Skip to main content

Τα παράδοξα του lockdown: Πωλούνται ρούχα έξω από κλειστά καταστήματα ένδυσης

Παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα λιανικού εμπορίου είναι κλειστά, επιτρέπεται η πώληση ειδών ένδυσης από τους επαγγελματίες των λαϊκών αγορών

Συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού διαμορφώνει, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, η εξαίρεση των λαϊκών αγορών από την απαγόρευση πώλησης των λεγόμενων βιομηχανικών προϊόντων, τη στιγμή που τα καταστήματα λιανικού εμπορίου παραμένουν κλειστά, εξαιτίας του lockdown.

Παρότι στην καραντίνα του περασμένου Νοέμβρη είχε απαγορευτεί και στις λαϊκές η πώληση των ειδών ένδυσης, υπόδησης και οικιακής χρήσης, στις σχετικές διατάξεις των νέων απαγορευτικών μέτρων που ισχύουν για την πόλη δεν περιλήφθηκαν οι υπαίθριες αγορές. Έτσι, έμποροι που δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν ούτε με τη μέθοδο του click away βλέπουν να πωλούνται ομοειδή προϊόντα ακόμα και έξω από τα καταστήματά τους.

Μπροστά στο παράδοξο αυτό θέαμα να πωλούνται είδη ένδυσης έξω από το μαγαζί της βρέθηκε η Χαρά Βουργουτσή, η οποία διατηρεί κατάστημα ρούχων επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη στην Τούμπα. «Αυτό γίνεται κάθε Τετάρτη εκεί στη γειτονιά. Η εικόνα είναι σουρεαλιστική. Με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να βγάλουμε κι εμείς έξω ένα σταντ και να πουλάμε, δεδομένου ότι μας έχουν κόψει και το click away», είπε στη Voria.gr, η οποία μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιοι πάγκοι να έχουν στηθεί εκτός των ορίων της λαϊκής.

Πολλές οι καταγγελίες στον Εμπορικό Σύλλογο

«Έχουμε πολλές καταγγελίες από μέλη του εμπορικού συλλόγου για το γεγονός ότι πωλούνται ρούχα στις λαϊκές αγορές, ενώ το λιανεμπόριο βρίσκεται σε καταστολή από την κυβέρνηση. Δεν τα πουλάν παράνομα, γιατί δεν το απαγόρευσε η κυβέρνηση. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε -και αυτό κάναμε- είναι να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση το γεγονός που είτε παρέλειψαν, είτε έκαναν εσκεμμένα. Κάναμε μία σύσταση ότι ξεχάσαν να βάλουν να απαγορευτούν τα προϊόντα τύπου β’ στις λαϊκές αγορές, γιατί είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Δεν μας άκουσε κανένας», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, τονίζοντας ότι δεν είναι δουλειά του συλλόγου να στραφεί εναντίον των επαγγελματιών των λαϊκών, οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης.

Ο κ. Φιλιππίδης επισήμανε επίσης ότι, παρά τις σχετικές απαγορεύσεις, υπάρχει σούπερ μάρκετ, το οποίο διαφημίζει μέσω φυλλαδίου την πώληση βιομηχανικών προϊόντων. «Υποτίθεται ότι τα πουλάει με click in shop ή δεν ξέρω πώς αλλιώς. Μα είναι απαγορευμένα προϊόντα. Αυτό είναι καταστρατήγηση του νόμου. Αυτό ποιος θα πρέπει να το διαπιστώσει; Ο Εμπορικός Σύλλογος ή ο κρατικός μηχανισμός;», ανέφερε.

Από την πλευρά του, μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θράκης & Θεσσαλίας, Άγγελος Δερετζής, ανέφερε ότι νομίμως πωλούνται τα συγκεκριμένα προϊόντα στις αγορές. «Για περίπου τρεις με τέσσερις μήνες που απαγορευόταν να πουλάμε βιομηχανικά είδη, τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά. Τώρα γίνεται το αντίστροφο. Άλλωστε, είναι σε ανοιχτό χώρο. Επιπλέον, να μην ξεχνάμε ότι, όταν τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά δούλευαν κάθε μέρα, ενώ εμείς εδώ και έναν χρόνο δουλεύουμε τις μισές μέρες. Αυτό δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός;», τόνισε.