Skip to main content

Τα δύο πράγματα που αιτείται η Ελλάδα από τη Γαλλία

Ποιο ήταν ένα από τα κρίσιμα θέματα που σύμφωνα με πληροφορίες απασχόλησε τους κ. Μητσοτάκη και Λεμέρ στη 40λεπτη συνάντησή τους

Ποιο ήταν ένα από τα κρίσιμα θέματα που σύμφωνα με πληροφορίες απασχόλησε τους κ. Μητσοτάκη και Λεμέρ στη 40λεπτη συνάντησή τους της περασμένης Παρασκευής; Όπως πληροφορείται η Voria.gr, το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η Ελλάδα στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να ζήτησε από τον κ. Λε Μερ τη βοήθεια της Γαλλίας, ώστε να δοθεί στην Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας.

Τι του απάντησε ο Γάλλος αξιωματούχος; Σύμφωνα με πληροφορίες, δύσκολο. Ωστόσο, εναλλακτικά η Αθήνα φέρεται να θέλει το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος. Σε αυτό το σημείο της συζήτησης ο Γάλλος υπουργός φέρεται να ρώτησε τον Έλληνα συνομιλητή του αν η χώρα του έχει κάνει πολλά βήματα στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, ώστε να διεκδικεί και το ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο. Το συμπέρασμα που προκύπτει από όλα τα παραπάνω; Η Αθήνα σε ό,τι αφορά στη νέα Επιτροπή έχει μαξιμαλιστικούς στόχους. Το Παρίσι, πάλι, φαίνεται να είναι εκείνο που «μοιράζει το παιχνίδι» στην Ευρώπη, με το Βερολίνο να χάνει συνεχώς πόντους.

Να σημειώσουμε πάντως ότι ο νέος Έλληνας επίτροπος στην Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, εμπνέει σεβασμό στην Ευρώπη, ενώ έχει κι ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα: Ξέρει καλά τους διαδρόμους στις Βρυξέλλες. Κι αυτό αναμένεται να αποδειχθεί πολλαπλώς ωφέλιμο για τη χώρα μας προσεχώς. Ιδιαίτερα σε δύσκολες φάσεις, που συνήθως δεν λείπουν από την καθημερινότητα της ΕΕ.