Skip to main content

Τα ανοιχτά ζητήματα κρίνουν την επιστροφή κερδών της ΕΚΤ

Η Ελλάδα θα λάβει 1 δις ευρώ τον Μάρτιο εφόσον ολοκληρώσει άμεσα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα δοθούν στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα, εάν η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώσει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των εταίρων στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας.

Πρόκειται για χρήματα, τα οποία προέρχονται από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ορισμένων κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, καθώς και από την υλοποίηση ορισμένων μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους. Με άλλα λόγια δεν πρόκειται για δάνειο αλλά για δωρεάν επιστροφή χρημάτων στην Ελλάδα.

Όπως επισημάνθηκε χθες από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, που διαχειρίζεται το θέμα, η προϋπόθεση για την εκταμίευση των χρημάτων είναι ξεκάθαρη, θα πρέπει δηλαδή να γίνει θετική εισήγηση από τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της οικονομίας. Οι θεσμοί θα υποβάλουν την έκθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ενώ εάν έχουν εκπληρωθεί οι δεσμεύσεις η εκταμίευση των χρημάτων προς την Ελλάδα θα αποφασιστεί στο Εurogroup της 11ης Μαρτίου.

Καθοριστικό το Eurogroup του Μαρτίου

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε για ανοιχτά ζητήματα, που βρίσκονται στο τραπέζι προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της μερικές εβδομάδες προκειμένου να προωθήσει τη σχετική νομοθεσία, ενώ εργάζεται εντατικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα ανοικτά ζητήματα είναι μεταξύ άλλων η νέα νομοθεσία που θα διαδεχθεί το λεγόμενο νόμο Κατσέλη, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και κάποιες πτυχές των ιδιωτικοποιήσεων.

Η καθοριστική συνεδρίαση από την οποία θα κριθεί εάν η χώρα μας θα μπορέσει να πάρει τα χρήματα τον επόμενο μήνα είναι αυτή των τεχνοκρατών των κρατών μελών της ευρωζώνης, που θα προετοιμάσουν στις 27 Φεβρουαρίου τις εργασίες για το Εurogroup της 11ης Μαρτίου.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: Deutsche Welle