Skip to main content

Τα πολιτικά μηνύματα Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη και η πορεία προς τις εκλογές

Τα συμπεράσματα από τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

«Φτωχή» σε ειδήσεις σχετικές με νέα έργα, παροχές ή μέτρα, η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 86η ΔΕΘ ήταν πλούσια σε πολιτικό περιεχόμενο.

Ο πρωθυπουργός στη φετινή ΔΕΘ φρόντισε να κλείσει τα περί Θεσσαλονίκης και έργων νωρίς. Από τη συνάντησή του με τους φορείς της περιοχής μια εβδομάδα νωρίτερα και μέσω των υπουργών του και κυρίως του Σταύρου Καλαφάτη, που παρουσίασε τις λεπτομέρειες του σχεδίου των 30+ σημαντικών έργων για τη Θεσσαλονίκη του 2030, μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα.

Φρόντισε το Σάββατο στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ να ανακοινώσει το σύνολο των παροχών, μέτρων και οικονομικών παρεμβάσεων εν όψει του εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα που έρχεται (έτσι τον χαρακτήρισε ο ίδιος).

Αποτέλεσμα ήταν η συνέντευξη τύπου να είναι το κατάλληλο βήμα για τις πολιτικές παρεμβάσεις του. Σε καμιά περίπτωση πάντως η χτεσινή τρίωρη συνέντευξη δεν πέρασε αδιάφορη. Αντιθέτως, πολιτικά είχε πολύ μεγάλη σημασία, διότι ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε μέτωπα και από χτες έχει αλλάξει το πολιτικό τοπίο εν όψει εκλογών. Έχει αποσαφηνιστεί σωστότερα και έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το επόμενο εννιάμηνο όσον αφορά στο εκλογικό διακύβευμα και τους στόχους της Νέας Δημοκρατίας.

Μια πρόγευση είχε δώσει ο πρωθυπουργός από την ομιλία του Σαββάτου, όταν με εμφατικό τρόπο έβαλε τα διλήμματα στο εκλογικό σώμα, προβάλλοντας τη ΝΔ ως τη μόνη λύση για την κυβερνησιμότητα της χώρας, για τη «συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα», για την αποφυγή ανάληψης ενός ρίσκου που μπορεί να αποβεί πλέον καταστροφικό για τη χώρα. Έβαλε ευθέως απέναντί του όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σχεδόν σύσσωμη την αντιπολίτευση. Και στη συνέντευξη τύπου έπειτα από αλλεπάλληλες ερωτήσεις έκανε ακόμη πιο ξεκάθαρη την πορεία που θα χαράξει απευθυνόμενος στην κοινωνία και με το βλέμμα στις κάλπες του 2023.

Τι ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στη χτεσινή συνέντευξη τύπου;

1.Δεν πρόκειται να κάνει πρόωρες εκλογές. Δεν είπε πότε θα γίνουν οι εκλογές (ακριβή ημερομηνία), αλλά είπε ότι θα είναι στο τέλος της τετραετίας. Άρα στο τέλος της άνοιξης ή μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2023.

2.Δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Γιατί να το κάνει άλλωστε, όταν προσφάτως είχε προχωρήσει σε αλλαγές, οπότε αυτές θέλουν χρόνο για να αποδώσουν...

3.Δεν πρόκειται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Εδώ έμεινε ένα μικρό παράθυρο ανοιχτό. Ο κ. Μητσοτάκης ήταν απολύτως σαφής. Θέλει ξεκάθαρους κανόνες κι εφόσον δεσμεύτηκε ότι ο νέος εκλογικός νόμος, που ο ίδιος ενέκρινε είναι αυτός που θα ισχύσει στις επόμενες εθνικές εκλογές, δεν φάνηκε διατεθειμένος να τον αλλάξει. Ούτε για λόγους αιφνιδιασμού, ούτε για λόγους σκοπιμότητας. Τι μήνυμα θέλησε να περάσει; Αφενός ότι θα παίξει τίμια το εκλογικό παιχνίδι, αφετέρου ότι δεν έχει ανάγκη από μικροκομματικά τερτίπια για να κερδίσει ντε και καλά ξανά την καρέκλα της εξουσίας. Προσπάθησε δηλαδή να περάσει στους εκλογείς μηνύματα σιγουριάς, δύναμης κι αυτοπεποίθησης και συνάμα συνέπειας λόγων και πράξεων. Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου και το «τυράκι» προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογές την πρώτη Κυριακή θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, από όπου δεν θα προκύψει κυβέρνηση και ακολούθως θα γίνουν με το νέο σύστημα με την ενισχυμένη αναλογική και το μπόνους των 40 εδρών, όπου επίσης είναι αμφίβολο εάν θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Οπότε μπορεί η χώρα, παρά τον νέο εκλογικό νόμο, να μπει σε παρατεταμένη χρονικά (τρίμηνη ή και περισσότερη) περιπέτεια ακυβερνησίας. Ειδικά με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει κλείσει (αυτή τη στιγμή) τις γέφυρες κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, ο πρωθυπουργός είπε πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείψει τη στάση του υπέρ της απλής αναλογικής, που οδηγεί (όπως λέει) σε ακυβερνησία και θελήσει να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες, μπορεί να ψηφίσει έναν νέο εκλογικό νόμο μαζί με τη ΝΔ (χρειάζεται 200 ψήφους για να γίνουν οι εκλογές της πρώτης Κυριακής με το νέο σύστημα κι όχι με απλή αναλογική) ενισχυμένης αναλογικής με μεγαλύτερο μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, ώστε με ένα ποσοστό κάτω από το 36% να βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό που δεν είπε ο πρωθυπουργός (αλλά μάλλον κάποια στιγμή θα το χρησιμοποιήσει) είναι ότι με αυτό τον τρόπο αποδομεί την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Αν βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτιά γιατί να μην γίνουν οι εκλογές απευθείας με ενισχυμένη αναλογική και να γίνει άμεσα κυβέρνηση και μάλιστα με ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή;

«Μόνος του και όλοι τους»

Πέρα από αυτά τα τρία δεδομένα, στα οποία γίναμε όντως σοφότεροι χτες, υπήρξαν κι άλλα πολιτικά ξεκαθαρίσματα.

Το πρώτο αφορά στο ενδεχόμενο συνεργασίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, με το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μητσοτάκης ήδη είχε δείξει δείγματα της μεγάλης απόστασης που τον χωρίζει από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Επέρριψε εμμέσως την ευθύνη γι' αυτό όχι στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, αλλά στη στάση του κ. Ανδρουλάκη απέναντί του, την οποία μάλιστα θεωρεί και αναίτια. Δυο φορές τον κάλεσε για να τον ενημερώσει ως πρωθυπουργός, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης το αρνήθηκε, είπε ο πρωθυπουργός. Εξαρχής, συμπέρανε, δεν ήθελε συνεργασία με τη ΝΔ. Εδώ και καιρό πλέον ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει (για να μην πω σπρώχνει) τον κ. Ανδρουλάκη στην... αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του συνεπώς φαίνεται να είναι να πείσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν ΝΔ, με διάφορα επιχειρήματα και πολιτικές. Αφού δεν μπορεί να συνεργαστεί σε επίπεδο ηγεσίας είναι λογικό ότι θα προσπαθήσει να ροκανίσει σε επίπεδο βάσης το ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης απέναντί του κάνοντας χτες λόγο για ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς τη ΝΔ ακόμη κι αν αυτή είναι με διαφορά πρώτο κόμμα. Ουσιαστικά έβαλε στον δημόσιο διάλογο ένα σενάριο πολιτικής ανωμαλίας, «τερατογένεσης», όπως τη χαρακτήρισε. Να σχηματιστεί κυβέρνηση με τα τέσσερα κόμματα, χωρίς τον πρώτο των εκλογών. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ25 και ΚΚΕ (ανοχή), μαθηματικά θα μπορούσαν βάσει δημοσκοπικών ευρημάτων να κάνουν κυβέρνηση συνεργασίας, με τη ΝΔ να κερδίζει τις εκλογές, αλλά να μένει εκτός. Δεν ακούγεται και πολιτικά ηθικό, αλλά...

Το δεύτερο ξεκαθάρισμα ήταν στο ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε δυο φορές και τις δυο απάντησε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το συγκεκριμένο κόμμα. Προφανώς για να είναι και συνεπής ως προς την αντιρωσική στάση που κρατάει, μόνο που αυτή είναι προσωρινή και έχει να κάνει με την εισβολή στην Ουκρανία κι όχι με μια πολιτική στάση έναντι της συγκεκριμένης χώρας... Είναι δεδομένο ότι δύσκολα θα μπορούσε να συνεργαστεί ο Μητσοτάκης με τον Βελόπουλο, αλλά έχουμε δει και πιο δύσκολες συνεργασίες στο παρελθόν στο όνομα της κυβερνησιμότητας της χώρας. Πάντως, για τώρα έκλεισε τη συγκεκριμένη κουβέντα.

Από όλα αυτά, συν το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς πολλές φορές για τις παρακολουθήσεις κατάφερε να αποφύγει το στήσιμο στη γωνία ή να τεθεί σε θέση απολογούμενου, φαίνεται πως η τακτική που θα ακολουθήσει στο επόμενο διάστημα θα είναι της σκληρής γραμμής. Μόνος του και όλοι οι άλλοι. Κι αυτό άλλωστε το είπε ξεκάθαρα. Έχω και καλά έχω και στραβά, αλλά έχω συγκεκριμένη πολιτική, αφήγημα και πρόταση. Απέναντι ποιος είναι και ποια είναι η αντιπρότασή του; Κάλεσε δε τους πολίτες να συγκρίνουν, διότι πλέον έχουν εμπειρία από τη διακυβέρνηση Τσίπρα κι από τη δική του διακυβέρνηση. Κι εκεί ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι υπερέχει και πως με τα νέα γενναία μέτρα που ανακοίνωσε θα μπορέσει να διευρύνει ακόμη περισσότερο την απήχησή του στην κοινωνία.

Κι επειδή όπως πάλι ο ίδιος είπε δεν είναι «κωλοτούμπας», κάπως έτσι, με αυτά τα πολιτικά δεδομένα θα πάμε στις επόμενες εκλογές, μέσα σε κλίμα πόλωσης σίγουρα και με ρευστότητα ως προς την τελική επιλογή του εκλογικού σώματος ως προς το αφήγημα που θα παρουσιάσουν τα κόμματα.

Η χθεσινή συνέντευξη τύπου είχε πολιτικό περιεχόμενο και μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον.