Skip to main content

Τα πέντε μηνύματα Τζιτζικώστα από τον ανασχηματισμό στη διοίκηση της Περιφέρειας

Το... σιωπητήριο ΕΟΔΥ και Πολιτικής Προστασίας, η απόφαση του Γιάννη Παπαγεωργίου και η ευρωπαϊκή αναγνώριση του Ανδρέα Στοϊμενίδη.

-Πέντε ξεκάθαρα μηνύματα έστειλε με τον πρώτο ανασχηματισμό της θητείας του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Πρώτον, οι αντιπεριφερειάρχες που αποχώρησαν από τα καθήκοντά τους δεν έφυγαν επειδή κρίθηκαν αποτυχημένοι, αλλά αντιθέτως τα πήγαν καλά υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ωστόσο, ο κ. Τζιτζικώστας εγκαίρως έχει διαμηνύσει ότι θέλει να δοκιμάζονται και νέα στελέχη στη διοίκηση. Μέχρι σήμερα έχει αποδείξει άλλωστε ότι δίνει αυτή την ευκαιρία σε όλους. Δεύτερον, στη θέση τους παρέμειναν όσοι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες είχαν να "τρέξουν" ένα από τα λεγόμενα "πρότζεκτ – σημαία" της Περιφέρειας. Ο Πάρις Μπίλλιας το παραλιακό μέτωπο, ο Κώστας Γιουτίκας την περιβαλλοντική αναβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης, ο Άγγελος Χαριστέας την ψηφιακή αναβάθμιση της Περιφέρειας και η Αθηνά Αηδονά την οικονομική λειτουργία και τη διαφάνεια στις διαδικασίες λειτουργίας του οργανισμού της Περιφέρειας. Τρίτον, ο περιφερειάρχης σκοπίμως δεν ανακοίνωσε χρονικό όριο στη θητεία του νέου σχήματος διοίκησης. Κανένας δεν πρέπει να θεωρεί ότι θα πάει στις εκλογές του 2023 ως αντιπεριφερειάρχης. Αλλαγές μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή και όλοι κρίνονται καθημερινά. Το ίδιο μάλιστα ισχύει και για τους τοπικούς αντιπεριφερειάρχες, τους οποίους ο περιφερειάρχης έκρινε ότι δεν πρέπει να τους αλλάξει σε αυτή τη φάση. Σε επόμενη όμως... Τέταρτον, ο ανασχηματισμός αποδεικνύει ότι ο κ. Τζιτζικώστας είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει εκ νέου τη διοίκηση της Περιφέρειας, στις επόμενες εκλογές. Αφενός επειδή επέλεξε να διατηρήσει τα ίδια πρόσωπα για να υλοποιήσουν τα "πρότζεκτ – σημαία", αφετέρου επειδή προχώρησε σε σημαντική ανανέωση με την είσοδο στο διοικητικό σχήμα νέων περιφερειακών συμβούλων, δημιουργώντας το υπόβαθρο για τη διοίκηση της επόμενες μέρας, μετά τις εκλογές του 2023. Πέμπτον, στην ίδια λογική ανέλαβαν σημαντικές αρμοδιότητες νέα πρόσωπα από τους περιφερειακούς συμβούλους. Νέοι πρόεδροι στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας και τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, ανανεωμένα πλήρως συλλογικά όργανα, νέος αναπτυξιακός οργανισμός κτλ.

-Έναν χρόνο κράτησε η εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ ή σωστότερα η ενημέρωση που έστελνε η Πολιτική Προστασία στους δημάρχους για τα ενεργά κρούσματα και για τις νοσηλείες στην περιοχή τους; Αίφνης διακόπηκε από την έναρξη του 2022 η αποστολή του εβδομαδιαίου δελτίου, που έδειχνε και την πορεία της πανδημίας ανά δήμο, αποτελώντας ένα χρήσιμο εργαλείο για την Αυτοδιοίκηση. Η οποία θυμίζουμε είχε αιτηθεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα την επίσημη ενημέρωση για να μη μαθαίνει από τα ΜΜΕ τι εικόνα επικρατεί στην περιοχή ευθύνης της, αλλά από τους επίσημους φορείς της Πολιτείας. Αφού η Πολιτεία εδέησε να ακούσει το αίτημα μετά ένα χρόνο πανδημίας, τώρα επέστρεψε στις παλιές γνωστές συνήθειες... Τους χτύπησε η "Όμικρον"...

-Ο Θεσσαλονικιός αντιπρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Βασίλης Γεωργιάδης, συνόδευσαν την προηγούμενη Τετάρτη τον νέο γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλο Μαρινάκη, σε όλες τις συναντήσεις του στη Θεσσαλονίκη. Οι δυο τους είναι πολύ καλοί φίλοι του γραμματέα και είναι ίσως τα μοναδικά κομματικά στελέχη της πόλης, που είχαν συνολική και εξειδικευμένη εικόνα του προγράμματος του γραμματέα. Είναι λογικό το ενδιαφέρον όλων να στραφεί στον κ. Παπαγεωργίου, διότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ενώ ακουγόταν ότι θα είναι υποψήφιος της ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης, τελικά για λόγους που δεν διευκρινίστηκαν δεν συμμετείχε. Φαίνεται όμως πλέον ότι τον περιμένει μια θέση στο ψηφοδέλτιο, οπότε το... μπαλάκι της απόφασης βρίσκεται στον ίδιο.

Ανδρέας Στοϊμενίδης είναι από τα γνωστά στελέχη του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη, που δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα επί πολλά χρόνια τώρα στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στη χώρα μας. Μάλιστα, είναι από τους ανθρώπους, που αποδεικνύουν πώς πρέπει να είναι ο σύγχρονος και ωφέλιμος συνδικαλισμός. Η δράση του για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία έχει βγει εκτός συνόρων και εσχάτως τοποθετήθηκε από τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα στην ομάδα εργασίας "Στόχος για Μηδενικά Ατυχήματα στην Εργασία" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε σχετική ανάρτησή του επισημαίνει ότι η τοποθέτηση αποτελεί για τον ίδιο σημαντική τιμή και ευθύνη και μας ενημερώνει ότι η ομάδα εργασίας "συγκροτήθηκε ώστε να στηρίξει το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο 2022 – 2027 για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, στο οποίο η Κομισιόν έχει ως κεντρικό στόχο την εξάλειψη των επικίνδυνων παραγόντων στους χώρους εργασίας. Στη χώρα μας παλεύουμε καθημερινά από δυσκολότερη αφετηρία". Η θέση, όπως όλες οι αντίστοιχες, είναι άμισθη. Απαραίτητη διευκρίνιση, διότι οι καλοθελητές... παραμονεύουν.