Skip to main content

ΤΑΙΠΕΔ: Τα νέα χρονοδιαγράμματα για μαρίνα Αρετσούς, Αγία Τριάδα και Ποσείδι

Σε ποια φάση βρίσκονται τα τρία πρότζεκτ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική και πότε αναμένεται ο διαγωνισμός για την αξιοποίησή τους από το ΤΑΙΠΕΔ.

Εγκρίθηκε στις 13 Μαΐου από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan) του ΤΑΙΠΕΔ.

Το Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα τα 23 πρότζεκτ που βρίσκονται σε εξέλιξη επισημαίνοντας τη μέθοδο αξιοποίησης για το καθένα, την τρέχουσα κατάστασή τους καθώς και τα επόμενα βήματα και τις ημερομηνίες των διαγωνισμών.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται η Μαρίνα Αρετσούς, το κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας στον δήμο Θερμαϊκού καθώς και αυτό στο Ποσείδι Κασσάνδρας.

Μαρίνα Θεσσαλονίκης (Αρετσού)

Πρόκειται για μαρίνα δυναμικότητας 388 θέσεων με χερσαία ζώνη έκτασης 78 στρεμμάτων στην περιοχή της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης. Για την αξιοποίηση της μαρίνας, το ΤΑΙΠΕΔ θα εκπονήσει νέο σχέδιο χωροθέτησης.

Η μέθοδος αξιοποίησης θα είναι μακροχρόνια παραχώρηση. Αναφορικά με την τρέχουσα κατάσταση, όπως αναφέρεται, στο ΤΑΙΠΕΔ έχει περιέλθει όλος ο Λιμένας με τρεις διακριτές δραστηριότητες (Επιβατική ναυτιλία, Κρουαζιέρα και Μαρίνα).

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η προετοιμασία του νέου Master Plan για το σύνολο του Λιμανιού και αξιολόγηση του βέλτιστου τρόπου παραχώρησης. Μετά την αξιολόγηση των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος οι επιλεγέντες υποψήφιοι επενδυτές θα προχωρήσουν στη Β' φάση του διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη, κατόπιν νέας παράτασης, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τις 14 Ιουλίου στις 17.00.

Δείτε - Μαρίνα Αρετσούς: Παράταση στον διαγωνισμό - Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον

Ακτή και κάμπινγκ Αγίας Τριάδας

Πρόκειται για παραθαλάσσιο ακίνητο στον οικισμό της Αγίας Τριάδας στον δήμο Θερμαϊκού, έκτασης 126,6 στρ. Το ακίνητο έχει εκτεταμένο αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 600 μ. και πυκνή και εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς δενδροφύτευση στο χερσαίο τμήμα του.

Η μέθοδος αξιοποίησης είναι υπό συζήτηση. Σε αυτή τη φάση γίνεται το premarketing ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη Έγκρισης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του Δημόσιου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ). Ακόμα, στις 30 Μαρτίου έγινε η δημοσίευση της Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πρόσληψη ΝΟΣ για την αξιοποίηση του ακινήτου.

Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η έγκριση της μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Παράλληλα αναμένεται η διαβούλευση ΣΜΠΕ ενώ η διαγωνιστική διαδικασία προβλέπεται για το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Ακτή και κάμπινγκ Ποσειδίου Κασσάνδρας

Πρόκειται για ακίνητο έκτασης συνολικής έκτασης 293,870 στρ. και αξιοποιήσιμης έκτασης 140 περίπου στρ, στην περιοχή Ποσειδίου της χερσονήσου Κασσάνδρας του νομού Χαλκιδικής. Διαθέτει μέτωπο αμμώδους παραλίας 600μ. , ενώ εντός του αξιοποιήσιμου τμήματος έχουν αναπτυχθεί εγκαταστάσεις κάμπινγκ.

Η μέθοδιος αξιοποίησης είναι υπό συζήτηση. Αυτή την περίοδο επίκειται η ανάρτηση των αναμορφωμένων δασικών χαρτών με βάση τον νόμο 4385/2020, ενώ παράλληλα τρέχει το premarketing καθώς και η εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η έγκριση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ, η διαβούλευση ΣΜΠΕ ενώ η διαγωνιστική διαδικασία σχεδιάζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2022.