Skip to main content

Τα χριστουγεννιάτικα έλατα του Ταξιάρχη άντεξαν στην πανδημία

Κόντρα στην πανδημία, κατά τη φετινή περίοδο, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, εκτιμάται ότι διατέθηκαν περί τα 25.000 με 27.000 έλατα, κάθε μεγέθους

Όταν επιβλήθηκε το δεύτερο lockdown, αρχικά στις 3 Νοεμβρίου σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες και τέσσερις μέρες μετά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, οι παραγωγοί των παραδοσιακών χριστουγεννιάτικων δέντρων στον Ταξιάρχη της ορεινής Χαλκιδικής “πάγωσαν”.

Παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις, η καραντίνα θα διαρκούσε έως τις 30 Νοεμβρίου, όλοι ήξεραν, και ας μην έβγαινε αυτό από τα επίσημα χείλη, πως ο εγκλεισμός θα διαρκούσε πολύ περισσότερο. Γι' αυτό στους κόλπους των παραγωγών του Ταξιάρχη επικρατούσε αγωνία και φόβος ότι φέτος δεν θα μπορούσαν να διαθέσουν την πραμάτεια τους που με τόση φροντίδα και επιμέλεια είχαν προετοιμάσει όλους τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο, η συνέχεια ευτυχώς τους διέψευσε.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη και ένας εκ των περίπου πενήντα παραγωγών φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων, Γιάννης Ξάκης, “στην αρχή ήμασταν όλοι μουδιασμένοι. Φοβόμασταν ότι με το κόσμο κλεισμένο στα σπίτια του δεν θα μπορούσαμε να διαθέσουμε τα έλατα. Μάλιστα, όταν δόθηκε η άδεια να αρχίσουμε τη διάθεση των χριστουγεννιάτικων δέντρων, κάποιοι παραγωγοί ήταν επιφυλακτικοί και βγήκαν στην αγορά αφού πέρασαν πρώτα μερικές ημέρες. Εν τέλει, με εξαίρεση περίπου τρεις με τέσσερις, όλοι οι υπόλοιποι, περίπου 200 με 250 άτομα, βγήκαμε στα γνωστά σημεία στα οποία στεκόμαστε κάθε χρόνο με τα έλατά μας”.

Σύμφωνα με τον κ. Ξάκη ο τελικός απολογισμός θα γίνει τις προσεχείς ημέρες. “Την Πέμπτη, παραμονή των Χριστουγέννων θα επιστρέψουν και οι τελευταίοι παραγωγοί και θα κάνουμε όλοι μαζί ταμείο. Ωστόσο, η πρώτη εκτίμηση που έχουμε, με βάση τις πληροφορίες που ανταλλάσσουμε μεταξύ μας, είναι ότι κινηθήκαμε περίπου στα περσινά επίπεδα κι αυτό, δεν σας κρύβω, ότι ήταν μια έκπληξη για μας. Δεν περιμέναμε ότι θα πάμε τόσο καλά όταν ξεκινήσαμε τη διάθεση των δέντρων”. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατά τη φετινή περίοδο η οποία ολοκληρώνεται σήμερα, εκτιμάται ότι διατέθηκαν περί τα 25.000 με 27.000 έλατα, κάθε μεγέθους.

Σε αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταξιάρχη, βοήθησε η συγκράτηση των τιμών, μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις ήταν και λίγο πιο κάτω και από πέρυσι, καθώς και η υποστήριξη του κόσμου. “Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική ορισμένες φορές και τους ευχαριστούμε από καρδιάς. Έρχονταν να πάρουν έλατο, μόνο και μόνο για να μας στηρίξουν και σε αυτό βοήθησαν και τα Μέσα Ενημέρωσης τα οποία επίσης ευχαριστούμε”, επισημαίνει ο κ. Ξάκης.

Και φέτος τα έλατα του Ταξιάρχη ταξίδεψαν σε πολλές γωνιές της Ελλάδας. Βεβαίως, οι περισσότερες ποσότητες διακινήθηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ωστόσο, έλατα διατέθηκαν και σε άλλες πόλεις όπως ο Βόλος, η Ξάνθη, η Πάτρα, η Τρίπολη, στην Κρήτη και βεβαίως και στην Κύπρο όπου διατέθηκαν περί τις δύο με τρεις χιλιάδες έλατα. “Στην αγορά της Κύπρου είχα πάει εγώ για πρώτη φορά, πριν από δεκαπέντε χρόνια και έκτοτε έχουμε συνεχή παρουσία”, αναφέρει ο κ. Ξάκης. Επισημαίνει, δε, πως τα ψηλότερα χριστουγεννιάτικα δέντρα διατέθηκαν φέτος στους δήμους Θεσσαλονίκης, αυτό το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους, και Πειραιά.