με το κόστος ανα διανυκτέρευση να μην ξεπερνά τα 50 ευρώ. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις studios για δύο άτομα, κατά κύριο λόγο στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, που δεν ξεπερνούν τα 16 ευρώ.

Την ίδια ώρα οι ξενοδόχοι της περιοχής και όχι μόνο είναι προβληματισμένοι με το φαινόμενο των εν λόγω καταλυμάτων καθώς κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και επισημαίνουν πως τα έσοδα από τη συγκεκριμένη πρακτική σε αρκετές περιπτώσεις παραμένουν αδήλωτα.

Τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση

Τρία μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση, η οποία θα έχει ολοκληρωμένο το κυβερνητικό σχέδιο τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα:

Φορολογική συμμόρφωση

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει στην κατοχή του λίστες με 20.000 ακίνητα που είναι καταχωρημένα στο Airbnb και, επιπλέον, 10.000 ακίνητα που προσφέρονται μέσω του Booking, τα οποία δεν έχουν Αριθμό Μητρώο Ακινήτου (ΑΜΑ) -και, ουσιαστικά, είναι αδήλωτα. Τα εν λόγω ακίνητα αναμένεται να τεθούν εκτός πλατφόρμας, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Προδιαγραφές ασφαλείας για τα Airbnb

Η Ελλάδα αναμένεται να αποκτήσει το φθινόπωρο έναν ειδικό κανονισμό για τα ακίνητα που προσφέρονται στο Airbnb και το Booking. Ο κανονισμός θα θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας για τα ακίνητα (στην Ελλάδα υπάρχουν καταχωρίσεις ακόμη και για αντίσκηνα, η για... υπαίθρια δωμάτια).

Ασφάλιση ακινήτων και επισκεπτών

Επιπρόσθετα, το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει μέτρα που θα αφορούν στο κομμάτι της ασφάλισης ακινήτων και επισκεπτών. Σήμερα, για τυχόν ζημιές στο ακίνητο λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, με χρέη «ασφαλιστικής», η πλατφόρμα (Airbnb, Booking, Homeaway). Το ίδιο ισχύει και για τυχόν τραυματισμούς επισκεπτών που στη συνέχεια ζητούν αποζημίωση από τον ιδιοκτήτη. Αυτό το «κενό» αναμένεται να διορθώσουν ειδικές διατάξεις που θα προβλέπουν -ακόμη και υποχρεωτικά- την ασφαλιστική κάλυψη τόσο για τους φιλοξενούμενους, όσο και για τα ακίνητα και τους ιδιοκτήτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ζήτημα των βραχυχρόνιων μισθώσεων αναφέρθηκε, πρόσφατα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας, ερωτηθείς για το σχέδιο της κυβέρνησης για τα Airbnb, τόνισε ότι «δεν σκοπεύουμε να κάνουμε αυξήσεις φόρων», ωστόσο επεσήμανε ότι «το πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων χρειάζεται ρύθμιση.Σκοπός μας είναι να υπάρξει διαφάνεια, δίκαιη φορολόγηση και καμία νόθευση του ανταγωνισμού», προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.