Skip to main content

Οι ηρωικές προσπάθειες των εθελοντών για τη διάσωση ζώων από τις φλόγες

Η ομάδα διάσωσης ζώων Alma Libre και ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής-ANIMA μιλούν για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα που επλήγησαν στις πυρκαγιές

Της Καλλιόπης Καλύμνιου

Εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν πλήξει τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες είναι τα ζώα που χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια ή τα σημεία που ζούσαν, καθώς και από τις δομές φιλοξενίας τους.

Υπήρξαν πολλαπλά φαινόμενα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών όπου οι ιδιοκτήτες ζώων είτε δεν μπόρεσαν να τα πάρουν μαζί τους, επειδή βρίσκονταν μακριά από το σημείο της φωτιάς, είτε δεν ήθελαν να πάρουν μαζί τους τα δεσποζόμενα κατοικίδια τους. Ταυτόχρονα δεν υπήρξε κάποιου είδους οργανωμένη κρατική μέριμνα για την απομάκρυνση αδέσποτων ζώων από τα σημεία των πυρκαγιών. Ως εκ τούτου, στις πρόσφατες πυρκαγιές υπήρξαν πολλά νεκρά ή τραυματισμένα ζώα, από γάτες και σκύλους, μέχρι χελώνες, άλογα, πτηνά κ.ά.

Το βάρος για την προστασία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων έπεσε σχεδόν αποκλειστικά σε εθελοντές, είτε αυτοί ήταν μέλη φιλοζωικών οργανώσεων είτε άτομα που λειτούργησαν αυτοβούλως και με όποιον τρόπο μπορούσαν, μεταξύ των οποίων φυσικά και πυροσβέστες.

«Ένα χάος»

Στη Voria.gr μίλησε ο εθελοντής Αλέξης Μαντζώρος της Alma Libre - Hellenic Animal Rescue, εθελοντική ομάδας διάσωσης ζώων, για τις εικόνες που αντίκρισαν οι εθελοντές, οι οποίοι βρέθηκαν στα σημεία των πυρκαγιών σε Αττική και Εύβοια για τη διάσωση αδέσποτων και δεσποζόμενων, τραυματισμένων και μη, ζώων.

Ο κ. Μαντζώρος ανέφερε αρχικά ότι η ομάδα της Alma Libre πήγε σε όλα τα κύρια σημεία πυρκαγιών, κάτι που συνεχίζει να κάνει ακόμη και τώρα για τη διάσωση τραυματισμένων ζώων. «Ήταν ένα χάος» επισήμανε ο κ. Μαντζώρος σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε στις δασικές πυρκαγιές. «Το βασικότερο πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσαμε να περάσουμε να πάμε στα σημεία που θέλαμε γιατί, λόγω της φωτιάς, υπήρχαν μπλόκα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Μαντζώρος σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία οργανωμένη βοήθεια από την πολιτεία. «Όχι απλώς δεν υπήρχε πλάνο, αλλά απεναντίας, δυστυχώς, οι αρχές προκειμένου να επιταχύνουν την εκκένωση, έδιναν διαταγές στους κατοίκους να αφήσουν πίσω τα ζώα τους. Όσοι μπορούσαν, βέβαια, τα έπαιρναν μαζί τους, αλλά κάποιοι που είχαν πολλά σκυλιά, τα οποία ήταν και τρομαγμένα, δεν μπορούσαν να τα πιάσουν, ακόμα και μέσα στην αυλή τους να ήταν».

Τέλος, ο κ. Μαντζώρος πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, τα ζώα ο κόσμος δεν τα υπολογίζει. Και οι πολίτες και το κράτος. Δεν τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και δεν μεριμνούν για αυτά, τα θεωρούν αναλώσιμα. Ακόμα και τα κατοικίδια τους να είναι, βλέπουμε ότι ούτε προνοούν να έχουν τρόπο να τα πάρουν πίσω, ούτε τα αναζητούν ούτε τους εξασφάλιζαν καλές συνθήκες διαβίωσης εκεί που ήταν. Ακόμα και τα ζώα παραγωγής οι ιδιοκτήτες τους τα θεωρούν εντελώς αναλώσιμα, δηλαδή και να σκοτωθούν μερικά κουνέλια, μερικές κότες, δεν τους ένοιαζε. Αλλά και απευθυνόμενος στην πολιτεία θέλω να πω ότι το «δεν θρηνήσαμε θύματα» δεν ισχύει. Ήταν πολλά τα θύματα. Θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει».

Καμένα και ζαλισμένα άγρια ζώα

Ανάμεσα στα πυρόπληκτα ζώα υπήρξαν και πολλά είδη της άγριας ζωής, όπως τα πουλιά και οι χελώνες. Η προστασία αυτών των ζώων, όπως επισημαίνει η Μαρία Γανωτή, πρόεδρος της ΆΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, μιλώντας στη Voria.gr είναι πρακτικά αδύνατη σε δασικές πυρκαγιές.

«Έχουμε σώσει πολλές χελώνες, έχουμε πάρει έναν μπούφο, αρκετούς γκιόνηδες, κοτσύφια και καρακάξες από πουλιά», αναφέρει η κ. Γανωτή και προσθέτει ότι στην ΆΝΙΜΑ υπάρχει κι ένα κουνάβι με καμένα πόδια, μία χήνα με καμένα πόδια και γενικά πολλά ζώα που ήταν ζαλισμένα από τους καπνούς της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, η κ. Γανωτή σημειώνει ότι δεν θα μπορέσουν όλα τα ζώα να επανενταχθούν στη φύση, καθώς τα τραύματα που υπέστησαν είναι εκτεταμένα και αρκετά σοβαρά.

Όσοι άνθρωποι επιθυμούν να παρέχουν κάποιου είδους βοήθεια, μπορούν, εφόσον είναι κοντά στην Αθήνα, να προσφέρουν εθελοντική εργασία στον σύλλογο. Μπορούν, επίσης, να κάνουν μικρές δωρεές σε είδος ή σε κάποιο λογαριασμό της ΑΝΙΜΑ.

«Τώρα έχουν αρχίσει να έρχονται τα περισσότερα (ζώα)...Τόσες μέρες δεν είχαμε πολλά ζώα, δεν είχαμε καθόλου. Όσο αποσύρεται η φωτιά, τόσο ευκολότερα περνούν οι άνθρωποι για να βρουν κάτι», ολοκλήρωσε η κ. Γανωτή.

Οργανωμένο σχέδιο προστασίας

Ανάμεσα στα άλλα για τα οποία θα πρέπει να μεριμνήσουν σχετικά με τις φωτιές η Πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η εκπόνηση σχεδίου διαφυγής και διάσωσης των ζώων, όπου αυτό είναι δυνατό, αλλά και ένα σχέδιο για την «επόμενη ημέρα», τη φροντίδα και την περισυλλογή τους. Πολλά σωματεία και εθελοντές βασίστηκαν στις δικές τους ικανότητες και τη δική τους βούληση για να απομακρύνουν, περιθάλψουν και φιλοξενήσουν πυρόπληκτα ζώα αλλά είναι απαραίτητος ένας οργανωμένος σχεδιασμός από την πλευρά του κράτους. Με εξαίρεση τον εθελοντή πυροσβέστη, ανθρώπινα θύματα ευτυχώς δεν είχαμε στις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στη χώρα μας ωστόσο κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να μένει απαθής όταν καίγονται και χάνονται χιλιάδες ζώα.