Skip to main content

Εθνικές γιορτές των Ελλήνων θα γιορτάζουν στα Σκόπια

Εννέα βουλευτές, μέλη της Επιτροπής για τις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων κατέθεσαν τροποποιήσεις του νόμου για τις εθνικές αργίες.

Θα γιορτάσουν στα Σκόπια εθνική γιορτή των Ελλήνων; Εννέα βουλευτές, μέλη της Επιτροπής, για τις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, κατέθεσαν τροποποιήσεις του νόμου για τις εθνικές αργίες.

Προτείνεται η καθιέρωση ακόμη δέκα εθνικών εορτών που θα αφορούν τις μικρές εθνικές κοινότητες -μεταξύ των οποίων και η ελληνική-, όπως αναφέρει το προοίμιο του Συντάγματος των Σκοπίων, που τις αναφέρει ως "… και άλλες" (εθνικές κοινότητες).

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει εκφράσει αρνητική γνώμη για την πρόταση σχετικά με τις τροποποιήσεις και αλλαγές στο νόμο για τις αργίες, με το αιτιολογικό ότι οι πολίτες της χώρας θα έχουν δέκα επιπλέον νέες μη εργάσιμες ημέρες.

Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 13 Οκτωβρίου με ταυτόχρονη εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στην Αλβανία, πρότεινε ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα. Ο Μέτα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, του Τζορτζ Σόρος, αλλά και των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Τίρανα.

Ανησυχούν οι Αλβανοί, εάν εκλεγεί ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών ως νέος επικεφαλής της διπλωματίας στην ΕΕ, στη θέση της Μογκερίνι, θα είναι και ο νέος διαμεσολαβητής στο διάλογο μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων. Ο φόβος συνίσταται στο ότι η Ισπανία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, λόγω της δικής της ανησυχίας σχετικά με τις αποσχιστικές τάσεις της Καταλονίας.

Πολιτισμένοι και με καλούς τρόπους αποδείχτηκαν ο διαδηλωτές που εισέβαλαν στο κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ, στο πλαίσιο των διαμαρτυριών εναντίον ενός νομοσχεδίου για την έκδοση ανθρώπων σε άλλες περιοχές, όπως στην Ταϊβάν, το Μακάο και την κεντρική Κίνα.

Στο κυλικείο του κτιρίου σημειώματα προέτρεπαν τους διαδηλωτές να μη γίνουν κλεφτές, ενώ όσοι ήπιαν αναψυκτικά για να δροσιστούν άφησαν λεφτά μέσα στο ψυγείο...

Την έντονη διαμαρτυρία της αναφορικά με την επίσκεψη ιεράρχη της νέας εκκλησίας της Ουκρανίας εξέφρασε με επιστολή προς τον Γιώργο Κατρούγκαλο, η Ιερή Κοινότητα του Αγίου Όρους. Ο λόγος είναι η συμπεριφορά των μελών της αντιπροσωπείας της νέας εκκλησίας της Ουκρανίας που τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο κρατώντας σημαίες της Ουκρανίας,

Οι Αγιορείτες υπενθυμίζουν ότι αυτό «Συνιστά παραβίαση του άρθρου 184 του Καταστατικού Χάρτου Αγίου Όρους, δι’ ου "πάσα προσηλυτιστική και προπαγανδιστική ενέργεια ηθική, θρησκευτική, εκκλησιαστική, κοινωνική, εθνικιστική και οιασδήποτε άλλης φύσεως τοιαύτη εν Αγίω Όρει", απαγορεύεται απολύτως επί ποινής απελάσεως».

Αναδημοσιεύει ο τουρκικός Τύπος τα κατορθώματα της ΜΙΤ σε βάος της Ελλάδας: «Εκείνα τα χρόνια ήταν συχνές οι πυρκαγιές σε δάση στην Τουρκία. Ζούσαμε πάλι μία χρονιά κορύφωσης της τρομοκρατίας του ΡΚΚ. Είχαν συλληφθεί κάποια μέλη του ΡΚΚ να καίνε τα δάση μας. Ο φιλοξενούμενος μου, μου είπε:

«Αυτοί εκπαιδεύονταν στην Ελλάδα και στέλνονταν στην Τουρκία. Και εμείς λοιπόν στήσαμε ομάδες, οργανωθήκαμε και αρχίσαμε να καίμε δάση και στα ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική χώρα. Ωραιότατα δάση έγιναν στάχτη… Επίσης έσκασαν βόμβες σε κάποιες τουριστικές περιοχές! Προκαλέσαμε εκρήξεις βομβών ακόμα και στο μετρό Αθήνας-Πειραιά…».