Skip to main content

Τα χαμόγελα των ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης και η σχέση της Θάσου με Μέκκα και Μεδίνα

Ικανοποιημένοι από την κίνηση οι ξενοδόχοι Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με τους ανθρώπους της Δ. Μακεδονίας που βιώνουν την απώλεια του... Λευκού Δράκου

Καλημέρα σας!

Αγριεύουν –αργά μεν, σταθερά δε- τα δεδομένα πέριξ της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς όπως φαίνεται η χαλάρωση των μέτρων –κυρίως η σχεδόν πλήρης κατάργηση της μάσκας- σε συνδυασμό με τις υποπαραλλαγές της παραλλαγής Όμικρον που είναι πιο μεταδοτικές, δημιουργούν πρόβλημα. Μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, δημιουργούν οι αντιπαραθέσεις των επιστημόνων, οι οποίοι δεν διστάζουν να «συνομιλήσουν» μέσω των κοινωνικών δικτύων, αλλά και να επιστρατεύσουν λεκτικούς ακροβατισμούς, λεπτές ειρωνείες και κάθε άλλο πολιτικάντικο μέσο για να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Σαν κανονικοί πολιτικοί, δηλαδή. Μόνο που αυτή την ώρα ο πολύς κόσμος –στους 30 μήνες του κορωνοϊού αποδείχθηκε ότι όσοι παίρνουν στα σοβαρά την πανδημία και ανησυχούν είναι οι περισσότεροι ανάμεσά μας- χρειάζεται καθοδήγηση και ψύχραιμες φωνές. Όσοι γνωρίζουν καλά την επιστημονική κοινότητα λένε ότι και σε αυτόν τον χώρο, όπως άλλωστε παντού, υπάρχουν… πριμαντόνες. Και συμπληρώνουν ότι οι αντιπαραθέσεις συχνά είναι σκληρές και… δηλητηριώδεις. Όπως κάθε… εμφύλιος έτσι κι αυτός είναι… αιματηρός.

Πανηγυρίζουν οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης

Μετά από χρόνια οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά από τον Μάιο και μετά –τον Μάιο η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκε στο 66%. Ελπιδοφόρες, όμως, είναι και οι προοπτικές που υπάρχουν με βάση τις προκρατήσεις για τους επόμενους τέσσερις μήνες, από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Από τις ξένες εθνικότητες που επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη με βάση τους καταλόγους των ξενοδοχείων στην πρώτη θέση βρίσκονται αυτή την περίοδο οι Αμερικανοί –κυρίως λόγω της παρουσίας χιλιάδων φοιτητών που κάνουν στη Θεσσαλονίκη το δικό τους… Erasmus και φυσικά διαμένουν σε ξενοδοχεία-, ενώ ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Κύπριοι, οι Ισραηλινοί και οι Βαλκάνιοι. Όπως λέει ο πρόσφατα επανεκλεγείς στη θέση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος ο ερχόμενος χειμώνας αποτελεί ερωτηματικό για δύο λόγους, που σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση. Πρώτον, τους χειμερινούς μήνες είναι αυξημένο το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων λόγω της ανάγκης για θέρμανση, αλλά κι επειδή νυχτώνει νωρίς. Δεύτερον, ο τουρισμός και ευρύτερα η επισκεψιμότητα της Θεσσαλονίκης εξαρτάται καθοριστικά από τις οδικές προσβάσεις. Επειδή, λοιπόν, τα καύσιμα των αυτοκινήτων είναι, πλέον, πολύ ακριβά ο κ. Μανδρίνος προβλέπει ότι οι μετακινήσεις θα περιοριστούν. Πάντως, ήδη τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης προχώρησαν σε αναπροσαρμογές των τιμολογίων τους κατά 20%, ώστε να καλύψουν την αύξηση των λειτουργικών τους δαπανών, που αυξήθηκαν επίσης κατά 20%. Τον Ιανουάριο η μέση τιμή ενός δίκλινου δωματίου στη Θεσσαλονίκη ήταν 64 ευρώ και σήμερα έχει φτάσει στα 78 ευρώ. Για να αντιληφθούμε, όμως, τη διαφορά επιπέδου από την Αθήνα –ας μη μας φοβίζουν οι λέξεις- τον Ιανουάριο η μέση τιμή του δίκλινου στα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας ήταν 78 ευρώ και σήμερα έχει φτάσει στα 125 ευρώ.

Απόρριψη για τον… Άσπρο Δράκο

Μεγάλη απογοήτευση επικρατεί στη Δυτική Μακεδονία από το γεγονός ότι φαίνεται να έχει απορριφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν το σχέδιο White Dragon, μια μεγάλη επένδυση υδρογόνου προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή το καλύτερο σενάριο φαίνεται να είναι ο περιορισμός της δράσης σε κάτι αισθητά μικρότερο, πιθανόν μια επένδυση ενός δισ. ευρώ στο ίδιο πεδίο του υδρογόνου, που θεωρείται μέρος της ενεργειακής λύσης του αύριο. Στην περιοχή το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, καθώς τις τελευταίες δύο ημέρες είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης, τουλάχιστον στη δημόσια σφαίρα. Όπως όλα δείχνουν το πολιτικό κόστος θα πληρώσει ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος είχε ποντάρει πολλά στον… Λευκό Δράκο.

Από τη Θάσο ως τη… Μέκκα και τη Μεδίνα

Το μάρμαρο κατάλευκο μάρμαρο της Θάσου όχι μόνο είναι μοναδικό στον κόσμο, αλλά είναι και πανάκριβο. Σήμερα στο νησί λειτουργούν περί τα δέκα λατομεία, τα οποία ναι μεν πληγώνουν το τοπίο, ειδικά για όποιον έχει τη δυνατότητα να δει το νησί από τη θάλασσα, αλλά αποτελούν τοπικό και εθνικό πλούτο. Τα ταμεία του δήμου Θάσου, ο οποίος εισπράττει το 8% επί των ακαθαρίστων εσόδων των λατομικών επιχειρήσεων που αξιοποιούν τα μεταλλεία, γεμίζουν διαρκώς για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του νησιού και της τοπικής κοινωνίας. Μία από τις πιο εντυπωσιακές πληροφορίες είναι ότι τα μάρμαρα της Θάσου υπάρχουν στα δύο ιερά για το Ισλάμ τεμένη της Μέκκας και της Μεδίνας στη Σαουδική Αραβία, όπου το κύρος και η πολυτέλεια είναι δεδομένα.