Skip to main content

Τα υφαντουργεία σε Βλάστη και Νεστόριο θα λειτουργήσουν ως δομές κατάρτισης το 2022

Στις ορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας λειτούργησαν επί μακρόν δύο σημαντικά εργαστήρια υφαντουργίας τα οποία αναμένεται να επαναλειτουργήσουν.

Την πρόθεση της κυβέρνησης να συμβάλει στην επαναλειτουργία των εργαστηρίων ταπητουργίας στην Βλάστη Κοζάνης και στο Νεστόριο Καστοριάς, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στους κατοίκους των δύο περιοχών, ο υφυπουργός Νίκος Γιατρομανωλάκης αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού.

Στις δύο ορεινές περιοχές λειτούργησαν επί μακρόν δύο σημαντικά εργαστήρια υφαντουργίας, στη Βλάστη υπό την επίβλεψη Σουηδικής ΜΚΟ που το έστησε και επέβλεπε την λειτουργία του και Ταπητουργίας στο Νεστόριο υπό την επίβλεψη και εποπτεία του ΕΟΜΜΕΧ.

Ο κ .Γιατρομανωλάκης ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο εργαστήριο ταπητουργίας με τους τεράστιους αργαλειούς στο Νεστόριο, δήλωσε ότι «ανταποκρινόμαστε στο ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών για την επαναλειτουργία των εργαστηρίων χειροτεχνίας» που θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους στο πρώτο στάδιο ως σχολές μαθητείας δίδοντας πιστοποίηση, θέμα που όπως υπογράμμισε «έχει εξασφαλιστεί η έγκριση από τον Οργανισμό πιστοποίησης προσόντων που λειτουργεί στο Υπουργείο Παιδείας».

«Αυτή θα ‘ναι και η μια σημαντική διαφορά από την λειτουργία του παρελθόντος» δήλωσε ο κ. Γιατρομανωλάκης, επισημαίνοντας ότι όσοι και όσες συμμετέχουν στο εγχείρημα «θα λαμβάνουν και την απαραίτητη πιστοποίηση προσόντων που θα αναγνωρίζεται από το θεσμικό πλαίσιο της πολιτείας».

Τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί μετά από σχετική πρόταση που υπέβαλε το υπουργείο Πολιτισμού στο Ταμείο Ανάκαμψης και που εγκρίθηκε από την ΕΕ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό υπάρχουν 18 εκ € για την ενίσχυση όλης της αλυσίδας αξιών της χειροτεχνίας στην Ελλάδα και όπως τόνισε «θα ξεκινήσουμε αρχικά με τις εργασίες αποκατάστασης των υπαρχόντων κτηριακών υποδομών». Προανήγγειλε ότι με βάση την ετοιμότητα των φορέων όπως οι δήμοι Νεστορίου, Εορδαίας και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας «θα τρέξουμε μέσα στο 2022 πιλοτικά την λειτουργία των δύο εργαστηρίων ως δομές κατάρτισης».

Στην συνάντηση εργασίας που οργανώθηκε στο Νεστόριο, μέρος της ομάδας γυναικών που εκδήλωσαν την επιθυμία να συμμετάσχουν στην επαναλειτουργία του εργαστηρίου ταπητουργίας, δήλωσαν ότι θα ήθελαν αρχικά να εκπαιδευτούν και την συνέχεια να εργαστούν στο ταπητουργείο. Ανέφεραν ότι την περίοδο 1996 - 2010 στο εργαστήριο του ΕΟΜΜΕΧ λειτουργούσαν 10 αργαλειοί με 17 γυναίκες, υφαίνοντας χαλιά που τα παρέδιδαν στον Οργανισμό, ο οποίος κι αναλάμβανε την τελική πώληση του προϊόντος.

Ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος δήλωσε ότι στόχος του δήμου μετά και το ενδιαφέρον που επέδειξε η πολιτεία είναι «η δημιουργία ενός οργανωμένου Κέντρου κατάρτισης ταπητουργίας μέσα από την επαναλειτουργία των αργαλειών που είναι εγκατεστημένοι στους χώρους του πρώην δημοτικού σχολείου» ενώ από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης τόνισε ότι «υπάρχει ετοιμότητα στις υποδομές και στις υπηρεσίες μας, ώστε μέσα στο 2022 να τεθούν οι βάσεις λειτουργίας των δυο εργαστηρίων χειροτεχνίας στην Βλάστη και το Νεστόριο».

Ο κ. Γιατρομανωλάκης μετά την περιήγηση του στις εγκαταστάσεις των δύο εργαστηρίων σχολιάζοντας την εικόνα που συνάντησε ανέφερε ότι όλα βρίσκονται στην θέση τους σαν τα εργαστήρια να λειτουγούσαν μέχρι χθες και τόνισε ότι «θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας ώστε να’ ναι τα δύο πρώτα που θα λειτουργήσουν πιλοτικά στην μέσα στο 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ