Skip to main content

Τα πυκνά σύννεφα στην Ευρώπη και η μέρα της... γυναίκας στον ΣΒΕ

Επιδεινώνονται καθημερινά οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη, άρα και στην Ελλάδα, λόγω ενεργειακού- Μέρα... γυναίκας στον ΣΒΕ

Καλημέρα σας!

Τα σύννεφα πυκνώνουν στον ουρανό και όχι μόνο επειδή βρισκόμαστε στο φθινόπωρο. Άλλωστε οι πρώτες προβλέψεις των μετεωρολόγων για την Ελλάδα είναι ότι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο έχουμε να δούμε πολλές φωτεινές και σχετικά ζεστές ημέρες, μέχρι να μπούμε στον χειμώνα. Τα σύννεφα πυκνώνουν στην οικονομία της Ευρώπης και ειδικότερα της Ευρωζώνης, άρα και της Ελλάδας. Διότι μπορεί η χώρα μας για μια σειρά από λόγους να βρίσκεται συγκυριακά σε ελαφρώς καλύτερη θέση από πολλές άλλες χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ, αλλά προφανώς δεν θα μείνει αλώβητη. Κυριότερος λόγος είναι ότι οι χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και οι υπόλοιπες της ΕΕ, είναι οι καλύτεροι πελάτες για τις ελληνικές εξαγωγές και τον ελληνικό τουρισμό. Αυτό σημαίνει πως όταν οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες δυσκολεύονται οικονομικά περιορίζουν την κατανάλωση –άρα και των ελληνικών προϊόντων-, ενώ οι οικονομικές τους δυνατότητες το προσεχές καλοκαίρι θα είναι περιορισμένες. Πολύ περισσότερο που η παρούσα προβληματική οικονομική συγκυρία έχει δύο χαρακτηριστικά.

Πρώτον, είναι πολύ έντονη, με μεγάλη ακρίβεια και πρωτόγνωρο εδώ και δεκαετίες πληθωρισμό. Άρα ο περιορισμός της κατανάλωσης θα είναι δραστικός. Δεύτερον, οι πολύ υψηλές τιμές στην ενέργεια και τα καύσιμα σημαίνουν ότι εν μέσω χειμώνα –στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα- οι αυξημένες δαπάνες νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα υπηρετήσουν πρωτίστως την κάλυψη απόλυτα συγκεκριμένων αναγκών. Επομένως η περιστολή δαπανών προς άλλες κατευθύνσεις θα είναι βίαιη. Ήδη από χθες η Goldman Sacks, η μεγάλη αμερικανική τράπεζα στην επικράτεια της οποίας ο ήλιος δεν δύει ποτέ, αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία –όπως σημειώνει η τράπεζα- θα εισέλθει σε «μέτρια πραγματική ύφεση». Ένα δεύτερο ανησυχητικό νέο που έγινε γνωστό χθες είναι ότι οι traders που ποντάρουν στη διακύμανση των επιτοκίων πιστεύουν ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2023 το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ για τον οικονομικό χώρο της Ευρωζώνης θα έχει αυξηθεί στο 3%. Έτσι κι αλλιώς κάθε αύξηση επιτοκίου αφαιρεί από την ανάπτυξη, αλλά η εκτόξευση των ποσοστών σε έναν χρόνο από το -0,25% στο 3% -έστω και ως βάσιμη πρόβλεψη- προκαλεί σοκ, το οποίο πιθανότατα δεν θα ξεπεραστεί ούτε εύκολα ούτε γρήγορα. Επομένως η Ευρωζώνη βρίσκεται στην αφετηρία μιας κρίσιμη περιόδου, που στην Ελλάδα μπορεί να γίνει ακόμη πιο ζόρικη μετά το καλοκαίρι του 2023, όταν ο τουρισμός δεν θα προσφέρει τόσα πολλά όσα φέτος. Ιδιαιτέρως εάν συνδυαστεί με δυσκολία χρηματοδότησης της οικονομίας, λόγω υψηλών επιτοκίων και ενδεχόμενης πολιτικής αστάθεια, το μείγμα έχει τα χαρακτηριστικά του εκρηκτικού. Διότι καλή «η εμβάθυνση και το πλάτεμα» της Δημοκρατίας, που λέει και η… μαλλιαρή γλώσσα των πιο ευαίσθητων (sic) συμπολιτών, μέσω της απλής, απλούστατης και… άδολης, αναλογικής, αλλά η κυβερνησιμότητα απαιτεί πρακτικές λύσεις σε πραγματικά –δηλαδή χειροπιαστά- προβλήματα.

Η «μέρα της γυναίκας» για τον ΣΒΕ

Σημαντική ημέρα είναι η σημερινή για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, καθώς είναι η μέρα των εκλογών που θα σηματοδοτήσουν το τέλος της 10χρονης εποχής Σαββάκη. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να αναδείξει την κ. Λουκία Σαράντη στη θέση της προέδρου. Είναι η πρώτη φορά που μία γυναίκα καταλαμβάνει μια κορυφαία θέση στους θεσμούς και τους φορείς της επιχειρηματικότητας που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Γενικότερα, βέβαια, το… άρωμα γυναίκας απλώνεται πάνω από την επιχειρηματικότητα της χώρας. Μόλις τις τελευταίες δέκα ημέρες το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών απέκτησε την πρώτη γυναίκα – πρόεδρό του, την κ. Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, ενώ τα ηνία της Attica Bank ανέλαβε η κ. Ελένη Βρεττού. Λένε ότι το… θηλυκό μυαλό συχνά δουλεύει διαφορετικά από το ανδρικό, είναι πιο πρακτικό και βρίσκει πιο εύκολα λειτουργικές λύσεις στα προβλήματα. Για να δούμε…

Ο κόπος και ο τρόπος

Υγεία και ασφάλεια. Στην ποδιά των δύο υπέρτατων αγαθών για κάθε άνθρωπο μπορεί να μη σφάζονται παλληκάρια, αλλά… καίγονται πολλά εκατομμύρια. Σε κάθε νόμισμα αυτού του κόσμου. Κι αν για την υγεία το ζήτημα των υψηλών έως υπερβολικών δαπανών είναι διαχρονικό, για την πάσης φύσεως ασφάλεια το πράγμα την τελευταία 20ετία έχει ξεφύγει σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα, τώρα που οι λογαριασμοί της ηλεκτρικής ενέργειας καίνε κυριολεκτικά ταμεία, πορτοφόλια και εισοδήματα και όλοι –του κράτους και των δήμων συμπεριλαμβανομένων- οφείλουν ή μάλλον υποχρεούνται να κάνουν οικονομία, αρκετοί δήμαρχοι ανακάλυψαν την… ασφάλεια. Σε μία χώρα στην οποία οι περισσότεροι δρόμοι τη νύχτα ζουν στο σκοτάδι ή στο… ημίφως, οι δήμαρχοι ανακαλύπτουν ότι ο περιορισμός του οδοφωτισμού συνιστά κίνδυνο για τους δημότες. Όπως –μετά βεβαιότητος- θα υπάρξουν επιχειρήματα για τη φωταγώγηση των πόλεων στη χριστουγεννιάτικη περίοδο, τα πρώτα έχουν ήδη ακουστεί. Στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, πάντως, οι γνώμες, οι απόψεις και οι αποφάσεις διίστανται. Για παράδειγμα ο δήμαρχος Νεαπόλεως – Συκεών Σ. Δανιηλίδης εδώ και 45 μέρες έχει σβήσει μία στις επτά λάμπες από τους δρόμους και τις πλατείες του δήμου (συνολικά 1.731 λάμπες), χωρίς να περιμένει τη νομοθετική ρύθμιση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Όπως φαίνεται από το αστυνομικό δελτίο, μέχρι στιγμής η ασφάλεια των πολιτών στις περιοχές του συγκεκριμένου δήμου δεν έχει διαταραχθεί. Από την άλλη υπάρχουν δήμαρχοι στη Θεσσαλονίκη οι οποίοι εκφράζουν αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα της… μερικής συσκότισης. Η αλήθεια είναι ότι όπου σβήνουν κάποια φώτα δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις, στην αρχή τουλάχιστον. Σε μια κοινωνία που στην ουσία δεν βάζει όρια πουθενά και για τις αξίες της μετράει περισσότερο το ανοικονόμητο, παρά το μελετημένο, ενώ θεωρεί τη λέξη οικονομία συνώνυμη με την υποβάθμιση της καθημερινότητας και του βιοτικού επιπέδου (sic), η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι πρωτόγνωρη. Πάντως, έστω κι αν βρισκόμαστε μόλις έναν χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές, στις οποίες οι τοπικοί άρχοντες παίζουν το… κεφάλι τους, καλό είναι να γνωρίζουν ότι –σύμφωνα με τον καθηγητή Ενεργειακών Συστημάτων στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ Άγη Παπαδόπουλο- διεθνείς έρευνες έχουν πιστοποιήσει ότι τα ανθρώπινα συστήματα μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό 5% - 10% χωρίς να χάσουν τίποτα. Όπως έλεγε και μια παλιά διαφήμιση «δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο».

Βραβείο στη winbank

Η σημασία που δίνει η Τράπεζα Πειραιώς στην ηλεκτρονική τραπεζική δικαιώθηκε για μία ακόμη φορά με τη βράβευση της winbank mobile εφαρμογής, που απέσπασε τον τίτλο “The Best Mobile Banking App in Western Europe for 2022 (Consumer)" στον διαγωνισμό Global Finance Best Digital Bank Awards 2022 που διοργανώθηκε από το περιοδικό Global Finance. Η αξιολόγηση έγινε από συντάκτες του Glοbal Finance με διεθνή εμπειρία στον χώρο της τεχνολογίας και των Τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψη την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, την παροχή υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών και τη λειτουργικότητα των ψηφιακών εφαρμογών. Ο Δημήτρης Μαυρογιάννης, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Group Chief Operating Officer της Τράπεζας Πειραιώς (δεξιά στη φωτογραφία που ακολουθεί), παρέλαβε το βραβείο στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Dubai και σε δήλωσή του αναφέρθηκε στον διαρκή εμπλουτισμό των πρωτοποριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής που παρέχει η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της winbank, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για τη συνεχή αναβάθμιση των λειτουργικών της συστημάτων.