Skip to main content

«Τα επαγγελματικά ακίνητα της Θεσσαλονίκης δεν θα ανακτήσουν ποτέ την αξία τους»

Με μελανά χρώματα περιγράφει τη νέα πραγματικότητα στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων, Κώστας Γεωργάκος.

«Θεωρώ βέβαιο ότι οι αξίες των ακινήτων και ιδιαίτερα των κεντρικών δρόμων θα χαθούν. Θα μεταναστεύσουν αλλού. Οι περιουσίες αυτές δεν θα ανακτήσουν την αξία τους», δήλωσε ο κτηματομεσίτης και Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτίμησης Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Γεωργάκος.

Ο κ. Γεωργάκος περιέγραψε μιλώντας στο Radio North 98 με μελανά χρώματα τη νέα πραγματικότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που διαμορφώνεται στα εμπορικά καταστήματα του κέντρου, με το ηλεκτρονικό εμπόριο να παίρνει μερίδιο από την αξία τους και μάλιστα μεγάλο.

«Για παράδειγμα στην Τσιμισκή», είπε. «Αρκετά καταστήματα από ξένες αλυσίδες, μεγάλες, θα κλείσουν. Κλείνοντας όμως η αξία πού μεταναστεύει; Στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Αυτό σημαίνει ότι φεύγοντας από το κατάστημα, που νοίκιαζε έναν μεγάλο χώρο, μειώνεται μόνιμα η εμπορικότητα. Μεγάλες πολυεθνικές έχουν ως στόχο στη επόμενη διετία να αυξήσουν 100% τις πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου».

Επίσης ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, είναι η φορολογία. «Ενώ ένα κατάστημα έκανε έναν τζίρο Χ από το κατάστημα και φορολογούνταν γι αυτό, από το ηλεκτρονικό εμπόριο φορολογείται η έδρα του. Έχουμε μπει στη δεύτερη ψηφιακή επανάσταση, η οποία δεν είναι ακόμη ορατή στους ανθρώπους αλλά είναι ορατή σ΄αυτούς που το μελετούν, το παρακολουθούν».