Skip to main content

Τα επόμενα βήματα για τα project του ΤΑΙΠΕΔ στη Θεσσαλονίκη

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για Εγνατία, Μαρίνα Αρετσούς, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ και το ακίνητο στην Περαία που προορίζεται να γίνει Τεχνολογικό Πάρκο από την ΑΖΚ

Το πράσινο φως από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) πήρε το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan /ADP) του ΤΑΙΠΕΔ για να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης περιλαμβάνει επόμενα βήματα για την Εγνατία Οδό, τη Μαρίνα Αρετσούς, την ΕΥΑΘ, τον ΟΛΘ, αλλά και το ακίνητο στην Περαία Θεσσαλονίκης που ήταν στην κυριότητα της ΕΡΤ και σχεδιάζεται να δημιουργηθεί Τεχνολογικό Πάρκο από την ΑΖΚ.

Εγνατία Οδός: Νέα παράταση για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών

Νέα ημερομηνία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για την Εγνατία Οδό ορίζει την 21η Φεβρουαρίου του 2020 το ΤΑΙΠΕΔ, εξαιτίας μίας δεκάδας εκκρεμοτήτων που πρέπει να επιλύσουν Δημόσιο και αυτοκινητόδρομος. Έτσι, το Ταμείο απέστειλε νέο σχέδιο, το τρίτο κατά σειρά, στους υποψήφιους επενδυτές για τη σύμβαση παραχώρησης, αναμένοντας τη λήψη σχολίων από αυτούς, προκειμένου να προετοιμαστεί και να αποσταλεί το οριστικό σχέδιο Σύμβασης Παραχώρησης, βάσει του οποίου θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές.

Μαρίνα Αρετσούς

Στο ADP του ΤΑΙΠΕΔ σημειώνεται για τη Μαρίνα Αρετσούς ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία ωρίμανσης, ενώ καταρτίστηκε η Χωροθέτηση και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Εμπόδιο, μέχρι στιγμής, αποτελεί η χρηματοδότηση του Αλιευτικού καταφυγίου Νέας Κρήνης, έργο που θα ελλιμενίσει τους ψαράδες που σήμερα «αράζουν» στη μαρίνα, καθώς δεν εγκρίθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας.

Στα επόμενα βήματα για την παραχώρηση το ΤΑΙΠΕΔ είναι η υποβολή της ΣΜΠΕ προς έγκριση και η έκδοση EoI, δηλαδή της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος υποψηφίων επενδυτών. Κατόπιν αυτών, αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Η Μαρίνα Αρετσούς είναι δυναμικότητας 388 θέσεων με χερσαία ζώνη έκτασης 76 στρεμμάτων στην περιοχή της Καλαμαριάς.

Τεχνολογικό Πάρκο από την ΑΖΚ στην Περαία

Υπό συζήτηση εξακολουθεί να βρίσκεται η μέθοδος αξιοποίησης του ακινήτου που βρισκόταν στην κυριότητα της ΕΡΤ, στην Περαία, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία επαναφοράς της κυριότητάς του στο Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να αξιοποιηθεί, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 84η ΔΕΘ, ως Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ).

Όπως αναφέρει το Ταμείο στο Asset Development Plan, μέχρι τέλος του 2021, εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και δεν έχουν διασφαλιστεί οι χρηματοδοτικοί πόροι, θα επιστραφεί στο ΤΑΙΠΕΔ/ΕΕΣΥΠ.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ακίνητο έκτασης 760.807 τ.μ., στο οποίο υφίστανται παλιά και ερειπωμένα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 2.665 τ.μ.

ΕΥΑΘ

Στην ΕΥΑΘ, σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η πρόσληψη συμβούλων για την επιλογή της μεθόδου αξιοποίησης του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ στην Εταιρεία.

ΟΛΘ

Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΘ, επόμενο βήμα για την παρακολούθηση της παραχώρησης είναι η ολοκλήρωση της στελέχωσης του Γραφείου της Δημόσιας Αρχής Λιμένων στη Θεσσαλονίκη, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία τους.