Skip to main content

Τα ΚΑΠΗ Δ. Παύλου Μελά γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας στη Μονή Λαζαριστών

Τα συναισθήματα συγκίνησης ήταν έκδηλα - «Η τρίτη ηλικία αξίζει την αγάπη και τη φροντίδα μας 365 ημέρες τον χρόνο», λέει ο δήμαρχος.

Ξαναέσμιξαν μετά από δύο χρόνια τα μέλη των ΚΑΠΗ δήμου Παύλου Μελά στη μεγάλη γιορτή «Αλλιώτικη παρέα ξανά μαζί» που διοργανώθηκε από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, στον εμβληματικό χώρο της Μονής Λαζαριστών την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας.

Όπως αναφέρει ο δήμος, τα συναισθήματα συγκίνησης και χαράς, το κέφι και οι δυνατές στιγμές περίσσεψαν σε μια εκδήλωση που σχεδίασαν και υλοποίησαν, με μεράκι και σεβασμό, τα στελέχη και το προσωπικό του Τμήματος Δομών Υγείας & Τρίτης Ηλικίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής.

Ο δήμαρχος Παύλου, Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Προνοιακών θεμάτων, Χαρά Αμανατίδου, καλωσόρισαν τους ηλικιωμένους και τους επίσημους προσκεκλημένους, βουλευτές Θεσσαλονίκης Στράτο Σιμόπουλο, Άννα Ευθυμίου, Δημήτρη Κούβελα, την Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και τον Περιφερειακό Σύμβουλο της ΠΚΜ, Χρήστο Μήττα, οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμούς στους εορτάζοντες συμπολίτες και τους ευχαρίστησαν για την προσφορά τους και τα μαθήματα ζωής που δίνουν καθημερινά, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ηλικιωμένοι στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, σε εξαιρετικά δύσκολα χρόνια για την Ελλάδα μας, τις δεκαετίες του 40, του 50, του 60, του 70, με πόλεμο, φτώχεια, στερήσεις. Σημείωσε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία είναι αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την πρόσφατη πανδημία και δυστυχώς πολλοί από αυτούς έχασαν και τη ζωή τους, ενώ όλοι οι ηλικιωμένοι μας βίωσαν τη μοναξιά, τη θλίψη, την αλλαγή της καθημερινότητάς τους και τον περιορισμό της κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριοποίησής τους, όπως συνέβη και στα μέλη των ΚΑΠΗ.

Ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης ευχαρίστησε τις κοινωνικές υπηρεσίες που στάθηκαν έμπρακτα δίπλα στην Τρίτη ηλικία, τις ημέρες της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και τόνισε στο χαιρετισμό του ότι «μπορεί η 1η Οκτωβρίου να είναι μια αφορμή, για απόδοση σεβασμού στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, μια ημέρα αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης για την πορεία της ζωής τους και για όσα έδωσαν σε εμάς τους νεότερους, είναι όμως βέβαιο ότι η Τρίτη ηλικία αξίζει την αγάπη και τη φροντίδα μας 365 ημέρες τον χρόνο».

Η Αντιδήμαρχος Χαρά Αμανατίδου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Δημοτική Αρχή και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου Παύλου Μελά χτίζουν τείχος αλληλεγγύης για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, που χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης προστασίας, οικογενειακής ζεστασιάς και θαλπωρής. Μεριμνούν ώστε να διασφαλίσουν για τα άτομα αυτά, καλές συνθήκες, ηθική συμπαράσταση και ουσιαστική υποστήριξη, όλο το χρόνο, ώστε να ζουν κάθε μέρα και να βλέπουν την επόμενη με αισιοδοξία».

Υπενθύμισε τα πρόσφατα εγκαίνια του ΚΑΠΗ Τερψιθέας Σταυρούπολης, τις «Ημέρες Μνημοδοσίας» που διοργανώθηκαν σε 7 ΚΑΠΗ και στο ΚΗΦΗ από τον Συμβουλευτικό Σταθμό Άνοιας του δήμου Παύλου Μελά, με αφορμή τον Σεπτέμβριο, τον Παγκόσμιο Μήνα Άνοιας και ακολούθως αναφέρθηκε στις κοινωνικές δομές και τα προγράμματα που άπτονται της τρίτης ηλικίας, μεταξύ των οποίων: Βοήθεια στο σπίτι για 480 ωφελούμενους, λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης του πολίτη, λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης, προγραμματισμένα ραντεβού για υπηρεσίες που απαιτούν φυσική παρουσία του εξυπηρετούμενου, αιμοδοσίες στους χώρους των ΚΑΠΗ, διοργάνωση rapid test στα ΚΑΠΗ και άλλες υποστηρικτές ενέργειες των κοινωνικών υπηρεσιών.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, συμμετείχε στην εκδήλωση ο Μικρασιατικός Σύλλογος Ευκαρπίας «ΟΥΣΑΚ» που παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς και αφήγηση των δραματικών γεγονότων για τις αλησμόνητες πατρίδες, από την Πρόεδρο του συλλόγου Σοφία Τσολοζίδου.

Επίσης, συμμετείχαν ο Σύλλογος «Σκοπός Ζωής» και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε φαγητό, ποτό, γλέντι και χορό με ζωντανή ορχήστρα που την αποτελούσαν οι: Βασίλης Κασούρας (τραγούδι - λαούτο), Χρήστος Κωνσταντινίδης (πιάνο), Δημήτρης Θεοδωράκης (βιολί), Γιάννης Μπαλιάκας (κλαρίνο), Τάσος Μπαμπατζιάνης (κρουστά).

Συμμετοχή – έκπληξη από τον μικρό Παναγιώτη Λύρα που τραγούδησε και χόρεψε ... μοντέρνους χορούς.

Από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Παύλου Μελά παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Σαράντης Καρβουνίδης και Σάκης Λαζαρίδης, η Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Σαββίδου, οι Εντεταλμένοι Ελένη Γεροκώστα, Κωνσταντίνος Στούπας, Δημήτρης Λαλές, ο Πρόεδρος της ΙΡΙΣ Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης.

Επίσης παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Κίμων Σαραφίδης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της ΔΕ Σταυρούπολης Χάρης Σαραφίδης και από τη Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Παύλου Μελά, η Κατερίνα Μαρταβαλτζή.

Την εκδήλωση παρουσίασε η εργαζόμενη στις κοινωνικές υπηρεσίες Κυριακή Καριπίδου.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τρίτης Ηλικίας και της εκδήλωσης «Αλλιώτικη παρέα ξανά μαζί», ο δήμος Παύλου Μελά στέλνει το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι τους ηλικιωμένους πρέπει να τους αναγνωρίζουμε καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, να νοιαζόμαστε και να φροντίζουμε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην υγεία και την περίθαλψη, και να διασφαλίζουμε κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση, μια καλύτερη ποιότητα ζωής για αυτούς, με κοινωνική πρόνοια, ενθάρρυνση για συμμετοχή και εθελοντισμό γιατί... η ψυχή ποτέ δεν γερνάει!