Skip to main content

Τα ποιήματα του ασυνόδευτου Χασάν γίνονται τραγούδια για τα δικαιώματα των παιδιών

Οι στίχοι του μαθητή μαζί με στίχους άλλων δέκα παιδιών κυκλοφορούν σε βιβλίο, CD και συλλεκτικό βινύλιο με τίτλο, «Αν σας τα τραγουδήσουμε».

Δύο ποιήματα του ασυνόδευτου ανήλικου πρόσφυγα Hassan Alshlash, μαθητή του Κέντρου Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στην Κω (KEDU), διακρίθηκαν ανάμεσα σε 284 συμμετοχές μαθητών και μαθητριών από όλη την Ελλάδα, μελοποιήθηκαν και έγιναν τραγούδια που ερμηνεύουν ο Μπάμπης Στόκας και ο Σταύρος Σιόλας.

Οι στίχοι του μαθητή μαζί με στίχους άλλων δέκα παιδιών κυκλοφορούν σε βιβλίο, CD και συλλεκτικό βινύλιο με τίτλο, «Αν σας τα τραγουδήσουμε».

Ο Hassan Alshlash μαζί με άλλους ασυνόδευτους ανήλικους μαθητές συμμετείχε σε εργαστήρι δημιουργικής γραφής  στο Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΑΡΣΙΣ στην Κω (KEDU) με εκπαιδευτικούς τις Χρυσή Εψιμάρη και Μαριέττα Σταμίρη.

Την αφορμή για τη λειτουργία του εργαστηρίου δημιουργικής γραφής, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2021, έδωσε ένας πρωτότυπος διαγωνισμός στιχουργικής από το Δίκτυο Για Τα Δικαιώματα Του Παιδιού με θέμα «Τα δικαιώματά μας γίνονται τραγούδι».

Τα παιδιά, με την καθοδήγηση των δύο εκπαιδευτικών τους, επέλεξαν δύο από τα δικαιώματα της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων των Παιδιών, αυτό της ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης και έγραψαν στίχους. Οι στίχοι έγιναν ποιήματα και τα διακεκριμένα ποιήματα μελωδίες. 

Να τονίσουμε ότι όλα τα παραπάνω έγιναν κάτω από συνθήκες COVID και κατά τα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Το Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΑΡΣΙΣ (KEDU) στην Κω αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι, με την κατάλληλη στήριξη και υποδομή, όλα τα παιδιά μπορούν να καλλιεργήσουν τα ταλέντα τους και να διακριθούν.

Το KEDU μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 το χρηματοδοτούσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.